Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2012, 16:19:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Totusi da te rog cateva exemple de Taine, care exista in plus la cele 7 Sfinte Taine.
http://www.teologie.net/2009/10/18/s...itia-ortodoxa/
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 16:19:03
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
Totusi da te rog cateva exemple de Taine, care exista in plus la cele 7 Sfinte Taine.

Fani nu a spus ca in ortodoxie nu existau taine, ci ca nu erau recunoscute doar 7, ci mai multe. Ai in fisierul atasat pe larg despre Sf.Taine.
Attached Files
File Type: doc SFINTELE TAINE.doc (62,5 KB, 9 views)

Last edited by Laura19; 17.10.2012 at 16:21:47.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 16:42:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu cred ca asa ar trebui formulate lucrurile.
Cred ca Ortodoxia tine de inefabil, si au fost formulate dogme numai atunci cand iesirea din ortodoxie era in pericol. Dar ortodoxia in sine nu este o invatatura cuprinsa numai in cuvinte.
De acceea parintii au preferat adesea formulari apofatice si antinomice. Il inconjuram pe Dumnezeu cu cuvinte, nu il fixam cu ele.
Invatatura revelata apostolilor tinea nu numai de cuvinte, care erau putine, pana la urma, ci de trairea in Biserica a unirii cu Hristos, prin Duhul. De acolo extrageau parintii sinoadelor formularile cand ele erau necesare.Tot de acolo ar trebui sa le extragem si noi, cand este necesar, tinand seama si de tot ce s-a zis si formulat pana acum. Dar nu trebuie sa luam formularile ca pe niste formule incremenite, ci ca pe niste cuvinte vii, care 'devoaleaza voaland', nu inteapa in intr-un insectar al teologiei adevaruri..
Daca vorbim de dogme, acestea au fost formulate la Sf. Sinoade; iar hotararile au fost insotite de anateme:

"Cei care vor îndrăzni să alcătuiască o altă mărturisire de credință , dacă sunt episcopi sau clerici, vor fi caterisiți, episcopii din treapta episcopiei și clericii din cler; dacă sunt laici, vor fi dați anatemei".

Cum, in aceste conditii, sa inceapa cineva sa schimbe dogme, doar pentru ca ele "devoaleaza, voaland"?!?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 16:52:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

R
Citat:
Fani, m-ai surprins total!!!
Imi vine f greu sa cred asa ceva. Mai ales preluarea Sf. Taine din catehismele catolice. Suna f gresit si ma indoiesc ca asa ceva a fost cu putinta.

Adica BO nu mai hirotonea? Nu mai facea cununii? Nu mai sfintea Mirul? Imi suna cam ciudat.
Si ce au Sfintele Taine cu traditia patristica?

Nu am spus ca a luat sfintele taine din catehismele latine , ci ca a luat teoria ca ele se reduc la 7. Sigur ca cele 7 au existat mereu.

Exemplu: sfintirea apei.
Dar orice activitate purtatoare de har tine de domeniul tainei.

Poate putem spune ca cele 7 sunt cele mai importante.
Vechi 17.10.2012, 17:00:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

[quote=Miha-anca;476966]Daca vorbim de dogme, acestea au fost formulate la Sf. Sinoade; iar hotararile au fost insotite de anateme:

"Cei care vor îndrăzni să alcătuiască o altă mărturisire de credință , dacă sunt episcopi sau clerici, vor fi caterisiți, episcopii din treapta episcopiei și clericii din cler; dacă sunt laici, vor fi dați anatemei".

Cum, in aceste conditii, sa inceapa cineva sa schimbe dogme, doar pentru ca ele "devoaleaza, voaland"?!?
[/QUOTEnu
Cred ca iarasi nu m-ai inteles bine. nu am zis nicicand ca ar trebui schimbate dogmele si mai ales crezul
Vechi 17.10.2012, 18:23:53
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Exemplu: sfintirea apei.
Dar orice activitate purtatoare de har tine de domeniul tainei.
Sunteți sigură că ați înțeles deosebirea dintre ierurgii, bazate pe activitatea tainică a harurilor lucrătoare și Taine cu "T" mare ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 18:45:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Multumesc pentru link, dar ai putea sa enumeri cateva Sfinte Taine in afara celor 7?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 18:51:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sunteți sigură că ați înțeles deosebirea dintre ierurgii, bazate pe activitatea tainică a harurilor lucrătoare și Taine cu "T" mare ?
Cred ca da. Este artificiala diferenta. Cititi articolul postat de Eugen, nu este lung si pune punctul pe i.
Vechi 17.10.2012, 18:56:28
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
Multumesc pentru link, dar ai putea sa enumeri cateva Sfinte Taine in afara celor 7?
incerc si eu: ascultarea - taina a Bisericii; ceea ce se petrece cand auzi un cuvant duhovnicesc care simti cum te invie - taina a Bisericii; ceea ce simti cand in urma rugaciunii ierti cu adevarat pe cineva - taina a Bisericii; plansul inimii - taina a Bisericii; recunostiinta pt suferintele primite - taina a Bisericii; a vedea unitatea metafizica a firii omenesti - taina a Bisericii...cam totul e Taina daca traim cu adevarat in Biserica.....dar eu nu prea cunosc personal multi oameni care sa reuseasca treaba asta....vremuri grele....Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 19:08:43
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Fani nu a spus ca in ortodoxie nu existau taine, ci ca nu erau recunoscute doar 7, ci mai multe. Ai in fisierul atasat pe larg despre Sf.Taine.
Multumesc, Laura.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02