Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.01.2014, 23:23:33
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu as vrea sa stiu pana la urma de unde ai tu siguranta si dovada ca ceea ce tot spui pe acest forum este asa?
Nu am sustinut asta. Cand am vorbit despre invatatura Bisericii (acolo unde stiam) am sustinut invatatura Bisericii, nu parerea mea. Cand am sustinut ceva am sustinut pentru ca stiam nu pentru ca imi dadeam cu parerea. Cand mi-am dat cu parerea nu am contrazis invatatura Bisericii, nici nu mi-am dat cu parerea pe aspecte ce tin de invatatura Bisericii. Dar chiar si cand mi-am dat cu parerea mi-am argumentat-o si am zis de ce cred asta. Te rog contesta ceva ce am afirmat si vedem, daca asta vrei, daca pot sa aduc dovezi in sustinerea celor afirmate.
Citat:
Esti preot, monah, teolog?
Doar teologii, monahii si teologii pot vorbi despre invatatura Bisericii, o pot cunoaste si pot avea dreptate?
Dar tu esti vreuna din cele de mai sus de ai pretentia ca ai dreptate (cand ai postat asta cam asa ceva ai afirmat contrazicand ceea ce am spus eu)?

Citat:
De ce trebuie sa te credem pe tine? Si nu pe mine, sau pe altul?
Hai sa nu credem oameni, ci invatatura Bisericii. Dar repet: invatatura Bisericii, nu ce credem noi ca ar fi invatatura Bisericii.
Dar daca e sa iti raspuns in acelasi mod: pentru ca eu spun des (si poti verifica in postarile mele): "Biserica ne invata", "invatatura Bisericii este", "Sf Scriptura spune", "practica Bisericii este", in timp ce tu spui des "eu cred ca", "parerea mea este ca", "eu stiu ca". E o mica mare diferenta. Eu nu imi sustin pareri proprii de cele mai multe ori. Si nici nu spun cum mi s-ar parea mie corect atunci cand Biserica sustine altceva.
Citat:
Stiinta ta pe ce se bazeaza?
Cunostintele pe care le am se bazeaza pe ce am invatat despre ceea ce ne invata Hristos si Biserica.
Citat:
A mea, se bazeaza pe ceea ce am aflat din biserica (si mama mea se ducea pe 1 ianuarie la biserica), si din biserica unde merg si din diverse informatii scrise.
Faptul ca te duceai la biserica pe 1 ianuarie si se citeau Molitfele Sf Vasile tu o traduci ca "am aflat din biserica". Da, daca ne referim la biserica in sensul de cladire iar sursa informatiilor au fost oameni care si-au dat cu parerea.
Vreau sa stiu si eu care sunt informatiile scrise de unde ai aflat tu ca Molitfele Sf Vasile se citesc in cinstea lui?

Citat:
Eu nu afirm nimic fara sa fiu sigura.
Trebuia sa te abtii. Esti "sigura" pe o gramada de tampenii.

Citat:
Sunt adeseori criticata ca nu inteleg, sau nu sunt sigura. De aceea tot intreb si caut sa aflu. Dar nu sustin ceea ce nu stiu sigur.
Si totusi ai sustinut ca Molotfele se citesc in cinstea Sf Vasile. Unde ai cautat asta? Pe ce se bazeaza certitudinea ta?

Uite, eu nu te critic, dar fac o observatie: pricepi greu lucruri simple si pe care le-a inteles mai toata lumea. Uita-te pe topicul cu postul in ajunul Bobotezei. Toata lumea a inteles mai putin tu.

Vrei sa facem o conventie? Daca eu gasesc 3 pareri ale tale, ce tin de invatatura Bisericii, contrare cu cele sustinute de Biserica promiti ca nu iti mai dai cu parerea pana nu verifici intr-adevar undeva?

Citat:
1. Se citesc si pentru nevoile oamenilor.
Gresit. Doar pentru nevoile oamenilor.
Citat:
Dar de ce tocmai pe 1 ianuarie?
In orice zi este nevoie.
Citat:
Nu cumva pentru ca El le-a compus?
"El" se scrie cu "e" mare doar daca vorbim despre Dumnezeu. Si nu, nu se citesc in special pe 1 ianuarie.
Citat:
Si numva se imbina amele explicatii pentru data de 1 ianuarie? Si serbarea sfantului si nevoile oamenilor.
Nu.
Citat:
Poate ca si pentru ajutor in noul an. Nu?
Depinde ce intelegi tu prin ajutor. Acum imi dau cu parerea (si spun cand fac asta), dar desi sigur nu ai sa recunosti, cred ca tu intelegi altceva prin ajutor, decat ajutorul pe care il presupun Molitfele pentru Credinciosi. Ajutorul Molitfelor il reprezinta exorcizarile.
Desi Biserica respecta randuiala statului laici 1 ianuarie nu reprezinta si inceputul anului bisericesc si nu are un statut special in sensul asta.

Citat:
2. Nu stiu daca e bine sa-l numim vinovat, dar el exista. Acela, sau aceia care au stabilit asa in calendar, sa fie citite pe 1 ianuarie si nu in alta zi.
Asta scrie la tine in calendar? Cred ca e diferit de al meu pentru ca in al meu nu scrie asa ceva.
Ti-am mai zis Molitfele Sf Vasile se fac atunci cand este nevoie si oamenii sunt pregatiti, nu la o data anume.

Citat:
In fond Sf. Vasile cel Mare este serbat si pe 30 ianuarie. S-ar fi putut citi atunci, cu post de 1 zi inainte. Daca asta este problema.
La fel de bine cum se pot citi pe 16 aprilie.

Citat:
3. Veganii sunt aceia care nu mananca nimic animal. Inclusiv de revelion, de Craciun si de Pasti. Ei pot atunci sa participe oricand la cele bisericesti unde se tine post, caci oricum il tin (pe cel alimentar cel putin).
Ala nu e post. E regim alimentar. Si era vorba despre a manca dupa 12 noaptea.

Citat:
4. Tocmai. Daca ne declaram crestini si ortodocsi, atunci sa tinem posturile cum se cade (si nu numai de la ora 12 din noapte).
Aici nu era vorba in special de post, dupa 12 noaptea, ci a manca dupa 12 noaptea.
Macar o zi putem s-o facem. Mai multe multi nu pot sa tina.

Citat:
Cu moliftele nu stiu sa spun de ce trebuie post.
Din acelasi motiv ca si pe Sf Impartasanie, pentru a te pregati.

Citat:
5. In general nu inteleg legatura intre a nu manca anumite alimente si alte lucruri din credinta. De ce daca bei o cana de lapte esti mai pacatos, nu poti sa te rogi sau sa participi la o anumita slujba? Cu ce te impiedica acea cana de lapte? Sau ce ai in plus daca n-o bei. Te face mai bun?
Da, tii postul ca pe o ofranda adusa lui Iisus. Dar asta este ceva personal intre tine si Iisus. Atat.
Eu asa imi imaginez postul. Si nu pentru ca scrie in calendar si altfel ma da afara din biserica. Este cu totul altceva.
Si tii postul ca sa primesti cum se cuvine Sf. Impartasanie (dar nici acolo nu stiu ce legatura are alimentul (ceaiul sau laptele) cu credinta). Dar nu ca sa poti citi o rugaciune, sau mai stiu eu.
Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc.
Deci tu nu stii ce reprezinta un element fundamental al vietii de crestin "postul" si totusi afirmi ca te informezi, citesti si te documentezi referitor la aspecte ale invataturii Bisericii. Daca postul nu a fost o prioritate, cam care iti sunt prioritatile?
Nu iti raspund la intrebarea concreta, te las sa cauti.

Citat:
6. Tu atat ai inteles din ceea ce am scris eu si mai ales din pildele lui Iisus, din Sf. Evanghelie?
Am inteles exact ce trebuia, ca te nemutumeste randuiala stabilita de Biserica.
Citat:
Ce legatura au protestantii aici? Eu vorbeam de vremea lui Iisus. Asa facea El!!!
Pentru ca exact asta spun si protestantii. Sa stii ca Hristos nu a botezat pe nimeni, nici nu a savarsit Taina Mirungerii, nici macar nu a spovedit. Deci...?

Citat:
Si am scris in mesajul meu cum facea Parintele Galeriu. Nu-ti convine asa, treaba ta. Facea si slujbele, dar iubea si oamenii si era mereu cu ei, langa ei, pentru ei, pana la epuizare.
Mie asa mi-a placut. Imi lipsesc unele lucruri in biserica.
Si poate ca se mai fac de anumiti preoti (putini), pe undeva.
Nu ai inteles doua astepte foarte esentiale: importanta slujbelor in misiunea Parintelui Galeriu. Parintele nu a ales slujbele in detrimentul discutiilor cu oamenii. Si faptul ca tu nu intelegi diferenta intre invatatura Bisericii si modalitatea de transpunere in practica a fiecarui preot in parte.