![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar dvs. sunteti una din victimele acestei greseli, ca ortodoxia ar fi al fel ca si catolicismul. Deci ce nu conteaza daca devin catolic, din moment ce e cam tot aia ca si ortodoxia. Cu atat mai mult trebuie sa aratam ca nu este asa. Iar despre dragoste si ura am scris in mesajul precedent. Ma citez: " Dar iubirea de aproapele inseamna sa ii spui care e adevarul, sunteti de acord cu mine? De exemplu daca intalniti un hindus si ii spuneti ca religia lui nu prea e mantuitoare faceti asta din iubire pentru el. Asta nu inseamna ca il urati, ci dimpotriva. " Asadar daca va spunem ca ati facut alegerea corecta, ca e bine si asa, ca merge si asa inseamna ca ori nu stim ce vorbim ori va uram. Aceasta e ura, in timp ce daca va spunem adevarul inseamna ca va iubim. Acum legat de ce au facut catolicii sau ortodocsii. Se pare ca unii au o viziune idilica despre BC. In primul rand ar trebui stiut ca dintotdeauna Biserica si sfintii au condamnat ereziile si greselile. Eu am zis ca unii catolici nu stiu prea multe din primul mileniu, ci doar dupa 1054. Ca sa dam exemplul concret, Papa Ioan VIII a spus lucruri mult mai grele despre Filioque si cei ce il accepta. Eu am dat citatul dar s-a uitat. In al doilea rand cum au facut rau ortodocsii catolicilor? Nu e invers? Inainte catolicii ii numeau eretici pe ortodocsi din cauza lui Filioque. La Sinodul Ferrara asa s-a scris in documentul initial la Basel, ortodocsii au protestat si s-a modificat documentul. Politica asta catolica e doar in ultimii ani. Nu catolicii au avut cruciade si mai ales inchizitia? Am dat despre sinodul Lyon, cum papa a spus Constantinopoului ca ori se convertesc la catolicism ori vin si ii cuceresc. In toate tarile ortodoxe in care a ajuns stapanire catolica s-a trecut la convertirea ortodocsilor. Polonezii in Ucraina, habsburgii in Transilvania, etc. Asa ca sa nu mai vorbim despre ce nu cunoastem. Sper sa nu repet tot timpul acelasi lucru, ca si cum maine am uitat ce am discutat. Ca toate astea le-am mai scris. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Astfel, sinodul de la Basel a fost anulat de Papa ca fiind sinod tâlhăresc. De fapt, știați asta, nu ? Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In alta ordine de idei ne place un dusman care lupat pe fata nu unul care se ascunde dupa deget pozand pe post de victima...
|
|||
|
|||
![]()
Nu înțeleg de ce aveți neapărat nevoie de dușmani.
|
|
||||
|
||||
![]()
N-am zis ca avem nevoie, dar de la caderea lui lucifer e inevitabil. Si stim ca el lucreaza pe ascuns, de asta ziceam ca preferam unul care lupta pe fata ca acela lupta din nestire nu din indracire...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La inceput Sinodul a fost la Basel. Dupa aceea s-au mutat la Ferrara si apoi la Florenta. Puteati gasi informatia si pe wikipedia. "La 18 septembrie 1437 Papa Eugen al IV-lea prin bula „Doctoris gentium” transferă conciliul de la Basel la Ferrara ." Abia apoi a fost problema cu sinodul de la Basel, cel tinut de catolicii care l-au anatemizat pe papa. Citat:
Bineinteles ca, asa cum am scris in cele doua mesaje de pana acum, e vorba de papa Clement IV, deci de perioada dinaintea sinodului, nu de hotararea sinodului. Citat:
Chiar si Ungaria a fost de rit bizantin, pana cand regina a chemat reprezentantii papei, deci toate regiunile acestea erau sub jurisdictia Constantinopoului. Ceea ce nu stit e ca tocmai datorita bulgarilor era sa devenim catolici. La un timp dupa Schisma au trecut sub jurisdictia Romei, dar apoi nu s-au mai inteles. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca veti cerceta veti vedea ca sunt multe topicuri in care ortodocsii ataca neo-protestantismul. Pe forumul catolic existau o multime de mesaje in care se spuneau neadevaruri despre ortodoxie si BO. In schimb nu exista asa multa libertate ca un ortodox sa spuna ce vrea despre catolicism. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Curând după deschiderea Conciliului de la Basel (23 iulie, 1431) Eugenie își dădu seama că Conciliul își propunea să lucreze în același spirit de independență față de Papă ca și Conciliul de mai înainte de la Constanția. Aceasta l-a hotărât să pună capăt Conciliului (18 decembrie, 1431), statornicind un altul la Bologna." Dar cei de la Basel se impotrivesc si abia dupa cative ani se hotaraste sustinerea la Ferrara. In legatura cu problema ereticilor: "Chiar la începutul hotărârii, între multe alte exprimări ciudate, era și următoarea: „Părinții s-au adunat la Conciliul Ecumenic (de la Basel) spre a smulge nou-apăruta erezie a boemienilor (husiților) și vechea erezie a grecilor.” Mare a fost uimirea ortodocșilor la citirea acestor cuvinte, jignitoare pentru întreaga Biserică, și îndată s-a cerut ca acele cuvinte să fie ori scoase, ori îndreptate. Ambasadorii au invocat drept scuză faptul că cuvintele atât de jignitoare pentru greci se datorau greșelii copistului hotărârii, și chiar au încercat să pună toată vina în seama grecilor înșiși, întrucât aceștia auziseră hotărârea citită la Conciliu și ar fi putut cere îndreptarea exprimărilor neplăcute lor." Citat:
Acolo se da si referinta, trebuie sa mergeti mai jos pe fir ca sa aflati sursa initiala. Dar ati putut observa ca aproape intotdeauna sursele ortodoxe sunt corecte, pe cand cele catolice trebuie verificate de cateva ori. Ca s-a infiintat o episcopie am gasit, dar ca aceasta apartinea de Roma am gasit doar pe site-uri greco-catolice. Am mai spus cat de subiectiva (ca sa nu spun mai mult) e acea istorie de pe site-ul BRU. Daca va amintiti eu am mai scris despre asta pe subiectul asta cu crestinismul in Dacia pe forumul catolic, nu pot cauta informatiile pentru ca ieri am observat ca am fost banat. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ioan Paul Al II-lea | nsd | Biserica Romano-Catolica | 3 | 08.09.2015 20:01:17 |
Sa-l pomenim in rugaciuni pe Paul | cristiboss56 | Umanitare | 5 | 28.04.2010 21:45:03 |
Paul washer - sermon jam | cristian24 | Pocainta | 0 | 14.11.2009 11:39:14 |
Patriarhul Bartolomeu si Papa Ioan Paul a IIlea | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 5 | 22.06.2008 16:16:04 |
|