![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am observat ca pe topicul Un Paste fericit!, unii ortodocsi s-au grabit sa-i salute in plin Postul Mare pe catolici cu ,,Hristos a inviat!".
Ce-au vrut sa demonstreze? Ca-L iubesc pe Hristos mai mult decat noi, ceilalti? Ca-L iubesc atat de mult incat nu accepta sa-L vada patimind? Cunoastem raspunsul pe care Mantuitorul i l-a dat lui Petru atunci cand i-a cerut sa Se menajeze, pentru a nu fi rastignit: ,,Mergi inapoia mea, satano!'' Eu cred ca la mantuire, ajungem prin cruce. Pe Hristos Il iubim duhovniceste, cu cruce cu tot. Nu ne putem bucura de Inviere, daca nu L-am insotit pe Golgota mai intai. In saptamana dintre Florii si Inviere, crestinul ortodox mediteaza profund la calvarul Mantuitorului. Pe masura ce constientizeaza importanta jertfei lui Hristos, sarbatoarea Invierii capata pentru el o importanta mai mare. Nu mai este vazuta ca o sarbatoare lumeasca la care, dupa ce a luat lumina, merge acasa si se apuca sa manance si sa bea cu pretenii. Crestinul care a inteles importanta jertfei lui Hristos, participa la Slujba de Inviere si abia dupa ce aceasta s-a terminat, spune si el altora ,,Hristos a inviat!". Abia atunci au inceput Sfintele Pasti. Asa a spus duhovnicul meu. Daca Invierea Mantuitorului este privita ca o simpla sarbatoare de primavara, ca un prilej de petrecere lumeasca, atunci, da, putin ne pasa de salutul pascal, putin ne pasa de icoanele de pe candele din plastic care ajung apoi la gunoi! Putin ne pasa ca biserica e goala dupa ora 0.30 in noaptea de Inviere, in timp ce noi suntem ocupati cu masa de Pasti! Asadar, salutul pascal are importanta lui. Nu-l folosim cu superficialitate, nici pentru a sminti, nici pentru a ne arata partasi la idei straine de Ortodoxie. Ori il folosim pe parcursul intregului an, precum Sfantul Serafim de Sarov, ori il folosim dupa terminarea slujbei de Inviere! Last edited by antoniap; 03.04.2013 at 10:32:16. |
|