În prealabil postat de Mihailc
Dragă Delia, abia acum observ acest text care-mi este dedicat, intercalat între altele adresate unor persoane cu care polemizezi, semn că în subconștientul tău mă asimilezi unei categorii cu care ești în dezacord (glumesc !!!)
Ieșirile mele "cavalerești" din ultima vreme, în afară de faptul că m-au pus într-o lumină proastă, sunt semne ale apusului unei perioade a vieții care nici măcar n-a apucat să se manifeste. În termeni de "logistică" evanghelică pot vorbi despre un talant investit prost, irosit în orizontul posibilului.
Dialogul de pe acest topic l-aș putea numi, fără riscul de a greși foarte tare, un ansamblu de monologuri circulare, din care cititorul dispus să-și asume "asceza" parcurgerii lui integrale, va afla că oricâte eforturi ar face cineva în a demonstra adevărul teoretic al credinței sale, nu poate penetra ceea ce Yannaras numește ingenios "credința tip turn de fildeș a siguranței personocentrice ". E foarte clar că heterodocșii au un sentiment de siguranță în interiorul unei ideologii religioase capabilă să ofere răspunsuri acceptabile la întrebări decisive ale existenței, plus o psihologie (auto)indusă suficient de bine instalată pentru a servi ca fundal unei vieți echilibrate și împlinite. Dacă încerci să-i scoți din acest adăpost ideologic, reacționează într-un mod aproape identic cu o situație în care le este amenințată viața, deci prin activarea instinctului de conservare. Un om aflat în pericol de moarte face orice pentru a-și salva pielea: minte pe alții, se minte pe el însuși, se folosește de orice mijloc care l-ar putea sustrage pericolului iminent.
După părerea mea, discuția cu AZ7&alți rătăciți de turmă a arătat limpede că ortodoxia are răspunsuri puternice la provocările venite dinspre "cioburile rezultate în urma exploziei ereziei protestante". Ba mai mult, ponciful cu largă circulație în mediul neoprotestant mai ales, cum că ortodocșii ar alcătui o masă de credincioși incultă teologic, s-a demontat cu prisosință în conținutul acestor dezbateri. În realitate, ortodocșii au demonstrat că au resurse inepuizabile de cultură, inteligență și intuiție inspirată, în pofida unor diferențe evidente de accent și de asumare a credinței.
Mulțumesc pentru conferința domnului Pleșu. O știam dar am reascultat-o cu mare bucurie și luare-aminte.
Sper să nu te fi supărat prea tare pentru o observație puțin riscată și (cam prea) exaltată făcută într-un alt context!
|