Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Bun, deci cum rămâne cu apărarea patriei cu sabia în mână și fuga în munți? Mai eram noi astăzi creștini? Să nu uităm că în acea luptă dintre Constantin și Maxentiu au murit oameni din ambele tabere, ceea ce nu prea este în ton cu porunca iubirii...și totuși acea luptă a fost sau nu binecuvântată?
|
Personal am îndoieli serioase în privința ideii că vreun act de omucidere ar putea fi binecuvântat de către Dătătorul vieții...
Tocmai de aceea am spus că prefer o interpretare duhovnicească, mistică, a relatării despre arătarea semnului crucii pe cer.
Cred că i s-a arătat crucea (poate că la nivelul simțirilor duhovnicești...), dar mă îndoiesc că acest eveniment esențial din viața Sf. Constantin ar fi avut vreo legătură cu Maxentiu sau cu alte detalii de ordin politic.
Cred că Dumnezeu i-a transmis mesajul "in hoc signo vinces", în sensul că biruința va însemna convertirea împăratului la credința cea adevărată și creștinarea imperiului.
Asocierea dintre lupta politică din 312 și semnul minunat de pe cer... tind să cred că a fost gândită de către istoricii vremii (în special Eusebiu...), din motive politice, așa cum se-ntâmplă de câte ori se încearcă invocarea credinței în sprijinul ideologiilor și faptelor omenești.
Doamne ajută!
P. S. Primii creștini n-au ucis pe nimeni și au rezistat, aprox. 3 secole, în persecuții aproape fără întrerupere.
Și nu doar că au rezistat, ci s-au mai și înmulțit, în mod alarmant, exasperant pentru prigonitorii lor.
:)
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca