Citat:
În prealabil postat de fallen
Ce a scris el, nu ce ai scris tu.
Cand cineva nu a mai fost la biserica de ani de zile sau cand a fost traumatizat, si cineva iti spune "trebuie sa te duci la spovedanie" o sa te intrebe "o sa ma doara?" E ca la dentist. Nu toti au avut o experienta favorabila in acest sens.
Si gandeste-te ca mai e si catolic, iar multa lume cand zice catolic zice "inchizitie", "penitenta", "purgatoriu", etc. Dar nu e asa, trebuie sa fie si "baieti buni" acolo. Eu n-am cunoscut personal nici un preot de-al lor (doar din filme) si presupun ca daca nu au viata de familie sunt un pic mai reci, mai distanti, mai "in lumea lor" si mai departe de problemele noastre, dar cei "din filme" erau ok . Trebuie sa existe si in realitate astfel de personaje.
|
Cand eram foarte mic, tin minte ca era un preot catolic foarte ok din toate punctele de vedere, se tinea de treaba, mai si glumea, era frumos. Insa cel actual, bag seama ca incearca efectiv sa-i indoctrineze complet pe copiii care fac religie la Biserica, si nu la scoala (eu fac la scoala). Ii pune sa citeasca foarte multe rugaciuni, sa le invete mecanic practic, le spune ca in caz contrar o sa ajunga in Iad, ca daca tai un copac comiti un pacat grav (dar altarul nu tot din lemn e facut?) si alte prostii, asta din cate am inteles de la un prieten de-al meu. Cat despre preotii ortodoxi, la mine in oras este un preot foarte ok de asemenea insa la bunica mea in sat, exista un preot prost gramada, tin minte ca de Paste, au fost niste rude sa cumpere pasti de la preot, iar acesta a spus ca nu-i destul, se mearga acasa sa aduca mai multi bani (parca era 35 lei iar oamenii ii daduse 20). Cam asa s-a intamplat in mare parte, nu imi aduc aminte perfect. O alta intamplare haioasa, mama mea, impreuna cu bunica, au participat la slujba de inmormantare al unui om iar acest preot a deviat de la subiect in timpul slujbei, a inceput sa spuna despre femei cum sunt ele, neloiale barbatului etc. Binenteles ca mama mea se grabea sa ajunga la servici si nu a mai stat iar dupa ce a plecat, preotul a inceput sa o barfeasca. Fel si fel de oameni. :D Apropo, eu fiind catolic, este pacat sa merg la Biserica Ortodoxa ?
@AlinB: Am mai citit cateva articole de pe forum, foarte interesante. :)