Citat:
În prealabil postat de glykys
Nu, ca orice batrani din clasa muncitoare, care si-au vazut de treaba, bunicii simt nostalgia comunismului, cand, dupa spusele lor (eu sunt prea mica pentru a sti cum era, de fapt), toti aveau serviciu, isi puteau lua casa, nu iti era frica sa iesi pe strada la 7 seara, nu erau atatea talharii, violuri,dezmaturi si lumea stia de frica. Pe bunica-mea o stiau toti ca tine posturile si ca se duce la biserica si nu a avut nici o problema, ce-i drept, nici nu a acceptat sa fie membra de partid sau turnatoare, desi de aceea a avut salariu si are, implicit, pensie mai mica. Ea are o vorba acum: "Astia din ziua de azi numai sex stiu sa faca, un cui nu stiu sa bata!" Si nu stiu cine ar putea-o conrazice,.
|
Nu era chiar asa; multi oameni in varsta au nostalgia asta pentru ca erau ei tineri si li se parea viata mai usoara.
Aveai serviciu, dar erai platit mai putin ca un somer. Eu imi amintesc ca ai mei abia se descurcau cand era vorba de o haina noua de cumparat. Darmite casa sau masina... Ca de, traiau numai din salariu. Si aveau amandoi studii.
In ultimii ani, trebuia sa stai la coada pentru orice: hartie igienica, lapte, oua. Erai de altfel multumit daca stateai, ca inseamna ca 'se bagasera' aceste pretioase produse.
Anumite forme ale saraciei nu se simteau atunci pentru ca nu aveai termen de comparatie. Nu erau reclame, toti din jur traiau la fel, sai stabii aveau magazinele lor cu circuit inchis.