Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2010, 12:07:22
ella87ella ella87ella is offline
Member

Data înregistrării: 10.12.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit casatorie aranjata, de nevoie sau din iubire....

Ce parere aveti despre modul in care mai demult se casatoreau tinerii?
In sensul ca la sate, parintii vorbeau intre ei, dupa aia le faceau cunostiinta la baiat si fata, se intalneau ceva timp, mai exact baiatul venea la fata acasa(la petzit cum se zice prin unele zone) si cam era supravegheat de parintii acesteia, si dupa ceva timp copii se casatoreau, eu cunosc persoane care au avut o casatorie fericita si s-au iubit .
Dar cunosc si cazuri in care nu au fost fericiti si nu s-au iubit, ci s-au casatorit ca parintii au stat cu gura pe ei.

A doua conditie canonica a nuntii ortodoxe este sa se invoiasca tinerii; sa se placa mirele si mireasa, baiatul si fata.(adica daca copii fac cunostiinta prin intermediul parintilor si se plac ,se invoiesc a se casatori,este bine...)

Mare pacat si mare greseala fac parintii care dau fata dupa cine nu-i place, sau obliga pe fecior sa ia cutare fata, pentru ca are avere multa, sau ca-i frumoasa, sau cine stie ce alte conditii(-cand parintii obliga tinerii).

Acesti parinti care indeamna copiii sa se casatoreasca impotriva vointei lor, sunt niste ucigasi care-i baga in ispita, ca ei numai de rusinea parintilor se iau, la staruinta lor si apoi nu se plac si se despart. Si toate pacatele care urmeaza din aceasta despartire se datoreaza parintilor care i-au indemnat si cad pe umerii lor. Odata ce s-au invoit tinerii, este de la Dumnezeu.

Last edited by ella87ella; 24.03.2010 at 12:19:25.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2010, 12:29:11
Danialex Danialex is offline
Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Arges
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca modul in care se faceau atunci casatoriile tinea de comunitate. Fiind vorba de sat, unde oamenii se stiau toti intre ei, familiile care se intelegeau mai bine discutau despre casatoria dintre copiii lor inca de la o varsta frageda a acestora. Pe de-o parte putea spune ca era un act de ascultare din partea copiilor fata de parinti. Dar cred ca ascultarea asta putea merge doar pana la punctul in care tinerii se placeau. Una din regulile canonice ale nuntii este ca tinerii sa se iubeasca si sa se invoiasca spre casatorie, nu sa fie obligati.
Deci as putea spune ca practica aceasta era buna (se cunosteau familiile, adaptarea unuia la celalalt probabil ca era in felul asta mai usoara etc.) numai daca si tinerii se placeau. Insa nu cred ca procedau corect cei care isi obligau copiii sa se casatoreasca doar pentru ca asa vor ei sau pentru avere.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 13:50:56
Vladimir-Adrian Vladimir-Adrian is offline
Banned

Data înregistrării: 22.02.2010
Implicit marile decizii sunt personale

Citat:
În prealabil postat de Danialex Vezi mesajul
Cred ca modul in care se faceau atunci casatoriile tinea de comunitate. Fiind vorba de sat, unde oamenii se stiau toti intre ei, familiile care se intelegeau mai bine discutau despre casatoria dintre copiii lor inca de la o varsta frageda a acestora. Pe de-o parte putea spune ca era un act de ascultare din partea copiilor fata de parinti. Dar cred ca ascultarea asta putea merge doar pana la punctul in care tinerii se placeau. Una din regulile canonice ale nuntii este ca tinerii sa se iubeasca si sa se invoiasca spre casatorie, nu sa fie obligati.
Deci as putea spune ca practica aceasta era buna (se cunosteau familiile, adaptarea unuia la celalalt probabil ca era in felul asta mai usoara etc.) numai daca si tinerii se placeau. Insa nu cred ca procedau corect cei care isi obligau copiii sa se casatoreasca doar pentru ca asa vor ei sau pentru avere.
Ce parere aveti despre modul in care mai demult se casatoreau tinerii?
In sensul ca la sate, parintii vorbeau intre ei, dupa aia le faceau cunostiinta la baiat si fata, se intalneau ceva timp, mai exact baiatul venea la fata acasa(la petzit cum se zice prin unele zone) si cam era supravegheat de parintii acesteia, si dupa ceva timp copii se casatoreau, eu cunosc persoane care au avut o casatorie fericita si s-au iubit .
Dar cunosc si cazuri in care nu au fost fericiti si nu s-au iubit, ci s-au casatorit ca parintii au stat cu gura pe ei.

A doua conditie canonica a nuntii ortodoxe este sa se invoiasca tinerii; sa se placa mirele si mireasa, baiatul si fata.(adica daca copii fac cunostiinta prin intermediul parintilor si se plac ,se invoiesc a se casatori,este bine...)

Parintii pot fi intermediari daca doresc, dar tinerii trebuie lasati sa ia decizia asta majora singuri. Eu cred ca pot fi sfatuiti, dar in marile decizii tinerii trebuie lasati sa decida singuri si sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile luate (cu exceptia unor cazuri mai mult decat evidente d. e daca ea vrea sa se faca prostituata sau el proxenet, cazuri extreme de tipul asta). Ca sa nu aiba pe cine da vina daca lucrurile nu merg bine. In plus, am observat ca uneori intre doi oameni poate exista si o respingere chimica cumva, de epiderma, care poate trece cu timpul sau poate sa nu treaca si in acest din urma caz, in cazul unei situatii mai grele, cuplul se poate destrama mai usor decat in mod obisnuit. Similar exista uneori si o atractie de epiderma care poate avea un rol hotarator pozitiv intr-o situatie dificila. Fiecare persoana are si unele trasaturi ascunse, intime care pot cantari mult in legarea unei relatii, uneori fara sa fie constientizate de vreunul din ei (nici de cel ce le are, nici de cel ce le observa)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Experiente luminoase in iubire/casatorie Mihailc Nunta 120 13.11.2013 19:48:09
Despre iubire cu iubire dobrin7m Nunta 27 18.10.2011 14:22:52
Povesti de iubire Laurentiu Generalitati 119 05.03.2009 20:50:41
iubire de oameni zaharia Umanitare 5 25.09.2007 20:44:09