![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Timpul a trecut si acum aproape ca trece ziua mea fara sa ma gandesc prea mult la ea, incercand sa ma gandesc mai mult la Iisus Hristos si la bucuria Nasterii Lui, asa cum spui tu Marius, incerc sa schimb "centrul de greutate al persoanei mele, dinspre mine, inspre Hristos".
Mulțumesc puterilor cerești că m-am învrednicit a crede, că mi s-a facut această neasemuită onoare și din tot sufletul rostesc, strigând cu lacrimi ca la Marcu 9, 24: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele”. (Părintele Nicolae Steinhardt) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Amintiri asemanatoare am si eu din perioada copilariei. Sunt nascuta in postul Sf Pasti…ziua mea cade in post indiferent de data Sarbatorii Invierii Domnului. Si imi aduc aminte cu bucurie ca mama in clasele I-IV ma trimitea la scoala sa servesc colegii cu gogosi calde si foarte bune chiar daca erau de post. Aveam impresia ca dna invatatoare si colegii mei asteptau mai mult decat mine ziua mea pt bucuria de a manca acele gogosi (la zilele celorlati colegi nu primeau decat cate o bomboana de ciocolata care nu parea atat de buna comparativ cu gogosile aduse de mine).
|
|||
|
|||
![]()
Intr-adevar e o mare provocare. Poate ca toti dintre cei de aici am dori sa tinem tot postul pana la capat, si mai ales sa ne impartasim in ziua de Craciun. Poate ca tocmai deasta apar si ispitele: petreceri, onomastici, etc. Tin minte ca acum ca anul trecut a venit la noi (la parintii mei) o matusa din State care a tinut neaparat sa sarbatorim in Ajunul Craciunului, pe 24 seara. Din cate inteleg asa e obiceiul pe acolo. Desigur eu as fi preferat sa merg la vecernie, ca anul precedent dar n-am putut refuza invitatia, si bine am facut, caci a fost ultimul Craciun petrecut cu matusa noastra...Am incercat sa nu ma ating de bucate de dulce pana seara cat mai tarziu. Insa o prietene de-a matusii care de asemeni a onorat invitatia, a macat doar cate ceva de post, ce a gasit, pt ca a doua zi se impartasea, si asta cu toate bunatatile pe masa, si toata lumea a admirat-o.
Un alt exemplu de "incercare" si cu asta cred ca am sa schimb directia polemicii, sunt dupa parerea mea sotii/sotiile(?) care nu se pot abtine sa nu-si ceara drepturile conjugale. Probabil ca (nu vreau sa jugnesc pe nimeni) dar cred ca unii dintre cei care fac asta nu sunt tocmi constienti de adevarata valoare, semnificatie a postului si mai ales a Sfintelor Taine, si implicit poate unora nu le pasa de stradania depusa pana atunci de consort/consoarta. Zic unii, pt ca probabil mai sunt si altii care stiu, dar nu pot rezista, si dupa ce o fac merg si spovedesc si ei la randul lor si cer sa le fie iertata slabiciunea. Poate altii sunt impinsi de insusi necuratul sa strice postul celor ravnitori. In aceasta privinta un singur aspect ma ingrijoreaza mai tare: desigur, canonul spune sa nu-ti refuzi sotul/sotia(?) chiar si in post, pt ca risti sa-l impingi intr-un pacat mai mare (ma rog, tribunalul nu cred ca n ziua de azi ar considera adulterul unuia din soti justificabil prin refuzul celuilalt de a-si indeplini datoria conjugala...), dar, revenind, iarasi se spune ca nu e bine sa concepi copii in post, deci ce e preferabil ,cand nu poti refuza, sa incerci sa te feresti sa nu concepi, cu toate ca si asta e pacat??? Sau poate ca e o intrebare care ar trebui adresata numai duhovnicilor??? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai exact, ziua liturgica incepe cu Vecernia (=Vespera) din ziua precedenta. De exemplu, cand spunem "vecernia zilei de Duminica 16 decembrie" ne referim la slujba care are loc sambata 15 dec, la caderea serii. Ca dovada ca asa stau lucrurile, sa ne gandim la urmatorul fapt: tipicul prevede doua feluri de vecernii: vecernia mare si vecernia mica. Inainte de sarbatori de porunca (Duminicile de peste an, de ex) se face vecernie mare, si nu dupa, adica Duminica seara. Prin urmare, sa dam mereu credit celor dinaintea noastra: de cele mai multe ori ei stiu mai bine decat noi rostul lucrurilor.
|
|||
|
|||
![]()
Chiar dacă ziua liturgică începe seara, Nașterea Domnului se sărbătorește la liturghia din 25 Decembrie, iar cei care se pregătesc se și împărtășesc atunci, prin urmare atunci încetează postul.
În seara de ajun obiceiul este să se (cânte) colinde și se mănâncă bucate de post (colindătorii se obișnuia să fie răsplătiți cu nuci, mere și covrigi). Ne bucurăm și în ajun, așteptându-L pe Domnul, amintindu-ne întâmplările sfinte din vremea aceea. Nu e nevoie pentru asta de mese îmbelșugate. Nici Iosif și Maria n-au avut. |
|
|||
|
|||
![]()
Am observat si eu ca la catolici nasterea Pruncului Iisus este salutata in noaptea dinspre 24 inspre 25 decembrie. La miezul noptii mai precis.
Ei se aduna si serbeaza in 24 decembrie seara. De fapt eu nu stiu la ce ora s-a nascut. Pentru ca se vorbeste de stele, iar Maria ar fi ajuns cu familia seara si nu aveau unde sa doarma. Normal ar fi deci sa se serbeze Craciunul seara. La noi este altfel. Noi Craciunul il serbam ziua la biserica. Da, multi se impartasesc pe 25 la slujba de Liturghie, altii insa mai inainte.
|
|||
|
|||
![]()
Nu are importanta ce fac papistasii. E treaba lor. Noi urmam invatatura Sfintilor Parinti, a Sfintei Traditii si a Sfintei Scripturi. Suntem ortodocsi, deci sa ne intereseze ortodoxia, si nu ce fac altii si sa importam de la ei caci este mai "cool".
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In practica se aplica contraceptia nu numai in post ci si in afara postului. Referitor la topic...eu nu prea am tinut post...o saptamana am mancat si carne. Din cauza ca nu tin post nu am curaj sa ma duc la parintele duhovnic...desi cred ca pana la urma ma duc sa zic ca nu reusesc sa postesc...si sa vad daca am voie sa ma spovedesc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vezi ca cu contraceptia intri pe un teren minat. Daca ai citit indreptarul de spovedanie, nu e tocmai ok sa te fersti sa faci copii. Dar acum desigur depinde de la caz la caz. Intotdeauna trebuie sa alegi pacatul care e mai putin grav, ma gandesc eu, dar in cazul enuntat de mine, chiar nu-mi dau seama care este. Probabil ca tot duhovnicul m-ar putea lamuri cel mai bine. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul Craciunului | daniil96 | Generalitati | 68 | 18.11.2016 01:44:18 |
Postul Craciunului nu trebuie falsificat | Chiorean_Eugen_Petrisor | Intrebari utilizatori | 15 | 20.11.2012 12:38:53 |
Postul Craciunului | eduardd | Craciunul - Nasterea Domnului | 22 | 11.11.2009 20:35:19 |
Postul Craciunului | jenica | Generalitati | 44 | 01.12.2007 00:51:14 |
|