Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.04.2012, 21:49:32
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Da, nu prea se mai foloseste szervusztok, doar maghiarii zic astfel, adauga pluralul. Noi zicem serus, cum bine ai precizat.
E vorba insa de forma aceea prescurtata ""Buna"", adresata azi oricui, oricand, fara a tine seama de varsta, relatii...
Noi continuam sa salutam normal, dar nu se prinde nimic de ei....
Tine de educatia fiecaruia. Copiii de pe scara ma saluta cu saru'mana :) Asa au fost invatati de mici. De altfel, asa imi salutam si eu vecinii cand eram micuta. Cei veniti mai recent, studenti aflati in chirie, imi spun buna ziua (nu ne cunoastem, nu avem nicio relatie, deci nu ne salutam informal) sau unii nu saluta deloc.

E draguta trecerea de la “saru’mana” adresat ani de zile vecinului (indiferent daca e barbat sau femeie) la “buna ziua”. Te dezobisnuiesti greu sa nu mai spui "saru'mana" vecinului, ce-ti poate fi parinte. Mi s-a parut amuzant cand vecinul pe care l-am salutat zeci de ani cu “saru’mana” sa-mi spuna el acum mie asa

Last edited by ioanna; 02.04.2012 at 22:03:56.
Vechi 02.04.2012, 22:16:14
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Tine de educatia fiecaruia.
Situatia de care vorbeam a aparut cam de doi ani, iar in ultimul an s-a amplificat!
Iar acestia, care saluta astfel, pur si simplu cred ca nu stiu ca este nepoliticos. Li se pare normal (in general tineri, dar nu doar ei, sunt si unii spre varsta a doua).
Vechi 02.04.2012, 22:26:19
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

In unele cazuri e nepoliticos salutul informal (buna, servus), iar atunci cred ca raspunsul la salut trebuie sa fie unul formal, persoana primind astfel un semnal ca a depasit o "granita" ce nu trebuia sa o treaca, iar pe viitor nu va mai derapa in familiaritati nepermise.

Last edited by ioanna; 02.04.2012 at 22:38:55.
Vechi 02.04.2012, 22:40:21
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
In unele cazuri e nepoliticos salutul informal (buna, servus), iar atunci cred ca raspunsul la salut trebuie sa fie unul formal, persoana primind astfel un semnal ca a depasit o "granita" ce nu trebuia sa o treaca, iar pe viitor nu-si va mai derapa in familiaritati nepermise.
Nu stiu ce sa zic... este atat de raspandita ""chestiunea"" asta...
Mie mi se pare o subrezire puternica a unei bunecuviinte, traditii, educatii, statornicita de atata vreme; iata cat de repede a sapat-o!

Foarte repede a prins, s-a lipit, derapajul asta.

Pana acum vreo doi ani, eu nu am auzit salutandu-se, aici, astfel, iar acum e ceva aproape obisnuit!!

Last edited by Adriana Cluj; 02.04.2012 at 22:43:15.
Vechi 02.04.2012, 22:52:03
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Saptamana trecuta am aflat la servici ca unul din cei adusi in ultimii doi ani, a raspuns la telefon, in birou: ""Hello"" (ei toti is pertu intre ei, chit ca au venit acum doi ani sau acum doua saptamani, se cunosc de la sedintele lor....)...
Persoana care a sunat isi spusese numele si a salutat, cum se saluta normal intr-o institutie, iar cand a auzit hello-ul, a zis total surprinsa:""Poftiiiiiiim""?, moment in care acesta se ""corecteaza"": ""Buna"", la care persoana ii zice capiata, cu voce ridicata:""Unde-ai invatat sa saluti asa""?
A nimerit bine: era directoarea (cea veche, nu astia noi)....

Asta cred ca s-a lecuit.

Last edited by Adriana Cluj; 03.04.2012 at 00:11:06.
Vechi 03.04.2012, 00:32:15
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit Formule de salut !?!?

Unii din bunicii mei au fost dintr-un loc cu o departare de 120 Km de Cluj , pe directia SE.
Cunosc f. bine tipurile de saluturi din Ardeal. Nu am inteles insa de ce romanii ardeleni sunt morti sa foloseasca in tot limbajul lor curent tot felul de cuvinte unguresti . Servus-toc este un lucru minor ! Se folosesc o gramada de alte multe lucruri in vorbirea curenta a romanilor ardeleni , tineri sau nu,ca si cum ar nutri o mare parere de rau ca nu sunt si ei unguri .
In schimb, ungurii ardeleni nici macar nu vor sa invete sa vorbeasca romaneste corect , au , din contra , aversiune fata de limba nationala si nu mor nici cit negru sub unghie de dorul limbii romane . Numai romanii au avut tot timpul simpatii absurde .
Este o situatie destul de asemanatoare ca in relatiile romanilor cu tiganii : de multa vreme tiganii fac pe romanii rasati, ca bogatie, stil, emancipare, pretentii , socializare, cultura institutionala , etc, iar romanii s-au tiganit , manelizat, obscenizat, violentizat,inculturalizat si promiscuizat moral !
In sud, in Ungrovlahia, folosirea acestui ,,Buna" nu inteleg ce vrea sa fie ? Poate fi cel mult un salut intre elevii de pina la clasa a X-a . Cind tinarul baiat a trecut in partea a doua a liceului (ceea ce era pe timpuri treapta a II-a de liceu) deja folosea ,,sarut-mina" incepind cu colegele lui de clasa cu moralitate si educatie buna si terminind cu cunostintele f. in virsta. Pt. colegele si cunostintele famate era destinata politetea in ,,virful limbii"
Eu am facut un liceu de mate-fiz. si practicam ceea ce v-am povestit .
Stiu insa f. bine limbajul tinerilor de la liceele muncitoresti (mecanica, filatura, electrica, constructii de masini , industria chimica, petrol, CFR, constructii civile si instalatii sanitare, petrochimie, etc.) care era diferit de al nostru in cele mai multe cazuri.
Cum ar putea fi tradus acest ,,Buna" sau cu ce ar putea fi inlocuit ? ... nu as sti sa va spun ! Am avut aversiune fata de el mereu . Este tot o fandoseala juvenila, transmis si perpetuat prin ignoranta sau chiar cultivarea adultilor parinti , fuduli ca au copii distepti si la moda !

Cele mai potrivite saluturi mi s-au parut fie inertul lumesc ,,Buna ziua" al sudistilor , fie mai ales, formulele taranesti ardelene : "Doamne ajuta" sau "De-a Dumnezeu bine" cu raspunsurile , "Sa ai pace" si "Sa fi binecuvintat" !
Restul , emancipari occidentale intr-un loc nepotrivit !

Last edited by zaharia_2009; 03.04.2012 at 00:44:22.
Vechi 03.04.2012, 00:48:55
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Maghiara vorbita de etnicii maghiari ardeleni difera de maghiara ungurilor din Ungaria, lexicul e plin de imprumuturi din limba romana, la fel cum exista cuvinte imprumutate si de romanii ardeleni din maghiara, deci influentele se manifesta in ambele sensuri. Coexistenta noastra in spatiul transilvanean a accentuat tendinta naturala de imprumut, de a integra elemente de mentalitate, comportament sau limba ale celui cu care convietuiesti. Nu vad nimic "anormal", iar regatenii nu sunt straini imprumuturilor din alte limbi, nu-s mai "curati", nici mai romani decat noi.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 17:12:08
Salutul pascal "Hristos a înviat" - o mărturisire de credință laurastifter Morala Crestina 5 01.05.2012 01:08:57
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 08:26:42