Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.12.2010, 20:54:35
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Clevetirea politicienilor

Am citit o omilie la serafimi a Sfantului Ioan Gura de Aur in care acesta face referire la clevetirea conducatorilor. . Imi e usor sa-i invinuiesc pe politicieni pentru situatia economica jalnica a tarii noastre. Mai greu imi e sa ma pocaiesc si sa accept ca nenorocirile intampinate sunt plata propriilor pacate. Indemnurile Sfantului Ioan ar trebui cel putin sa ne dea de gandit:

"-Merg rau treburile statului! Trebuie sa vorbim despre ele, sa luptam pentru ele!
-Si care e cauza?
-Nepriceperea conducatorilor, imi spui tu.
-Nu nepriceperea conducatorilor, ci pacatul nostru, plata pentru pacatele noastre. Aceasta a intors totul cu susul in jos, aceasta a adus toate nenorocirile, aceasta i-a inarmat pe dusmani, aceasta ne-a adus infrangerea. Nu din alta parte a venit roiul nenorocirilor, ci din aceasta cauza. Deci, de-ar fi Avraam cel ce ne conduce, de-ar fi Moise, de-ar fi Solomon cel preaintelept, nici unul n-at avea vreo vina pentru nenorocirile noastre de vreme ce noi suntem rai.
-Cum si in ce chip?
-Chiar de-ar fi conducatorii nostri cei mai mari nelegiuiti si ar conduce cu nepricepere si fara randuiala, totusi tot nepriceperea si neoranduiala noastra au adus in fruntea noastra un astfel de conducator; pacatele noastre sunt cauza pedepsei.
A avea conducatori potrivit inimilor noastre nu inseamna altceva decat ca din pricina pacatelor noastre avem parte de un astfel de conducator, fie ca e vorba de cel ce administreaza treburile bisericesti, fie ca e vorba de cel ce adminstreaza treburile publice.
Chiar de-ar fi un conducator foarte drept, atat de drept incat sa dovedeasca priceperea lui Moise, totusi numai dreptatea aceluia nu va putea acoperi pacatele nemasurate ale supusilor.

Si aceasta o poti vedea chiar in viata lui Moise, care a indurat multe rele pentru Israel, care s-a rugat mult lui Dumnezeu pentru popor ca sa mosteneasca pamantul fagaduit, dar, pentru ca prin pacatele lui poporul a pierdut stapanirea asupra pamantului fagaduit, rugaciunea lui Moise n-a putut schimba dreapta hotarare a lui Dumnezeu, ca tot poporul care iesise din Egipt, sa piara in pustie. Si cine era mai drept dacat Moise?"
Reply With Quote