Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
...care sînt 98% vegetale, evident.
Apropo de iaurt, e vorba de cel de casă făcut din lapte, nu de ceea ce se vinde la raft sub numele de iaurt.
Iaurtul de casă se face foarte simplu: se fierbe laptele și se răcește pînă ajunge relativ călduț, nu cald. Atunci se pune în recipiente, să zicem borcane de 800 de grame. Aparte se amestecă niște smîntînă cu lapte pînă se omogenizează, cam o lingură de smîntînă pentru un borcan. Se pune în borcane în cantități egale și se acoperă cu un tifon. Se lasă cam o zi jumate, maxim două, într-o atmosferă călduță. Dacă e iarna, recipientele se invelesc cu o pătură sau cu niște haine.
Asta e rețeta cu laptele fiert îndelung, în care bacteriile sălbatice din lapte sînt distruse la temperatură mare. Smîntîna conține alt fel de bacterii care se dezvoltă în acele două zile, rezultînd iaurtul.
Dar se poate face lapte acru din lapte crud, lăsat așa cum e în sticlă, fără să se adauge smîntîna. Atunci acele bacterii sălbatice se vor dezvolta și gustul va fi altul, mai acru. Rețeta asta nu am încercat-o încă.
PS: nu vreți să știți ce bacterii mîncați în iaurtul de la supermarket! Dacă sînteți curioși, căutați pe net. Dacă vă pasă de sănătatea familiei, cumpărați lapte de la piață și faceți-vă iaurt acasă. E atît de simplu.
|
Multumiri pentru reteta de iaurt.
De cand am citit cu citit ce fel de bacterii se prepara iaurtul de la supermarket, n-am mai cumparat asa ceva.