Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Ati spus foarte bine ca barbatii trebuie sa invete ceea ce femeile fac din fire: jertfelnicia. Insa nu aveti dreptate in ceea ce il priveste pe Iisus, El tot din fire facea, nu a invatat El de la femeie, si a facut-o din momentul in care a acceptat sa se jertfeasca pentru omenire, unii zic ca acest moment ar fi fost inainte de Creatie. Femeia are in fire din acest chip jertfelnic al lui Iisus, barbatul insa, tocmai pentru ca are inima mai impietrita, trebuie sa il invete. De aceea barbatii s-au lasat chemati sa il urmeze in timp ce femeile nu a fost nevoie sa le cheme ca au venit singure. Iisus a venit sa ne invete iubirea jertfelnica si exact cei care din fire cunosc mai putin despre cum se face cred ca sunt mai potriviti sa fie preoti. Pe de o parte este un paradox, pe de o parte insa nu pentru ca fiind un barbat care cere aceasta jertfa altui barbat, are sanse sa il convinga. Daca insa acelasi lucru i l-ar cere o femeie, ori n-ar baga-o in seama, ori ar zice ca-s treburi femeiesti. Nu se justifica insa ca o femeie care din fire stie mai multe despre iubirea jertfelnica sa stea sub ascultarea unuia care stie mai putine si are el de invatat de la femeie.
|
Da, intr-adevar, Hristos prin Intrupare si sfintirea firii umane, ridicand-o la ceea ce trebuia sa fie de la inceput prin asemanare, e clar ca nu a invatat de la nimeni jerfelnicia (sa nu fie!).
Dar cand va referiti la ascultarea femeii de barbat, si a credinciosilor de preoti (caci si barbatii se supun duhovnicilor), aici toate temeiurile Sfintei Scripturii nu va dau dreptate. Cred ca stiti citatele etc, n-are rost sa intram in detalii.
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Si am intrebare: primii crestini aveau altar? Painea era franta la mese doar de barbati? De unde rezulta asta? Epicleza cand a fost infiintata? Ca nu reiese deloc ca ea ar fi existat la primii crestini decat cel mult sub forma binecuvantarii cu care luau bucatele. Am dat mai inainte citatul cu comunitatea Corintului unde oamenii Cinau in toata regula si din cauza discrepantelor economice prea mari in care unii se imbuibau si se imbatau iar altii flamanzeau, Ap. Pavel a hotarat sa ramana doar la Paine si Vin. Nici vorba de altar, epicleza etc. Si nici vorba sa mentioneze ca doar barbatii ar putea frange paine si oferi vinul. Cand a aparut deci slujirea la Altar?
|
Fireste ca aveau altar. Mentiunile despre randuiala Sfintei Liturghii si despre Altar sunt dintre cele mai vechi. Se mentioneaza de exemplu in viata unor martiri - imi scapa acum numele - care savarseau Sfanta Liturghie in temnita, din pricina lipsei Sfintei Mese, pe pieptul unuia dintre ei, pentru ca era "Templu al Duhului Sfant". Deci niciodata fara Altar, sa nu fie!
Posibil sa fi existat neoranduieli - care au si justificat interventia Sfantului Apostol - dar erau exceptii. Sa nu uitam cele mai vechi scrieri care contin randuieli - de exemplu Didahia celor 12 Apostoli - si altele (daca doriti ma interesez mai in detaliu), care descriu randuielile in mare ca si acum (adica sunt aceleasi randuieli, in esenta).
Epicleza este chiar cea mai veche. Inceputul ei este chiar la Cina cea de Taina ("multumind, a dat..."). Ea era punctul central al Liturghiei inca din vremea apostolilor. Pe vremea aceea Sfanta Liturghie consta in: Psalmi - Predica Apostolilor - Frangerea Painii (Euharistia) - Agapa. Niciunul din elementele acestea nu a lipsit niciodata, mai ales la inceput, si este firesc ca Apostolii se rugau Sfantului Duh sa prefaca darurile, inca de atunci. Didahia celor 12 Apostoli (sec I) contine inclusiv rugaciunile de la Epicleza si de dupa Impartasanie.