Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Conform traditiei iudaice, era ultima zi in care se mai manca paine, iar dupa apusul soarelui, cand incepea ziua azimilor, adica ziua de vineri , ziua Pregatirilor, care tinea de joi dupa apusul soarelui pana vineri la apusul soarelui, nu se mai manca nici paine dospita si nici azimi, ci era ziua in care se inlatura din casa painea dospita, imediat ce incepea vinerea dupa apusul soarelui zilei de joi, iar dimineata de vineri se cauta simbolic prin casa pentru a vedea daca mai este inca paine.
|
Eu am inteles ca postul cand nu se mai mananca azimi incepe atunci cand se distruge ultima bucata de aluat cu drojdie, iar aceasta are loc dimineata, inainte de ora 10. Iar cautarea scrie ca incepe chiar cu cateva zile inainte, nu doar in acea ultima zi, atunci se face un ritual mai special. Si bineinteles ca mananca paine cand are loc cautarea in zilele dinainte. Asadar seara pot lua o ultima masa cu paine, inainte sa distruga painea si astfel sa ramana doar azimi.
De asemenea, ceea ce fac evreii astazi nu stim daca e ceea ce faceau si acum 2000 de ani. Pentru ca intre timp rabinii au mai adugat la traditia iudaica. De exemplu in Lege scria ca sa nu manance aluat cu drojdie din ziua Pastilor. Nu scria nimic de cautare, ardere, etc. Toate aceseta au fost apoi adaugate, de aceea Iisus ii certa pe fairsei si carturari, ca facusera sute de obiceiuri pe langa Legea lasata de Dumnezeu lui Moise. In acest fel Legea era de o 2-3 pagini, iar cu ritualurile si noile legi omenesti o facusera cat un roman, desi nu aveau nicio legatura cu dogma si Legea.