Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
M-am referit la invatatura Ap. Pavel data celor care erau casatoriti dupa ritualuri pagane si care apoi treceau la crestinism. Apostolul nu le spune ca de acum inainte traiesc in curvie daca nu fac si casatorie sacramentala si nici nu le spune ca ar putea sa se casatoreasca cu un altul daca sunt parasiti pentru ca vechea casatorie nu a fost sacramentala si erau in necredinta. Nimic din toate acestea, dimpotriva, Ap. Pavel se poarta ca si cum acea casatorie naturala si nesacramentala (dupa criteriile de azi) ar fi avut exact aceeasi valoare ca una sacramentala de azi. Sau imi scapa mie ceva?
|
1 Corinteni capitolul al șaptelea concentrează învățătura apostolică despre căsătoria naturală și căsătoria sacramentală.
Astfel, versetele 1 Cor 7:10 și următorul statuază că o căsătorie contractată de nebotezați anterior convertirii lor este indisolubilă.
Imediat mai departe, vedem în versetele 12-17 situația în care Biserica o poate desface: este situația privilegiului paulin din Codex Iuris Canonici.
Prin urmare, deși căsătoria naturală ar fi bine să fie prezervată, Apostolul clarifică situația în care poate să nu fie prezervată în 1 Cor 7:15.
Privilegiul paulin este o desfacere a unei căsătorii reale, dar naturale. Anularea este declararea invalidității unei căsătorii reale ȘI sacramentale. De ce a doua poate fi declarată de orice tribunal canonic, pe când prima numai de Papa ? Fiindcă privilegiul paulin nu este direct cu autoritate de la Cristos, ci cu autoritate apostolică, după cum învață Apostolul în 1 Cor 7:12 "le grăiesc eu, nu Domnul".
Dacă mai există neclarități, punctați-le, ca să încercăm să le clarificăm, în măsura în care mă ajută priceperea.