View Single Post
Vechi 21.07.2013, 13:37:51
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul

Nu poti fii ortodox daca nu ai botezul ortodox.
Mihaela, dă-mi voie să îți reamintesc un amănunt: Biserica Ortodoxă recunoaște alte două forme de botez: al sângelui și al dorinței.
Probabil că sutașul Corneliu ar face parte din categoria celor care au botezul dorinței, nu știu sigur.

Însă greșeala de logică eu cred că e la tine, nu la Laura.
Anume, omiți faptul că Biserica este instituită de Hristos, apoi inaugurată la Cincizecime, pentru a CONTINUA lucrarea Lui de mântuire și sfințire, iar nu pentru a o începe.
Cei care au avut contact direct cu Mântuitorul și au primit de la El iertarea de păcate, direct și personal, nu putem să spunem că erau ortodocși (nu făceau parte din instituția sfântă și sfințitoare care continuă lucrarea Domnului)
dar putem spune că au primit pașaportul pentru Împărăție, semnat și parafat. Și chiar mai mult, că au ajuns la Destinație.
Oare Zaheu, Lazăr, Maria Magdalena, Apostolii și ucenicii Domnului, precum și sutașul Corneliu: mai aveau nevoie să fie ortodocși?
Ce e mai important: să fii ortodox sau să fii mântuit de Hristos?
Păi, dacă nu cumva sunt fan al Ortodoxiei, precum sunt și al lui Dinamo ori Jacques Brell, mă pot dispensa liniștit de Ortodoxie dacă aș avea acces direct la Hristos. Dar nu am, întrucât Domnul a lăsat după Înălțarea la Cer pe Apostoli și pe ceilalți membri ai Bisericii, spre mântuire și sfințire, prin Duhul Sfânt. Astăzi, pentru noi, singura Cale de mântuire și sfințire e prin Domnul în Biserica Lui. Atunci, însă, Calea și Adevărul erau exclusiv prin Domnul, Care era prezent față către față, "hic et nunc".

Deci sutașul Corneliu nu avea nevoie de Biserică, de Ortodoxie, întrucât fusese deja mântuit de Hristos, ca și tâlharul de pe cruce, de pildă.
Noi însă, avem. Și ar fi bine să n-o confundăm cu vreun club de basket, pentru că Domnul nu mântuiește fanii cluburilor, nefiind președintele lor, ci mântuiește și sfințește pe membrii Bisericii, Cap fiind Acesteia, iar nu altei instituții sau ligi profesioniste.

Vezi tu, îmbătat de succesul în fotbal și Gigi Becali se crede îndreptățit la mântuire. Că doar a cotizat (crede el). Dar nu face distincția între creștin și fan al Stelei. Deși e atât de apropiat de oi, nu pricepe condiția oilor. Că le vinde.
Pentru bani și pământ. Și case din țărână.

Last edited by cezar_ioan; 21.07.2013 at 13:57:36.
Reply With Quote