View Single Post
Vechi 27.02.2015, 17:52:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Asta am înțeles prea bine. Ce n-am înțeles: de ce este nevoie ca credinciosul să facă plecăciune, să sărute și să se adreseze spre mijlocire unui portret de sfânt (când uite Illuminatul pune sub semnul întrebării până și lucrarea de mijlocire al lui Hristos că ar face parte din Planul de Mântuire) și ca și când nu e de ajuns, mai vine și preotul cu autoritatea eclesiastică să sfințească, să cădelnițească și să tămâiască tabloul în cadrul slujbei speciale dedicate sfântului cu pricina!
Nu este musai nevoie - tine de evlavia personala.
A doua chestie tine de ritual.
Asa cum voi "cadelnititi" din instrumente pentru ca asa vi se pare ca e rugaciunea mai de bon ton, altii au alte obiceiuri.

Citat:
Mărturisirea Întrupării se face prin duhul nostru, nu prin tablourile noastre... parcă așa spune 1 Ioan 4,2. Dar iată, ca și când nu e de ajuns, până și închinarea în duh [și adevăr] a devenit închinare prin/înaintea/la tablouri. Păi e bine, e frumos? Și mărturisirea și închinarea...
Pai daca ati fi consecventi si ati atat de "induhovniciti" ar trebui sa:

1. Nu mai tipariti nici voi imagini cu pretentii de indrumator spiritual
2. N-ar trebui sa mai zdranganiti din instrumente la adunare
3. N-ar trebui nici macar sa tipariti carti "ajutatoare" si pliante

Citat:
Pot să fiu de acord. Dar acest respect să nu depășească granițele normalului, transformând cartea ori tabloul în fetiș cu valoare soteriologică.
Dupa cum vezi, la mataluta "granitele normalului" sunt ceva de nul "la noi e normal ca asa vrem noi si ne-am obisnuit cu ideea, la voi nu ca asa zicem noi"