Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka
In primul rand,textul nu l-am trecut in ghilimele, fiindca nu este ad-literam Eu am dat o explicatie a gandirii Sfantului Toma,pe care am inteles-o citind relatia ratiune-credinta la Toma de Aquino expusa in "Filosofia in Evul Mediu" a lui E. Gilson.Citez:"Dimpotriva,avem datoria sa inaintam cat se poate de mult cu interpretarea rationalana datelor credintei,sa urcam prin ratiune la revelatie si sa coboram din nou de la revelatie la ratiune"-in cazul theologiei, si:"In invatatura Scripturii exista taina si nedemonstrabil,dar exista si inteligibil si DEMONSTRABIL.Or,atunci cand ni se lasa posibilitatea alegerii,e mai bine sa intelegem decat sa credem.
|
M-am liniștit atunci. Nu avea cum să afirme Sf Toma din Aquino asemenea raport între rațiune și credință. Gilson ? Are scuza că e filozof de formație. Pe când Toma este teolog. Acuma, nu e vorba că aș ține partea teologilor, dar trebuie observat un lucru simplu: cunoașterea rațională este cunoaștere naturală. Credința este cunoaștere supranaturală.