![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
6. Eu n-am afirmat ca Parintele Galeriu a neglijat slujbele in detrimentul oamenilor. Am spus si repet ca le tinea. Am spus doar ca dupa acestea el se dedica oamenilor, mai mult decat alti preoti. Cu trup si suflet.
Am spus ca iubea oamenii si facea mult pentru ei. Ei altii nu fac asta. Unii nu pot, altii nu stiu sau nu vor s-o faca. Si asta lipseste multor oameni. Oamenii vor si asta, nu numai slujbe, ritualuri. 7. Da, am mai spus. Eu respect invataturile bisericii atat cat pot eu. Sunt insa lucruri care pe mine ma depasesc. Tocmai in aceste lucruri stabilite ulterior de oameni si ierarhiile bisericii nu am asa incredere, sau am obiectii,limitari. Nu mi se par corecte, nu mi se par de la Dumnezeu. Stiu, altii au puterea de a nu gandi si a le lua asa cum sunt. Si da, de exemplu mi imi placea felul in care lucra Iisus Hristos cu oamenii. Si caut acum prin carti sa aflu cum era organizata biserica pe atunci, cum se tineau slujbele, cum erau preotii, erhitectura etc. Incerc sa inteleg de ce este astazi altfel. La intrebarea ta legata de Iisus, ca n-a botezat, n-a spovedit, n-a facut altele si terminata cu "deci...?" nu inteleg ce raspuns astepti. Eu spun doar atat: a vorbit oamenilor, a fost cu ei, a vindecat. A venit pentru oameni si s-a dedicat lor. Nu s-a izolat. Nu am probleme cu invataturile Lui, ci cu faptul ca institutia de azi a bisericii este departe de oameni. Uite insesi aceste dileme si intrebari ale oamenilor de pe forumuri si bloguri, denota ca oamenii nu sunt lamuriti, nu sunt invatati, nu sunt ajutati de biserica. Parintele Galeriu a fost unul, o exceptie. Or mai fi poate ca el. Dar in rest...? Mai ales in diaspora....Este o problema mare. "Si faptul ca tu nu intelegi diferenta intre invatatura Bisericii si modalitatea de transpunere in practica a fiecarui preot in parte". Exact. Tu stii sa explici asta? Pe firul cu situatia de anul acesta a Ajunului Bobotezii nu am fost singura nelamurita. Si or mai fost multi si din cei care nu au scris acolo. Am scris si acolo. In fiecare biserica este altfel. Fiecare calendar spune altfel. Am scris acolo cum scrie la noi si cum s-a tinut slujba la noi. 8. "Vrei sa facem o conventie? Daca eu gasesc 3 pareri ale tale, ce tin de invatatura Bisericii, contrare cu cele sustinute de Biserica promiti ca nu iti mai dai cu parerea pana nu verifici intr-adevar undeva?" Nu are sens pentru ca tu vii cu unele lucruri care spui tu ca sunt din invatatura Bisericii si nu este asa, si eu cu altele. In primul rand ca asa cum am spus venim cu ceea ce spun preotii nostri. Si aici este diferenta. Unul spune asa, altul altfel. Eu chiar scriu multe lucruri care le stiu din biserica si din carti. Ce nu stiu si nu inteleg intreb. Ca unii refuza sa le accepte tine si de faptul ca se ataca autorii postarilor. Tu ai ceva personal cu mine probabil si atunci vei incerca mereu sa ma ataci. Daca tu vii aici si sustii ca in calendarul tau pe 1 ianuarie nu este scris Sf. Vasile si te opui la citirea moliftelor lui, fara o baza anume, nu inseamna ca asa scrie in invataturile bisericii. Este o chestie mai actuala, o recomandare a BOR. Unii preoti o respecta, altii nu. Pana la urma tot n-am inteles care sunt tampeniile pe care le-am spus. Ca sa ma pot corecta, scrie-mi-le.