Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 22.03.2012, 21:36:21
TunsDiana
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Dar exact asta spuneam eu, doar ca acei ""tarani"" transformati peste noapte in muncitori, lucratori la oras, care faceau naveta la inceput pentru ca ulterior sa se mute la oras, au uitat obiceiurile, purtarea, educatia buna de la tara si au opreluat tot ce-au gasit rau la oras.
In plus au preluat smecherelile lichelutelor de oras! Ca erau destui, nu doar elita era la oras!
Era mai usor sa te porti urat!!!! Trebuia sa se impuna in fata orasenilor asezati pe care i-au gasit acolo, oraseni de generatii, care aveau maniere, educatie fina, etc.
Nu zic ca e obligatoriu ca toti sa se fi purtat asa, dar exista un numar mult prea mare care s-au transformat astfel, care s-au perpetuat, care si-au educat si urmasii asemenea noului lor chip!:"" nu da locul in autobuz, da din coate sa fii primul, scuipa pe jos, arunca ambalajul pe jos, etc, da-l incolo de vecin profesor, ce se crede mai bogat? eu am mai multi bani ca el, ce e mai destept ca mine?"" ceva de felul asta.

Spun asta eu, ai carei stramosi, inclusiv parintii, au trait la tara, adica au fost tarani!
Mi-s dragi taranii care isi tin inca portul, care nu si-au orasenizat graiul, care vorbesc asa cum auzeam cand eram copil!!!

Sa vad femeile cu naframa de harast, poale cu coltisori ce ies putin de sub fusta bogata, si barbatii cu clop si cioareci, cizme cu tureac de postav, mai sunt, dar sunt raritati!

In satul meu se vorbea o limba ardeleneasca deosebita fata de cea vorbita in satele din jur (care aveau un limbaj usor ""urbanizat"", orasenizat, ei ziceau ""ce"", noi ziceam ""she"", de exemplu, dar un sh rostit in cerul gurii nu suierat, ei ziceau ""de ce"", noi ziceam ""dgi she"", nu stiu sa transcriu fonetic sunetul, dar e foarte indulcit!!!, foarte dulce acel grai!!!) mie mi-era si-mi este foarte draga acea limba, din pacate nu o mai vorbeste nimeni!!!!.
Eh, amintiri!

Cu muzica populara nu sunt de acord cu tine, cu manelele da! Din plin!
Muzica populara autentica i-a insotit viata taranului roman adevarat! i-a fost tovaras, la necaz, la bucurie, la razboi, cand era sub ocupatia straina, etc!
Iar inainte de toate i-a fost credinta statornica, indaratnica, temeinica, simpla, fara multe filozofeli, in Dumnezeu!. Atat de profunda cum numai la tarani am vazut!

Taranii nu aveau timp sa se barbiereasca in fiecare zi pentru ca trebuia sa sa trezeasca devreme, cu noaptea in cap, se ruga, facea semnul Crucii, mergea sa dea de mancare la vite, sa mulga vacile ori bivolitele, ori oile, sa le duca la turma, apoi sa mearga mai departe cu sapa, coasa pe camp, la ojina astepta sa i se aduca mancarea de acasa la camp, statea putin, manca, dormea o ora la umbra, pe iarba, sub claia de fan proaspat adunat de pe camp, si se apuca iar de treaba pana se apropia seara. Atunci se intorcea din nou acasa ca ii veneau vitele de la ciurda, le dadea apa, mancare, mulgea vitele, incuia gainile, cina, se ruga si se culca, pentru ca a doua zi o lua de la capat.
Dar duminica dimineata, se punea la rand: adica se primenea, se barbierea (barbatii evident!) isi lua cel mai bun rand de haine si mergea la biserica, manca toata lumea la masa de acasa, apoi se oprea in sat la hora (de era tanar juca, de era mai varstnic se uita), apoi se intorcea la odihna acasa- era singura zi in care dormea in pat dupa pranz!, dar nu prea mult pentru ca vitele asteptau si Duminica mancarea, apa, mulsul!
E foarte frumos ce povestiti aici, pacat ca lucrurile nu mai stau asa. Si mie mi-ar place sa vad oamenii de la tara imbracati in portul national, sa vorbeasca dialectul lor si toate celelalte. In Maramures am observat ca se mai poarta portul inca, nu stiu care este situatia in alte zone.

Mie nu imi place muzica populara dar nu m-am gandit niciodata la ea din perspectiva pe care o prezentati d-voastra. Intr-adevar, ea a insotit taranii pe parcursul istoriei lor, la bine si la rele la fel ca si credinta in D-zeu, educatia si bunul lor simt a provenit tot din aceasta credinta, care probabil ca s-a pierdut o data cu stramutarea la la oras, distrusa probabil de ateismul comunist.

Nu imi place in schimb, in special la nunti, in cele mai multe cazuri, desi au loc in oras, se pune muzica populara toata noaptea. Si nu inteleg de ce. Unii zic ca asa cere traditia. Care traditie? Cea de la tara? Dar noi suntem in oras. Mirii sunt oraseni, de ce ar pune populara? Pune domnule cateva melodii cu dedicatie pentru cei amatori sau rudele de la tara si atat.

Plus obiceiurile cu lautari, imbracatul miresei dar deja deviem mult de la discutie.....

Era bine daca se facea o delimitare clara intre oraseni si tarani cum era in anii 30, stiai dupa port care era taran pentru ca si in oras se imbraca asa, clasele sociale erau mult mai bine definite si nu se amestecau asa de usor oamenii si obiceiurile.

Astazi totul este un melanj total, nu mai intelegi nimic de nimic, nu mai exista un port specific, un comportament specific etc.

Last edited by TunsDiana; 22.03.2012 at 21:43:09.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casa ateilor si casa noastra Man Teo Alte Religii 7 04.09.2011 01:54:53
Ce imi doresc de la sf nicolaie ionut12 Generalitati 4 07.12.2010 09:20:38
Ce fel de religie sa imi doresc? MariaB Biserica Romano-Catolica 42 18.10.2010 02:17:29
doresc un sfat mikiuasa Rugaciuni 13 03.08.2007 21:26:29
doresc un sfat mikiuasa Rugaciuni 0 20.01.2007 08:33:31