Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Ți-am spus spus să nu faci public rezultatul cercetărilor tale. Acum l-ai târât și pe tatăl tău în "afacerea" aceasta și-mi pare rău. Bine măcar că nu i-ai dat numele...
Nu pot să dau crezare unei simple opinii (nici nu pot fi sigur că chiar așa ți-a spus părintele),
Termenul presbyteros (sau ho presbyteros dacă preferi forma articulată) înseamnă bătrân, sensul fiind (atenție, în sec. I nu astăzi) de slujbaș al bisericii hirotonit (prezbiter) și niciodată preot [hiereus]. Nicăieri în NT nu ai să întâlnești ca un presbyteros sau episkopos să aibe statut de hiereus.
În Biserica Ortodoxă or fi, nu acesta a fost statutul lor și în Biserica Primară. Multe s-au întâmplat între timp, inclusiv această mutație semantică a termenului prezbiter. Acum cred că putem reveni la topic, crede-mă e în interesul tău și al prestigiului părintelui tău...
|
Ma speri afirmatiile ce le faci in fata evidentei. Dumnezeu sa te lumineze!
Draga nu e o simpla opinie. E pur si simplu traducerea unui termen din greaca veche(cea folosita acum 2000 de ani in secolul I: ho presviierevs - presvi(de la a randui) + ierevs(ce se traduce in preot)) sau neogreaca(cea folosita in prezent - presbyteros). E acelasi lucru cu traducerea unui cuvant din engleza sau mai stiu eu ce limba. Iar termenul respectiv inseamna: randuit in preotie sau hirotonit in preotie, adica preot. Se foloseste termenul respectiv pentru a numi preotul NT tocmai pentru a-l diferentia de preotul VT iereu(hiereus - neogreaca si ierevs in greaca veche).
Asa ca te rog pune mana si studiaza greaca veche, neogreaca si apoi vino sa discutam. Nu mai sustine tot felul de ineptii pe care le gasesti prin cartile/pliantele voastre de propaganda.
Pune mana si cerceteaza! Daca esti ametit te rog nu mai ameti si pe altii! Nu raspandi minciuni si false intrepretari!
Mersi!
Continuand-mi ideea: se foloseste termenul respectiv(cel randuit in preotie)tocmai pentru a sublinia superioritatea preotie nou-testamentare fata de cea VT(doar preot).
Nu are legatura cu ce crede BO, este pur si simplu traducerea unui termen! Nu s-a intamplat nici o mutatie semantica! Singura mutatie e cea care adventistii o incearca, pentru a-si motiva ratacirile.
Da, acum lucrurile fiind sper lamurite, putem reveni la topic.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
și să fac mincinoase toate lexicoanele, pe apostolul Pavel și pe Însuși Hristos care este Singurul Mijlocitor(1 Tim. 2,5), Unicul Mare Preot (Evrei 8,1) în dispensațiunea creștină.
|
Draga noi ortodocsi nu il facem mincinos pe Sfantul Apostol Pavel. Pentru noi Hristos este primul preot al NT, este cel care a savarsit pentru prima oara Jertfa cea fara de Sange la Cina cea de Taina, pentru a doua oara in Emaus(dupa Inviere). Iisus este Cel ce s-a adus pe sine Jertfa pe Sf. Cruce. El este pentru noi Arhiereu(primul intre preoti, cel mai mare)vesnic, este "Preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec".
De asemena pentru noi ortodocsii reprezinta intermediarul intre noi si Dumnezeu. Nimeni nu va putea intra in Imparatia Tatalui daca nu il va avea cu el pe Hristos, daca nu va fi hristofor("purtator de Hristos"), daca nu l-a primit pe Hristos sub forma Trupului si Sangelui euharistic(vezi Cina cea de Taina). Iar Trupul si Sangele Euharistic nu pot fi primite decat din mainile unui preot - slujitorul lui Hristos pe Pamant. Iata una din necesitatile preotie, pe care voi o negati, parca fiindu-va chiar teama de ea....
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
De la începuturile organizării Bisericii Creștine Primare, a Bisericii AZȘ și a multor alte Biserici (în general neoprotestante).
Cred că ultimele nopți ai avut vise cam agitate... Ia să-mi dai și mie un link (dar te rog, nu din vise).
Noi nu avem cler, titulaturile respective desemnând slujbe și nu funcții eclesiale cu tot apanajul lor de titluri pompoase (Înalt Prea Sfințit, Mult Prea Sfințit or Extrem de Fericit). Slujba de episcop (episkopos) este asimilată celei de prezbiter. Denumirile fiind deci prezbiter (episcop) și diacon, exact așa cum le întâlnești în organizarea Bisericii din timpul apostolilor. Amănuntele le găsești pe site-ul oficial al Bisericii, respectiv pe cel al Conferinței Banat.
|
1. Biserica Primara nu are nici o legatura cu adventistii
2. Biserica Primara a luat fiinta in mod nevazut la moartea pe Sf. Cruce a Mantuitorului si in mod vazut la Cincizecime(cu vreo 2000 de ani in urma)
3. Biserica Ortodoxa reprezinta in prezent Biserica Primara(Trunchiul). Mai sunt ele si ramuri: BC....
4. Din pacate sectele nu fac parte nici macar dintre ramuri: reprezinta cel mult niste vlastare, pomisori ce cresc in jurul Biserici lui Hristos.
2. Adventistii au aparut la mijlocului secolului 19(cam 150 de ani in urma) iar contextul si cauzele nu prea va avantajeaza. Pentru a nu te jigni nu o sa specific cu exactitate "situatia medicala" a initiatoarei Ellen White. Situatie in care se gaseau si primii membrii ai sectei. Niste oamnei "sanatosi" nu s-ar fi lasat influentati de o persoana precum Ellen White.
3. Titlurile respective nu reprezinta functii ci diferite slujiri, si dupa exemplul Mantuitorului
cu cat cineva este mai mare intre preoti, cu atat si slujirea lui este mai mare
4. In ce priveste clerul BO pastreaza organizarea Biserici Primare
5. Prima categorie: diaconii
6. A doua categorie: preotii
4. A 3-a categorie: episcopii(mitropolit, patriarh....)
7. Titlurile repective sunt folosite doar pentru a diferentia diferitele categorii de slujire(Prea Sfintit.....) Astfel pentru episcop se mai foloseste si termenul de Prea Sfintit pentru a-l diferentia de preot care e doar sfintit. Aceasta deoarece episcopul este in primul rand Sfintit(a primit hirotonia in preot) iar pentru a evidentia faptul ca a primit si hirotonia in episcop se alatura termenul Prea=> Prea Sfintit(cel care atat dreptul a face indatoririle preotesti, dar si puterea de a hirotoni noi preoti)
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Între timp ți-ai acumulat competențe, ba chiar te-ai specializat în oftalmologie. Mă așteptam totuși la un simplu verset din F.A. și nu la eticheta de daltonist.
|
O sa le primesti dupa ce ajung acasa si o sa am la dispozitie o Biblie(pentru a fi cat mai exacte). Mie nu imi place sa invat mecanic Biblia. Imi place sa o inteleg.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Am consultat originalul cu mult înainte de a posta și m-am convins de ambele ("corectitudinea" traducerii ortodoxe la Apoc 1,10, și "specificarea" duminicii ca zi de odihnă). Mai ai timp s-o faci și tu înainte de a te repezi cu un răspuns de care apoi să te rușinezi.
|
Care original? Cel scris acum aproape 2000 de ani in greaca veche. Sau varianta Ellen White scrisa intre doua doze de prozac. Sa-mi fie cu iertare, dar nu m-am putut abtine.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Dacă e așa, cum se poate să fi atât de puternic influențat de niște saituri obscure ale unor oameni compromiși ori de părerile îndoielnice ale unor diletanți în materie?
|
Draga ne fiind adventist, nu ma las influentat de saituri obscure ale unor oameni compromisi, nici nu citesc "literatura usoara" a unor diletanti in materie(Ellen White & Co). Nu am obiceiul in a ma documneta in probleme serioase folosind internetul. Folosesc surse cat mai credibile cat mai apropiate de evenimentele ce ma intereseaza. Si asta fara a ma interesa daca autorul respectiv a fost ortodox, catolic, inchinator la idoli.... Ma intereseaza doar obiectivitatea!