Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.12.2011, 08:02:47
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Craciunul e sarbatoarea copiilor si a adultilor intruchipati in copiii de altadata.
Frumos brăduțul și urările asemenea. Mulțumim pentru toate! :) Postez și eu în sfârșit poza promisă. "Stilul" este original, al copiilor, așa cum numai ei știu să vadă frumosul în orice lucru cât de mic. Și fără prea multă ordine, că strică tot farmecul.
Attached Images
File Type: jpg Bradul de Craciun 2011.jpg (30,2 KB, 18 views)
Reply With Quote
Vechi 21.12.2014, 23:00:40
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Nu Mos Craciun dauneaza credintei ORTODOXE , ci atitudinea noastra de zi cu zi , si de felul nostru de a privi si a trata pe cel de langa noi !
Ba poate dăuna, depinde cum ne reportăm, respectiv cum se raportează copiii la acest personaj inventat. Asta depinde de modul cum părinții pun problema, sub forma unei povești precum aceasta: https://www.youtube.com/watch?v=JxZt93zmrL8 sau că moșul există.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 00:29:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sa ne bucuram de Nasterea Domnului , de brazii impodobiti , de luminitele multicolore , de colinde si cantecele , si sa renuntam la rigiditatile astea inutile , alungand copilul din noi !
Ca urmare a depărtării de Dumnezeu omul încearca să-și umple golul interior rămas prin forme exterioare. Cu alte cuvinte, lipsa luminii lui Hristos din sufletul nostru încercăm să o suplinim cu felul de forme artificiale (brazi împodobiți, luminițe). Instalațiile de brad sau perdelele de lumini te împrăștie și nu te ajută să te aduni în rugăciune. Acum că moșul, bradul împodobit, darurile aduc bucurie, în special copiilor, depinde de fiecare cum se raportează la această formă de bucurie.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 14:14:06
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Ovidiu, ai spus-o. Asa este.
Daca si cind voi avea copii, le voi spune raspicat ca pe 25 Decembrie sarbatorim Sf. Nastere a Domnului, nu Craciunul, si ca mosul ala obez imaginar, in care se deghizeaza diversi adulti e doar o neingaduit de puternica mitologie de marketing. "Mos Craciun" sau "Mos Nicolae" NU exista! Exista Sf. Nicolae, respectiv Sf. Nativitate. "Mosii care fac cadouri" sunt hibrizi intre paganismul autohton si aiurarile de marketing agresiv, cum se putea, tipic occidentale. Nu ma intereseaza daca vor fi dezamagiti de realitate.
Cind eram mic, banuiam ca "mosul" sunt ai mei, sau cineva in intelegere cu ai mei.
Iar chestia cu "pomul de Craciun", fara context referitor la Nativitate, e doar ceva pagan. Putin imi pasa de cadouri sau de "impodobirea bradului".

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 22.12.2014 at 16:04:03.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 15:02:53
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Mi se rupe de....
Iti atrag atentia ca din nou esti lipsit de simtire in exprimare , iar de la ultima ta iesire de mitocan nu a trecut nici doua saptamani , cand ai folosit niste cuvinte greu de reprodus aici si acum .

Chiar nu poti sa te controlezi ?
Vechi 22.12.2014, 15:03:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Odata o persoana atee marturisea ca a devenit ateu cand a aflat ca nu exista Mos Craciun, a avut un soc. Cred ca aceasta poveste e o mare prostie, provoaca traume unor copii cand afla ca nu exista Mos Craciun. Eu am aflat abia in clasa a V-a si am fost foarte dezamagit. Nu cred ca exagerez cu nimic cand spun ca e una din cele mai mari tampenii.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 15:17:30
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Mie mi se pare crud sa ma gandesc ca, intr-un grup de, sa zicem, 15 copii, 14 cred in mos craciun si al 15-lea simte prost ca el nu a auzit de asa ceva, sa mai rau, le zice celor 14 ca mos craciun nu le exista si ca mos craciun e de fapt cineva pus de parinti, sau hiar parintii, care pun cadourile sub brad.

Iar bradul de craciun deja e un simbol vechi de ce putin 100 de ani, e dinainte sa stie omenii de mos craciun; bunica mi-a zis ca si acum 97 de ani la strabunica mea (mama buniii) in familie sa impodobea un bradut de craciun (cu nuci si mere).

Aflareavestii ca mos craciun pot eveni o trauma daca copilul afla de la cine stie cine, copii carora li s-a zis din start ca mos craciun nu exista si care au dat vestea mai departe. Eu am aflat concret ca mosul nu exista, in clasa a 5-a, des banuiam deja de 2 ani ca "mosul" e de fapt mami si tati, iar atunci a gasit cadoul in dulap. N-am avut nici o trauma, nici un soc. Traume s socuri au ce care afla intr-un mod prea brutal pentr intelegerea lor.
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.

Last edited by Corinusha; 22.12.2014 at 15:20:08.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 15:35:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Mie mi se pare crud sa ma gandesc ca, intr-un grup de, sa zicem, 15 copii, 14 cred in mos craciun si al 15-lea simte prost ca el nu a auzit de asa ceva, sa mai rau, le zice celor 14 ca mos craciun nu le exista si ca mos craciun e de fapt cineva pus de parinti, sau hiar parintii, care pun cadourile sub brad.
Iar bradul de craciun deja e un simbol vechi de ce putin 100 de ani, e dinainte sa stie omenii de mos craciun; bunica mi-a zis ca si acum 97 de ani la strabunica mea (mama buniii) in familie sa impodobea un bradut de craciun (cu nuci si mere).
Aflareavestii ca mos craciun pot eveni o trauma daca copilul afla de la cine stie cine, copii carora li s-a zis din start ca mos craciun nu exista si care au dat vestea mai departe. Eu am aflat concret ca mosul nu exista, in clasa a 5-a, des banuiam deja de 2 ani ca "mosul" e de fapt mami si tati, iar atunci a gasit cadoul in dulap. N-am avut nici o trauma, nici un soc. Traume s socuri au ce care afla intr-un mod prea brutal pentr intelegerea lor.
Majoritatea copiilor afla de la alti copii ca nu exista Mos Caciun. In afara de tine nu am auzit copii sa fie veseli ca nu exista (dar tu ai spus ca banuiai deja de 2 ani, nu e acleasi lucru). Mie mi se pare similar cu existenta lui Dumnezeu, copilul va ajunge sa se indoiasca de faptul ca exista Dumnezeu, tot Cineva pe care nu Il vede. Nici tu nu poti spune ca ai o credinta prea puternica, deci nu se stie daca nu a avut un efect.
Despre brad nu am ce sa spun, chiar daca e un obicei probabil pagan nu are vreo influenta negativa tinerea lui.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 15:56:40
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Stai putin, Catalin, ti se pare normal sa crezi, ca si copil, in minciuna asta de marketing?! Mi se pare mie, sau o pui pe acelasi plan cu credinta in Dumnezeu?! te rog mult, fii mai precis; ma tem ca nu inteleg. Dumnezeu exista. "Mos Craciun" nu.
Fara "credinta" ca exista santa claus ne putem mantui, copii sau adulti.
Fara credinta in Dumnezeu, nu.
In evul mediu, copilul (nu mai zic, adultul) crestin credea in ceva mult mai important: Prefacerea Reala si Prezenta Reala. De Sfanta Nastere copiii mergeau la biserica si se impartaseau. O fi "mosu'" cineva, dar cineva inexistent. Impartasania e Cineva real.
Toata povestea cu cadourile e doar un alt stimul pentru comertul capitalist.
E mult mai frumos sa stii ca acele cadouri sunt de la parinti, pentru ca ai fost cuminte si ei te iubesc.
Familia e ceva real, si creat de Dumnezeu; e cuibul in care ne formam.
"Mosu' nu stiucare" nu e real, si nu e creat de Dumnezeu sau dogmatizat de Biserica.
Nu ai observat ca mass-media foloseste chestia aia grasa si rosie ca sa Il scoata pe Cristos din mintea infantila?
"Stii cine e Cristos? - Nu. - Stii cine este Mos Craciun? - Da, e Mosul care ne aduce cadouri". Cam asta se vrea sa se ajunga/se ajunge.
Si nu imi spune ca treaba cu santa claus faciliteaza mai tirziu credinta. Singur ai spus ca ai fost ateu. Si asta, chiar daca ai crezut, ca si copil, in mosu'.
Cum cumperi pe cineva cel mai eficient? Dindu-i ce isi doreste, nu? In cazul copiilor (si nu numai, noi toti suntem practic stadiul larvar sau degenerat daca vrei al lui Adam-inainte-de-cadere), e vorba de cadouri.
In Occidentul practic indracit e o inflatie cu aiureala asta cu santa claus. Si? Combate asta ateismul? Nu, e doar o substitutie infecta a ideii de divinitate.
Intelegi unde bat?

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 22.12.2014 at 16:23:06.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2014, 16:22:14
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Putin imi pasa ( mi se rupe )
.
Am pus in paranteza prima ta varianta de exprimare , stearsa ulterior la atentionarea mea , dar inregistrata de administratia siteului !
Din bun simt se putea exprima din partea ta scuzele de rigoare , dar lasitatea si mitocania te caracterizeaza !
Deci : putin iti pasa , sau ti se rupe cum te-ai exprimat intaia oara ?
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04