Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
O.K. Propun ca aceasta idee sa o reluam dupa ce clarificam versetel 1 Petru 3.
|
Vezi, persiști pe acest drum greșit (premisa falsă)! Amâni să discutăm tocmai "cheia" înțelegerii și între timp dezvolți o întreagă filosofie bazată pe o eroare de interpretare. Păi zi tu, e corect?
Dar, hai, fie de la mine...
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Asa este,
|
Așa este ce? Că n-am acuzat filosofia, ci premisa. OK, dar aștept să-mi confirmi și partea a II-a a frazei:
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Spune că nu-i așa! Adică Sheol-ul ar fi un loc de chin în care păcătoșii morți își regretă păcatele și sunt chinuiți de remușcări.
|
Așa este că pornești de la această premisă [din nou] falsă (spun eu)?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
cu diferenta ca in momentul coborarii Mantuitorului Hristos la iad - adica in aceste Sheol - a propovaduit acestora slobozenia.
|
Momentul propovăduirii nu
este acela, ci cu câteva mii de ani înainte, adică tocmai
în vremea de dinainte de Potop. Dacă spui că nu e așa, ai de rezolvat trei chestiuni:
- de ce nu le-a propovăduit "sufletelor" (care în concepția ortodoxă trebuiau să fie în Iad), ci a propovăduit "duhurilor"- adică acea parte care comunică cu Dumnezeu (conform aceleași concepții).
- Pe timpul morții duhul e retras de Cel care l-a dat (așa spune Biblia). Dacă Dumnezeu a comunicat (a propovăduit) acestora, înseamnă că acei oameni antediluvieni erau în viață; deci aceasta se putea petrece doar înainte de Potop.
- Dacă propovăduirea are loc în Iad și nu înainte de Potop, cum justifici această alegere selectivă (doar cei care trăiau în vremea Potopului)? De ce nu și milioanele de oameni care au trăit înainte și după Potop? Ei nu aveau dreptul la această "a 2-a șansă" (altă erezie ce decurge din dogma nemuririi sufletului)?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Aici, 1 Petru 3, 19 cuvantul grec este chiar mai "curajos" decat traducerea in romana, si anume "πορεύομαι" ceea ce inseamna "a(-i) conduce, a(-i) duce spre".
Dupa traducerea mea Mantuitorul Hristos le-a condus pe duhurile tinute in inchisoare spre slobozenie.
|
Poate ți-aș accepta "traducerea", dacă sensul și acordul s-ar face cu
duhurile [răzvrătite] (neutru, plural) și nu cu
Hristos (masculin, singular). Forma verbului este [π
ορευθείς] la masculin, singular.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
"18.Că și Hristos o singură dată a suferit moartea pentru păcate, El, Cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât în trup, dar viu făcut în duh,
19.întru care [duh] pogorându-Se, le-a propovăduit și duhurilor ținute'n închisoare..." 1 Petru 3.
|
Iată și o variantă mai corectă, oferită nu de un adventist, ci tot de un creștin adept al "nemuririi sufletului":
"
Căci și Cristos a suferit o dată pentru totdeauna pentru păcate – El, Cel Drept, pentru cei nedrepți – ca să vă aducă la Dumnezeu. El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare," (1 Petru 3,18.19 - versiunea NTR)
Observi sensul frazei? Hristos
de asemenea le-a propovăduit antediluvienilor prin Același Duh (Duhul Sfânt) prin Care a fost înviat.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Pogorarea la iad survine in urma mortii in trup a Mantuitorului, sunt 2 evenimente care se succed temporal si vorbim de aceeasi persoana a Sf.Treimi.
Nu se poate spune ca Hristos ca ipostas al Sf.Treimi s-a ascuns intr-un alt ipostas al Sf.Treimi pentru a propovadui slobozirea. Asta ar insemna ca ipostasul, Persoana Mantuitorului ar suferi o pierdere prin moartea Sa in trup din moment ce ar avea nevoie de o alta Parsoana a Sf.Treimi pentru a se pogora la iad.
|
Cred că m-ai înțeles greșit... Propovăduirea s-a făcut nu în Iad, ci la fața lu' locu'! Adică acolo și când (citim mai departe) se construia corabia lui Noe. Și anume prin Duhul Sfânt - Același Care L-a și înviat pe Hristos. E chiar așa de greu de priceput?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Vezi, afirmatia ta cuprinde un adevar pe care in mod inconstient l-ai simtit: antediluvienii au fost pedepsiti pentru pacatele lor, mai precis pentru neascultarea lor. Conform afirmatiei ipotezei tale, ar insemna ca antediluvienii ar fi pedepsiti de 2 ori pentru acelasi pacat, ceea ce nu e conform chiar cu Legea lui Moise.
|
Orice răzvrătit împotriva lui Dumnezeu e pedepsit de 2 ori (cum te exprimi tu): odată prin moartea I-a (de care avem parte toți buni și răi- căci toți am păcătuit) și apoi prin moartea a II-a (iazul de foc) de la sfârșitul veacurilor. Potopul a reprezentat pentru antediluvieni moartea I-a, la fel cum pentru alții a fost cancerul, accidentul de mașină, ori stopul miocardic.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
De aceea, S-a pogorat Mantuitorul la iad pentru a le propovadui celor din vremea lui Moise slobozenia: este un act just de dreptate iertatoare, nu crezi?
|
- care "Moise"? Poate Noe!
- care "slobozenie"? Tot repeți acest cuvânt, dar eu nu-l văd în textul petrin!
- care "dreptate iertătoare"? Dreptatea se va face la judecată, când fiecare va fi răsplătit după faptele lui. Iar iertarea se acordă în urma pocăinței omului (recunoaștere, cerere de iertare, ferire continuă de a mai păcătui), pocăință negăsită la contemporanii lui Noe.
Antediluvienii au beneficiat de răbdarea lui Dumnezeu, de mila și harul său, cât timp se construi corabia și cât timp Noe le predica pocăința. Niciun contemporan de-al nostru n-a beneficiat de un har atâta de îndelung răbdător ca aceia: 120 de ani!