Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2011, 21:27:31
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Apropos de apostolul Iacov.
Este o epistola atribuita Sf. Clement romanul, desi probabil nu este scrisa de el personal in care se spune asa despre Iacov:

" Lui Iacov, episcopul episcopilor, care conduce Ierusalimul, Sfantul Sinod al evreilor si Sfintele Sinoade de peste tot."
Mi-a placut foarte mult acest citat. El arata prestigiul extraordinar pe care il avea biserica Ierusalimului care cu adevarat, in biserica primara era considerata mama tuturor bisericilor.
Va referiti cumva la Biserica Ierusalimului, aceea care tocmai a excomunicat Biserica Ortodoxa Romana ?
Vechi 31.05.2011, 21:48:44
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Am mai spus. Astfel de lucruri s-au mai intamplat in istoria bisericii, si nu de putine ori.
Eu nu fac o tragedie din asta. Suntem in comuniune cu celelalte biserici ortodoxe si ne vom impaca si cu Ierusalimul. Noi avem rabdare.
Vechi 31.05.2011, 21:56:53
Banned

Implicit

Dar cum poti fi ortodox daca nu esti in comuniune cu toti ceilalti ortodocsi ?

Cum poti fi ortodox daca esti excomunicat de alti ortodocsi ?
Vechi 31.05.2011, 22:02:37
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Acum vreti sa ne sicanati.
Daca eu va intreb cum poti fi catolic cand un papa saruta coranul va place?
Nu trebuie sa ne purtati de grija, are Dumnezeu grija de noi.
Vechi 01.06.2011, 10:13:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Asta e culmea. Adica dumneavoastra, care in mod evident nu stiti ce este primatul papal (ati incercat sa definiti termenul si ati formulat sintagma rizibila "nu-mi gasesc cuvintele", ceea ce este absolut nepermis pentru o persoana care, pe de o parte, posteaza aproape numai in polemica cu catolicii, pe de alta parte, pretinde ca exprima doar pozitia Bisericii Ortodoxe, si nu pe cea personala, si pe de alta parte, are la dispozitie Catehismul Bisericii Catolice), indrazniti sa acuzati un catolic ca nu-si cunoaste dogma, pentru ca a observat in mod just ca vorbiti fara sa cunoasteti (ba chiar recunoasteti acest lucru).

Va provoc la un exercitiu de sinceritate: FARA SA CAUTATI NIMIC PE NET IN PREALABIL, DATI DEFINITIA PRIMATULUI PAPAL. Vom vedea atunci despre ce credeti dumneavoastra ca discutati.
Vad ca iar ati scos bata si, ca intodeauna, fara sa aveti dreptate. Aproape de fiecare data procedati asa, ca apoi sa vedem ca v-ati inselat si nu aveati dreptate. Dar cum nu recunoasteti niciodata ca v-ati inselat la urmatorul subiect procedati la fel, avand tot timpul bata in loc de argumente la nevoie.
Cum adica "indraznesc"? Va credeti vreun inchizitor si trebuie sa ne fie frica de dvs.? Ca avocat pentru altii vad ca sunteti.
Indraznesc sa spun ca nici dvs. nu va cunoasteti dogma, asa cum de multe ori am aratat.
In cazul de fata bineinteles ca am dreptate si primatul papal nu e doar o functie administrativa, de genul unui mitropolit, patriarh. Chiar Eugen v-a spus cate ceva in mesajul acesta, raspunzand la aceeasi nelamurire a dvs.: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=841
Si tocmai citisem ca Sf. Leon cel Mare a fost primul care a sustinut superioritatea papei fata de episcopi.
Papa nu are doar o functie administrativa, ci e superior unui episcop si din punct de vedere dogmatic. La asta ma refeream cand ziceam ca nu-mi vine cuvantul, spunand ca din punct de vedere al credintei.
Papa este capul Bisericii, vicarul lui Hristos. El stabileste adevarurile de credinta (nu e nevoie de consultarea cuiva, daca se pune problema) si le poate schimba sau afirma. Nu poate fi contrazis sau puse la indoiala ceea ce spune ex cathedra. Dar astea tin si de infailibilitate, asadar de retinut e ca papa are un primat intre episcopi, nu e un simplu episcop, ca si mitropolitii sau patriarhii. De ce nu e bine acest lucru a raspuns Sf. Grigorie cel Mare.

Daca BC sustine ca papa e un simplu episcop, iar primatul e doar o functie administrativa, inseamna ca ortodocsii nu au nimic de spus impotriva acestui lucru.
Asadar, vedeti ca si de data asta ati dat cu bata fara sa intrebati mai intai.
Vechi 01.06.2011, 10:15:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dar cum poti fi ortodox daca nu esti in comuniune cu toti ceilalti ortodocsi ?

Cum poti fi ortodox daca esti excomunicat de alti ortodocsi ?
Ca intotdeauna, v-am raspuns la asta dar dvs. continuati ca si cum nu v-ar fi raspuns nimeni. Am scris mai detaliat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=907
Patriarhia Ierusalimului nu a rupt comuniunea cu patriarhia BOR, e vorba doara deocamdata doar de Patriarhul Daniel, ca nu mai este pomenit.
Vechi 01.06.2011, 13:58:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ca intotdeauna, v-am raspuns la asta dar dvs. continuati ca si cum nu v-ar fi raspuns nimeni. Am scris mai detaliat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=907
Patriarhia Ierusalimului nu a rupt comuniunea cu patriarhia BOR, e vorba doara deocamdata doar de Patriarhul Daniel, ca nu mai este pomenit.
Vedeti, eu n-am vrut sa mentionez raspunsul dumneavoastra, ca sa nu va fac de rusine ca nu cunoasteti canoanele propriei biserici. De aceea am evitat sa raspund.

Dar acum, daca insistati cu ideea dumneavoastra falsa, ma vad silit sa va atrag atentia ca din punct de vedere eclesiologic, ceea ce s-a intamplat, adica incetarea de a se mai pomeni Patriarhul unei Biserici inseamna exact asta - excomunicare.

In ceea ce priveste provocarea pe care v-am adresat-o, aceea de a da definitia primatului papal, observ ca ati omis sa raspundeti, asa ca va intreb din nou:

CE CREDETI DUMNEAVOASTRA CA INSEAMNA PRIMATUL PAPAL ?
Vechi 01.06.2011, 14:01:07
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Papa nu are doar o functie administrativa, ci e superior unui episcop si din punct de vedere dogmatic. La asta ma refeream cand ziceam ca nu-mi vine cuvantul, spunand ca din punct de vedere al credintei.
Papa este capul Bisericii, vicarul lui Hristos. El stabileste adevarurile de credinta (nu e nevoie de consultarea cuiva, daca se pune problema) si le poate schimba sau afirma. Nu poate fi contrazis sau puse la indoiala ceea ce spune ex cathedra. Dar astea tin si de infailibilitate, asadar de retinut e ca papa are un primat intre episcopi, nu e un simplu episcop, ca si mitropolitii sau patriarhii. De ce nu e bine acest lucru a raspuns Sf. Grigorie cel Mare.
Daca, dupa parerea dumnevoastra, Papa poate schimba adevarurile de credinta, inseamna, cu tot respectul, ca nu stiti despre ce vorbiti. Eu am banuit de mult ca nu stiti ce inseamna primatul papal, acum vad ca mi-o confirmati cu brio.
Vechi 01.06.2011, 14:04:45
Banned

Implicit

Iata ce inseamna stergerea episcopului din pomelnic, luat direct de pe orthodoxwiki:

Expresia scrierea numelui unui episcop în diptice înseamnă că Biserica se consideră în comuniune cu acesta iar îndepărtarea numelui unui episcop înseamnă ruperea comuniunii cu el.

Acum spuneti-mi, cum poate o Biserica sa fie in comuniune cu alta Biserica, daca nu e in comuniune cu episcopul ei ?

Editare ulterioara:

23.05.2011. Ierusalim. Patriarhia Ierusalimului a publicat explicațiile oficiale referitoare la ruperea comuniunii euharistice cu B.O.Română.

În general, motivul pentru care Patriarhia Ierusalimului a rupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Română este încercarea de a înălța un altar de rugăciune pe teritoriul unei jurisdicții canonice care aparține altei Biserici, altei patriarhii. Sf. Canoane sunt categorice în astfel de cazuri – se consideră la Patriarhia Ierusalimului.

În document se subliniează faptul că, cu părere de rău Patriarhia Română a refuzat să țină cont de hotarele jurisdicționale ale Bisericilor locale, ceea ce este un lucru inadmisibil din punct de vedere al Dreptului Bisericesc.

Last edited by Erethorn; 01.06.2011 at 14:11:02.
Vechi 01.06.2011, 18:18:28
Abandon Abandon is offline
Banned

Data înregistrării: 30.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Apropos de apostolul Iacov.
Este o epistola atribuita Sf. Clement romanul, desi probabil nu este scrisa de el personal in care se spune asa despre Iacov:

" Lui Iacov, episcopul episcopilor, care conduce Ierusalimul, Sfantul Sinod al evreilor si Sfintele Sinoade de peste tot."
Mi-a placut foarte mult acest citat. El arata prestigiul extraordinar pe care il avea biserica Ierusalimului care cu adevarat, in biserica primara era considerata mama tuturor bisericilor.

Si mai dau un citat din sfanta liturghie a lui Iacov, cea mai veche liturghie crestina, in care el il numeste pe Mantuitorul piatra (stanca) bisericii:

"Te iubesc Doamne, tu esti puterea mea! Domnul este stanca mea si Mantuitorul meu"
Biserica din Ierusalim cat si Iacov traiau dupa legea veche.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican