View Single Post
  #6  
Vechi 01.02.2011, 10:36:05
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 814
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Un exemplu va lămuri lucrurile. În satele săsești din Ardeal (unele, înființate în secolul al XII-lea) exista instituția vecinătății. O vecinătate reunea cam 50 de familii care locuiau în apropiere și care aveau anumite scule în comun. Satele mai prăpădite aveau 2 sau 3 vecinătăți, cele mai puternice 8 vecinătăți. Când cineva nu venea la biserică duminica, primea o amendă din partea vecinătății, iar banii din amenzi se puneau în lada vecinătății (lăzi săsești, frumos împodobite și făcute cu tehnică nemțească, se află bine-mersi și azi). Când se strângea o anumită sumă, se punea de o mare petrecere câmpenească, la care veneau toți cei din vecinătate. Locul unde se desfășura petrecerea era, de regulă, locul (înalt) din fața bisericii, în jurul unui brad.
Astăzi, nu mai știm nici măcar cum se numesc vecinii noștri de la bloc, pe numele lor de botez. Universul lui Hans nu-l preocupă pe Fritz. Lumea este mult mai "atomizată", cum spun sociologii. Dar omul este ființă socială, de aceea simțim că în "Era Comunicațiilor" nu comunicăm, adică nu ne mai cunoaștem de fapt, că de vorbit mai vorbim. Suntem mult mai singuri așa.
Intr-adevar, oamenii sunt fiinte sociale si aparitia unor astfel de institutii sociale e absolut normala, obligatorie chiar, mai ales in grupuri izolate cum sunt comunitatile rurale.

Insa de aici incolo incetez sa fiu de acord cu rationamentul tau. Tu percepi urbanizarea ca fiind ceva eminamente rau; poate ca este, din alte considerente - poluare, fast food etc. Dar din punct de vedere social nu vad nimic rau in abandonarea traditiilor din timpuri stravechi, pentru ca "abandonare" nu mi se pare cuvantul corect.

Eu cred ca omul modern a inlocuit satul si formele de organizare subordonate acestuia cu forme noi. Grupul de prieteni carora le poti spune orice, colegii de la serviciu cu care ocazional iesi la o bere, fetele cu care esti prietena din facultate, daca esti femeie si tot asa. Satenii de vaza care sunt subiect etern de barfa pe sant au fost inlocuiti cu vedetele de carton de la televizor. Cum zicea un sociolog, Hollywood a devenit satul global.

Asta demonstreaza ca omul nu-si uita esenta, aceea de animal social si teritorial, indiferent de felul in care evolueaza tehnologia sau conditiile de viata. Razboiul, de exemplu, este neschimbat din cele mai vechi timpuri.

O persoana care a trait intr-o comunitate rurala si da nas in nas cu lumea moderna are un soc. Reciproca este si ea adevarata. Sunt consecinte ale obisnuintei. Insa lumea s-a schimbat continuu, iar oamenii s-au adaptat. Societatea "vecinilor" de care spui tu, n-a existat dintotdeauna, ea este rezultatul unor schimbari sociale, al unei adaptari.

Schimbarea nu e un lucru rau. Ea reprezinta o amenintare doar pentru cei ce refuza sa se adapteze, iar acesti oameni sunt meniti sa piara intr-un final.
__________________
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote