![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Geneza 3:6De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat și plăcut ochilor la vedere și vrednic de dorit, pentru că dă știință, a luat din el și a mâncat și a dat bărbatului său și a mâncat și el. |
|
|||
|
|||
![]()
problema e ca toti cei ce au scris aici nu inteleg, de aceia cand sunt luati la intrebari si puricati raman fara replica..
|
|
||||
|
||||
![]()
Adam si Eva au cunoscut acest pom si inainte de cadere, dar atunci acest pom era ca toti ceilalti - din ei te imparataseai de Dumnezeu. Dupa interdictie, acest pom devine prin ispita diavolului deosebit de ceilalti - nu mai aduce doar impartasirea de Dumnezeu, ci asemanarea cu El. Asa inteleg eu "...vrednic de dorit pentru ca da stiinta", adica asemanare.
|
|
||||
|
||||
![]()
Intr-o minte stramba si lucru drept se stramba, spunea un parinte. Asa ca e bine sa ne vedem pe noi si nu pe altii spre a judeca. Eu cred ca am fost destul de clar, numai ca tu nu vrei sa intelegi, iar daca vei continua in acest mod, voi refuza sa mai ofer raspunsuri.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Dan, pentru mine e o bucurie sa pot oferi un raspuns celor ce se discuta, dar o fac in limita timpului disponibil. Iertare daca te-am suparat.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca de exemplu nu ar fi regula sa nu treci cu masina pe rosu la semafor, ci sa te opresti la culoarea albastra de exemplu, pai atunci trcerea pe rosu nu ar fi sanctionata, culoarea rosie in sine nu inseamna nimic, ci regula care ii este asociata poate sa il faca pe sofer sa greseasca daca o incalca. Poate acum este mai clar, pentru ca asa-i si cu pomul: in sine nu era un pom rau, dimpotriva, insa in momentul in care Dumnezeu a pus regula sa nu mananci din el, faptul de a manca devine un pacat. Iar pedeapsa pe care Dumnezeu a stabilit-o pentru cei care fac pacate a fost pedeapsa cu moartea. De ce? Pentru ca sa nu traiesti o viata eterna in pacat, nu este bine pentru om sa traiasca in pacat. Dar de ce Dumnezeu a lasat sa fie posibil ca omul sa pacatuiasca avand in vedere ca, daca nu ar fi dat nici o lege, nimeni nu ar fi putut pacatui din moment ce pacatul este incalcarea unei legi? Simplu si asta, pentru ca altfel nu am mai fi putut spune ca avem vointa libera ci am fi fost obligati sa traim fara sa pacatuim, nu am mai fi avut posibilitatea de a alege cum sa traim. Poate acum iti este mai clar :) |
|
|||
|
|||
![]()
Caderea lui Adam si Eva este o onomatopee.Multi nu intelegem aceasta narare dar in ea sta intelepciunea lui Dumnezeu.Cred ca cele redate au atat un sens literar cat si unul duhovnicesc.Dumnezeu a facut lumea intreaga, si pe primul om Adam si pe femeie din coasta lui.El a facut Raiul si Gradina din Eden.El a dat instructiuni omului si l-a pus sa lucreze gradina si sa o pazeasca.Desigur aceasta lucrare probabil ca a fost gradinaritul, de altfel o lucrare placuta, frumoasa si fara greutate.. Dupa cum ziceam l-a pus pe om sa lucreze gradina si sa o pazeasca.Cred ca acestea doua au si un sens duhovnicesc.. Adica omul a fost pus sa isi gradinareasca sufletul sau si sa pazeasca indrumarile lui Dumnezeu.. Dumnezeu ii da omului toata iarba si tot pomul,iar apoi ii da toti pomii in afara de pomul cunostiintei. In prima instanta Dumnezeu vorbeste de arbori si de plante(iti dau toata iarba si toti pomii care au fruct) , iar in a doua instanta despre fapte (din toti pomii poti sa mananci in afara de pomul cunostiintei).Pomul cunostiintei era faptuirea cea rea.. "orice pom se cunoaste dupa rodul sau".. Rodul acelui pom a fost moartea.. In ziua "cand vei manca din el negresit vei muri".. Cred ca aceasta cunoastere era pacatul.Contemplarea lumii fara Dumnezeu.Cunoasterea exteriorizata a lumii.. Pe "pomul' acesta nu trebuiau sa il faca ca sa nu moara.. Adica sa nu se detaseze de Dumnezeu si de harul Sau.Cu privire la aceasta i-a instruit Dumnezeu.. Totusi sarpele subtil s-a strecurat in "Gradina edenului".Cred ca aceasta gradina aflata in Rai se refera si la sufletul omului.. Sarpele este diavolul..
In mijlocul Raiul se aflau instrumentele vietii si ale mortii : pomul vietii si pomul cunostiintei binelui si raului.. Diavolul foloseste pomul cunostiintei ca ispita prin sarpele poftei lor.. Prin dialogul cu sarpele, omul isi neglijeaza atributiunile sale: se opreste din lucrat si permite accesul strain in gradina.. odata ce omul a mancat din acest pom i s-au deschis ochii spre o alta lume.. lumea pacatului.. lumea fara Dumnezeu caci Dumnezeu nu se oferea prin pomul acela.. a dobandit cunoasterea lumeasca, cunoasterea pamanteasca,cunoasterea exteriorizata fara cea interioara.. prin aceasta s-a detasat Adam de Dumnezeu.. "a castigat lumea intreaga" , si-a intemeiat lumea lui .. "Dar ce ii va folosi omului de va castiga lumea intreaga dar va pierde sufletul sau"?De aceia a zis Dumnezeu , Adam s-a facut asemenea noua pentru ca el s-a facut prin asta dumnezeu, adica si-a intemeiat lumea lui.Si asa s-a rupt pamantescul de dumnezeiesc. Acum Scriptura zice ca din toti pomii si din toata iarba i-a dat Dumnezeu ca hrana lui Adam si mai apoi zice ca 'din pomul cunostiintei binelui si raului sa nu mancati' .. Asta poate insemna doua lucruri.. ori ca Dumnezeu a vrut sa-i dea omului toti pomii din prima instanta si asta ar si facut,daca ar fi trecut testul... Adica i-ar fi dat si pomul cunostiintei binelui si raului... Pentru ca cunoasterea lumeasca in sine nu e pacat, si darul lumii nu e pacat in sine insusi ci e pacat atunci cand cunoasterea lumeasca nu e unita cu cea sufleteasca, si atunci cand ceea ce facem in lume este fara Dumnezeu.In cazul acesta e posibil ca omul sa fi fost pus sa lucreze intai pana sa fie ajunga stapan al lumii, si prin faptul ca nu a dus la indeplinire aceasta munca a cazut din har.. Munca aceasta era atat trupeasca cat si sufleteasca.. Munca ogorului sufletesc cu virtuti prin harul dumnezeiesc.. munca treptata pentru ajungerea la cunostiinta a toate.. Nu ne-munca pentru a ajunge la cunostiinta aceasta. Mama oricarei cunostiinte e experienta... Sau mai este posibilitatea ca Dumnezeu sa le fi dat toti pomii in afara de unul , cel al 'cunostiintei binelui si raului'.. |
|
|||
|
|||
![]()
pomul cunostiintei binelui si raului e ratiunea neiluminata
|
![]() |
Tags |
caderea lui a & e, pacatul originar |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Caderea Constantinopolului | cozia | Stiri, actualitati, anunturi | 13 | 03.01.2018 16:22:00 |
200 de ani de la Caderea Bastiliei - 14 iulie | LapetiteMoc | Stiri, actualitati, anunturi | 43 | 16.07.2009 02:22:27 |
Atotstiinta Lui Dumnezeu vs. Crearea si caderea omului | Florin-Ionut | Generalitati | 10 | 06.07.2009 16:25:52 |
LUPTA CU CADEREA IN IMAGINATIE | cozia | Teologie si Stiinta | 9 | 10.12.2007 12:07:37 |
|