![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pomeniti la rugaciune pe parintele Mina Dobzeu, care se afla pe patul de spital, la Iasi. Cei care pot sa mearga sa-l incurajeze si sa-i aduca o mangaiere, il pot gasi la Spitalul Sf. Spiridon, sectia Infectiose, pavilionul 4, salon 5. "Bolnav am fost, și m-ați cercetat" (Matei 25,36)
|
|
|||
|
|||
![]()
Părintele Mina Dobzeu
Cu Steinhardt și dincolo de Steindardt I Pînă în 1991, cînd a apărut postum Jurnalul fericirii al lui N. Steinhardt [1], ieromonahul Mina Dobzeu abia de era cunoscut în mediul monahal sau în cel al foștilor deținuți politici. O dată cu Jurnalul fericirii, numele său avea să capete o tîrzie popularitate, ba chiar și o aură de legendă: botezătorul din închisoare al lui N. Steinhardt – harismaticul evreu convertit la Ortodoxie și devenit părintele Nicolae de la Rohia. Totuși popularitatea sa n-a ajuns atît de mare încât să nu se întîmple ca un redactor postmodernist de la Observator cultural să-și informeze acum cîțiva ani cititorii că la cutare colocviu N. Steinhardt va fi prezentă și Mina Dobzeu... ![]() Mina Dobzeu este, într-adevăr, înainte toate, botezătorul lui N. Steinhardt, dar încă prea puțini știu că nu este numai atît. Schițîndu-i acest portret sumar și respectîndu-i propria opțiune, voi da și eu prioritate episodului cu pricina, dar fără a mă rezuma la el și fără a-l îneca în comentarii superflue. Relatarea neobișnuitului botez este una dintre secvențele-cheie din Jurnalul fericirii; îmi voi îngădui, de aceea, niște citate mai lungi, pentru că niciodată nu va putea vorbi cineva mai îndreptățit decît Steinhardt însuși despre contextul și actanții acelui ceas de grație divină: “Botezul, hotărît pentru ziua de cincisprezece s15 martie 1960t, are loc așa cum stabilisem. Părintele Mina alege momentul pe care-l socotește cel mai potrivit: la întoarcerea «de la aer», cînd caralii sunt mai ocupați, cînd agitația e maximă. Trebuie să lucrăm repede și să acționăm clandestin în văzul tuturor s...t Eu unul nu voi ieși la plimbare. Lucru ușor, deoarece m-a ros bocancul și am o umflătură purulentă pe laba piciorului drept. La infirmerie n-am izbutit să fiu dus, cu toate că mă prezint în fiecare dimineață la raport. Doctorii Răileanu și Al. G. sSergiu Al-Georget mă tratează aplicându-mi pe «bubă» un ștergar muiat în apa viermănoasă din ciubăr. Cu o zi înainte un plutonier mi-a spus că «nici mort» nu mă duce la medicul oficial. Căile Domnului, ocolite s...t Cînd puhoiul de oameni se întoarce cu zgomot mare, ducînd în rînd de cîte doi balia, ciubărul, tineta și un «rezervor» cu apă, părintele Mina, fără a-și scoate mantaua, dă buzna la singura căniță din cameră – e o căniță roșie, cu smalțul sărit, năclăită și respingătoare – și o umple cu apa viermănoasă proaspăt adusă în «rezervorul» cu apă purtat de el și de un alt deținut. Vin la capul meu și cei doi preoți greco-catolici și nașul. Naș mi l-am ales cu vreo cîteva zile mai înainte pe Em. V. sEmanuel Vidrașcut, fost avocat și profesor, bun cunoscător de latină și greacă, trimis în judecată pentru a fi redactat ordinul de zi «Vă ordon, treceți Prutul!». V. a fost directorul de cabinet al lui Ică sMihai Antonescut și a purtat cu mașina la tipografie faimosul ordin pe care pentru nimic în lume orgoliosul și altminteri foarte cultul general Antonescu nu ar fi îngăduit altcuiva să-l scrie în numele său [...]. Doi dintre deținuți, complici, trec în dreptul vizetei, s-o astupe. S-ar putea în orice clipă să vină gardianul să se uite, dar acum, cînd celulele, pe rînd, sînt scoase la plimbare ori aduse înapoi, e puțin probabil. La repezeală – dar cu acea iscusință preoțească unde iuțeala nu stînjenește dicția deslușită – părintele Mina rostește cuvintele trebuincioase, mă înseamnă cu semnul crucii, îmi toarnă în cap și pe umeri conținutul ibricului (cănița e un fel de ibric bont) și mă botează în numele Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh. De spovedit, m-am spovedit sumar: Botezul șterge toate păcatele. Mă nasc din nou, din apă viermănoasă și din duh rapid. Trecem apoi, oarecum liniștiți, oarecum ușurați – hoțul care nu e prins în fapt e om cinstit – la patul unuia din preoții greco-catolici: e lîngă tinetă și balie (am coborît cu toții de la cucurigu) și acolo recit Crezul (ortodox, după cum fusese stabilit). Reînnoiesc făgăduința de a nu uita că am fost botezat sub pecetea ecumenismului. Gata! Botezul, în asemenea împrejurări, e perfect valabil și fără de cufundare în apă, și fără de mirungere. (Dacă voi ajunge să scap din închisoare cu bine, urmează, pentru taina mirungerii, să mă prezint la un preot al cărui nume îmi este dat de părintele Mina [2]; numele acesta aveam să-l uit și apoi să mi-l reamintesc)...”............... http://www.rostonline.org/rost/iul20...einhardt.shtml |
|
|||
|
|||
![]()
[SIZE=+1][SIZE=+3]P[/SIZE]ãrintele Arhimandrit Mina Dobzeu - azi viețuitor al Mãnãstirii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ din Huși și consilier cultural al Episcopiei Husilor - este nimeni altul decât cãlugãrul ortodox care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, în pușcãrie, pe data de 15 martie 1960… [/SIZE]
Mina Dobzeu (născut 5 noiembrie 1921, Grozești, județul Lăpușna, Basarabia) este un ieromonah român basarabean. Numele său de mirean a fost Mihail. El a fost cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt în timpul dețentiei acestora din perioada comunistă.A fost unul din cei 7 copii ai părinților săi: 3 băieți și 4 fete.La vârsta de 13 ani intră ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu, unde rămâne până în 1938. Este trimis apoi la Mănăstirea Căldărușanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia în sculptură bisericească. Se întoarce în 1940 acasă și găsește locul pustiit de ocupația sovietică. A luptat pe front la Timișoara și apoi în Ungaria. Este veteran de război al Armatei Române.După război urmează cursurile Școlii de Cântăreți (4 ani) la Constanța, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mănăstirea Neamț și facultatea de Teologie de 4 ani la București. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brădicești, în Episcopia Hușilor, fiind hirotonisit ierodiacon în 1948.În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală; În anul 1955 a primit Sfânta Taină a preoției. A slujit 5 ani la Mănăstirea Nicula și în Parohia Jimbor - Cluj, cel mai mult activând ca preot la Schitul Brădicești.În 1957 a început să studieze la Facultatea de teologie Ortodoxă din București, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism și condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal.A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunarii. La Jilava s-a întâlnit cu iluștri oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc și Vasile Vasilache, cel din urmă ajuns vicar al Episcopiei Românești din New York.Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt.A ieșit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mânăstirea “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși - Catedrala episcopală.Studiile le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obținând titlul de licențiat al Facultății de Teologie în 1971.Între anii 1978-1988 fost stareț al Mânăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși.În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru “răzvrătire” și “uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul în comunism. Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar al Episcopiei Hușilor. Lucrări : - Trei strigări împotriva lui Antihrist (2000) - Rugăciunea lui Iisus – unirea minții cu inima și a omului cu Dumnezeu (2002)- Amintiri despre Nicolae Stienhardt (2003) - Carte de rugăciune- Pentru o biserică dinamică - Un buchet de 9 rugăciuni închinate Sfintei Treimi- Hristos, pacea noastră - Optăm pentru unitatea Bisericii după modelul celor de sus (sub tipar)- Rugăciunea inimii pentru toți (2003) - Dumnezeu și savanții (2004)- De la Nero la Stalin și New Age - Bucuria Duhovnicului. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arhm. Mina Dobzeu | eduardd | Mari Duhovnici si predicile lor | 33 | 06.05.2009 15:11:05 |
Moastele Sf Mina | C.tin | Stiri, actualitati, anunturi | 5 | 11.11.2008 20:48:52 |
ANUNȚ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu | fllorina | Umanitare | 27 | 31.10.2008 19:11:48 |
Biserica Sf Mina | Iohan | Generalitati | 2 | 14.07.2008 19:14:39 |
Sfantul Mucenic Mina | alecsandru | Stiri, actualitati, anunturi | 8 | 11.11.2006 16:00:48 |
|