![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Unii din bunicii mei au fost dintr-un loc cu o departare de 120 Km de Cluj , pe directia SE.
Cunosc f. bine tipurile de saluturi din Ardeal. Nu am inteles insa de ce romanii ardeleni sunt morti sa foloseasca in tot limbajul lor curent tot felul de cuvinte unguresti . Servus-toc este un lucru minor ! Se folosesc o gramada de alte multe lucruri in vorbirea curenta a romanilor ardeleni , tineri sau nu,ca si cum ar nutri o mare parere de rau ca nu sunt si ei unguri . In schimb, ungurii ardeleni nici macar nu vor sa invete sa vorbeasca romaneste corect , au , din contra , aversiune fata de limba nationala si nu mor nici cit negru sub unghie de dorul limbii romane . Numai romanii au avut tot timpul simpatii absurde . Este o situatie destul de asemanatoare ca in relatiile romanilor cu tiganii : de multa vreme tiganii fac pe romanii rasati, ca bogatie, stil, emancipare, pretentii , socializare, cultura institutionala , etc, iar romanii s-au tiganit , manelizat, obscenizat, violentizat,inculturalizat si promiscuizat moral ! In sud, in Ungrovlahia, folosirea acestui ,,Buna" nu inteleg ce vrea sa fie ? Poate fi cel mult un salut intre elevii de pina la clasa a X-a . Cind tinarul baiat a trecut in partea a doua a liceului (ceea ce era pe timpuri treapta a II-a de liceu) deja folosea ,,sarut-mina" incepind cu colegele lui de clasa cu moralitate si educatie buna si terminind cu cunostintele f. in virsta. Pt. colegele si cunostintele famate era destinata politetea in ,,virful limbii" Eu am facut un liceu de mate-fiz. si practicam ceea ce v-am povestit . Stiu insa f. bine limbajul tinerilor de la liceele muncitoresti (mecanica, filatura, electrica, constructii de masini , industria chimica, petrol, CFR, constructii civile si instalatii sanitare, petrochimie, etc.) care era diferit de al nostru in cele mai multe cazuri. Cum ar putea fi tradus acest ,,Buna" sau cu ce ar putea fi inlocuit ? ... nu as sti sa va spun ! Am avut aversiune fata de el mereu . Este tot o fandoseala juvenila, transmis si perpetuat prin ignoranta sau chiar cultivarea adultilor parinti , fuduli ca au copii distepti si la moda ! Cele mai potrivite saluturi mi s-au parut fie inertul lumesc ,,Buna ziua" al sudistilor , fie mai ales, formulele taranesti ardelene : "Doamne ajuta" sau "De-a Dumnezeu bine" cu raspunsurile , "Sa ai pace" si "Sa fi binecuvintat" ! Restul , emancipari occidentale intr-un loc nepotrivit !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 02.04.2012 at 23:44:22. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Salutul pascal "Hristos a înviat" - o mărturisire de credință | laurastifter | Morala Crestina | 5 | 01.05.2012 00:08:57 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|