Citat:
În prealabil postat de fallen
Intr-adevar e o mare provocare. Poate ca toti dintre cei de aici am dori sa tinem tot postul pana la capat, si mai ales sa ne impartasim in ziua de Craciun. Poate ca tocmai deasta apar si ispitele: petreceri, onomastici, etc. Tin minte ca acum ca anul trecut a venit la noi (la parintii mei) o matusa din State care a tinut neaparat sa sarbatorim in Ajunul Craciunului, pe 24 seara. Din cate inteleg asa e obiceiul pe acolo. Desigur eu as fi preferat sa merg la vecernie, ca anul precedent dar n-am putut refuza invitatia, si bine am facut, caci a fost ultimul Craciun petrecut cu matusa noastra...Am incercat sa nu ma ating de bucate de dulce pana seara cat mai tarziu. Insa o prietene de-a matusii care de asemeni a onorat invitatia, a macat doar cate ceva de post, ce a gasit, pt ca a doua zi se impartasea, si asta cu toate bunatatile pe masa, si toata lumea a admirat-o.
|
Este o traditie intalnita in multe locuri din tara. Este foarte OK sa se sarbatoreasca Craciunul seara, fiindca, din punct de vedere liturgic, ziua de Craciun incepe pe 24 Decembrie seara. Aceasta traditie a zilei liturgice am mostenit-o de la fratii nostri mai mari, evreii Vechiului Testament.
Mai exact, ziua liturgica incepe cu Vecernia (=Vespera) din ziua precedenta. De exemplu, cand spunem "vecernia zilei de Duminica 16 decembrie" ne referim la slujba care are loc sambata 15 dec, la caderea serii. Ca dovada ca asa stau lucrurile, sa ne gandim la urmatorul fapt: tipicul prevede doua feluri de vecernii: vecernia mare si vecernia mica. Inainte de sarbatori de porunca (Duminicile de peste an, de ex) se face vecernie mare, si nu dupa, adica Duminica seara.
Prin urmare, sa dam mereu credit celor dinaintea noastra: de cele mai multe ori ei stiu mai bine decat noi rostul lucrurilor.