Citat:
În prealabil postat de catalin2
Parintele abia aflase cate ceva despre crestinism, e evident ca nu avea de unde sa stie adevarul, neavand nici surse de informare. Ce am mai putea spune atunci de sfantul Nicolae Velimirovici, care cand era tanar a scris o carte in care spunea ca zeii din religiile pagane sunt sfinti. Sau Sfantul Pavel, care ii prigonea pe crestini. Si eu cand am devenit credincios cateva luni ma rugam inca pentru vietile anterioare. Apoi credeam ca toate cultele sunt al fel. Chiar si un sfant trebuie mai intai sa citeasca adevarul, nu primeste totul prin revelatie.
Invatatura ortodoxa este aceeasi de la inceput, sfintii doar au lamurit unele invataturi. In zilele noastre se gaseste rezumata in catehisme, la ea se raporteaza toti, inclusiv sfintii.
|
Cum abia aflase cate ceva? Tu ai citit Jurnalul fericirii? Nu abia aflase, cauta si citea si frecventa preoti de multi, multi ani (chiar din copilarie), dar inca nu avusese curajul s afaca pasul hotaritor. Abia in inchisoare il face.
Inainte sa se boteze, citise de exemplu Filocalia, citise multi parinti ai Bisericii, citise multi teologi moderni.
Iar deschiderea catre alti crestini i-a ramas si pe urma. Fara bineinteles sa accepte orice spun ceilalti.
Chiar in textele pe care le citati, in care critica
citeaza autori catolici si
texte liturgice catolice in latina!!