![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
|
Alte definiții ale Sfântului Grigorie Teologul
Înomenirea lui Hristos e o altă plămădire a mea, întrucât Dumnezeu a pătimit trupește pentru patima mea, iar în schimbul celor ale mele a dat tuturor toate. A venit dintr-o femeie pentru Eva, dar dintr-o Fecioară, El, care mai înainte vine numai din Tatăl, nenuntit din nenuntiți. Încrierea Lui prefigura înscrierea noastră dumnezeiască. Înfășarea lui în scutece a fost în locul dezbrăcării lui Adam. Omorârea pruncilor era desființarea prefigurărilor copilărești. Steaua care a alergat era închinarea creației. Magii care au alergat și ei erau intrarea păgânilor în Biserică. Baia botezului Său a fost curățirea apelor mele. Duhul arătat a fost înrudirea Lui mărturisită. Postirea lui a fost ungerea pentru lupta cu vrășmașul. Ispitirea din Ghețimani a fost o punere la încercare a unirii Sale cu Dumnezeu. Cununa de spini și haina de purpură au fost prădarea prin lupte a puterii vrășmașului. Crucea a fost un lemn înalțat în semn de triumf asupra lemnului pomului din rai. Piroanele au fost fixarea păcatului meu; înăuntrul mâinilor Sale întinse sunt toate. Gustarea fierii s-a opus gustării din pomul raiului. Tâlharul care crezând s-a mântuit a fost Adam; celălalt însă a perseverat în rău, măcar că era și el răstignit. Întunericul de la ceasul al șaselea a fost doliul lumii pentru Cel ce pătimea, despicarea pietrelor a fost pentru pietrele inimilor, iar scularea morților și intrarea lor în cetate e mutarea adormiților la cele de sus. Coasta din care curge sânge și apă a fost dublul botez: al înnoirii și a pătimirii, atunci când vremea prigoanei aduce cu ea primejdie. Moartea Lui e desființarea morții mele. Învierea Lui din morți e dezlegarea mea din iad, iar suirea Sa la cele de sus mă poartă sus și pe mine.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 18.04.2014 at 15:13:12. |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos | Nestiut | Generalitati | 4 | 10.04.2014 20:58:59 |
| Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos | mirelat | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 23 | 25.09.2013 04:44:16 |
| Dogmatica Patristica Ortodoxa | myself00 | Generalitati | 7 | 10.09.2012 20:23:37 |
| Despre trupurile inviate in patristica | Mihnea Dragomir | Sfinti Parinti (Patrologie) | 99 | 29.05.2012 15:09:59 |
| Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata | tatolivia | Intrebari utilizatori | 0 | 09.10.2011 16:10:56 |
|
|