Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Talharul nostru, la inceput, facea parte din peisaj, ca sa spun asa; un batjocoritor care, crucificat fiind, urma sa moara. Nici urma de pocainta sau de o revelatie strict la momentul de inceput. Apoi ceva se intimpla care determina una dintre cele mai uluitoare si dramatice schimbari ale unui om in relatarile biblice.
|
Pelerinule, uite ce spune Sfantul Nicolae Velimirovici despre ce a rostit Hristos pe cruce (mai sus sunt toate):
A doua: Adevărat zic tie: astăzi vei fi cu Mine în Rai. Această spusă a fost îndreptată către tâlharul care s-a pocăit pe cruce. Foarte mângâietor cuvânt pentru păcătosii care se pocăiesc fie si în ultima clipă. Milostivirea lui Dumnezeu e negrăit de mare. Domnul îsi săvârseste misiunea si pe cruce. Până la ultima suflare, El mântuieste pe cei care arată fie si cea mai mică vointă de a se mântui.
Eu nu incerc sa judec de ce a facut Dumnezeu asa si nu altfel, aceste lucruri nu trebuiesc supuse ratiunii sau unei abordari filosofice deoarece nu vor genera decat necredinta. Daca Dumnezeu a considerat ca asa e bine, ca talharul de pe cruce sa fie primul om care va intra alaturi de Hristos in Rai inaintea lui Adam, in mod sigur ca asa e bine si nu altfel. Eu, sluga umila a lui Dumnezeu sa ajung sa-L judec, e cam prea mult ... si nici nu cred ca ma ajuta la mantuire aceasta procupare.