Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.05.2011, 01:21:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
-greco-catolicii urmează un canon răsăritean, rămas neabrogat, potrivit căruia, într-o biserică, se poate sluji o singură dată într-o zi.
Hm, aceste randuri mi-au trezit curiozitatea, cine ar putea sa abroge acest canon in cazul greco-catolicilor?

Care este valoarea acestui canon totusi din moment ce "biserica-sora" ca sa-i zicem asa, romano-catolica nu-l ia in serios?

Sau acolo a fost abrogat, de cine sti cand?

Nu e ciudat ca ceea ce la tine este regula la fratele tau sa fie regula exact..opusul?

Poate e un detaliu minor ai sa-mi zici, dar totusi mi se pare ca un scartzait pe fondul simfoniei fratesti..
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 01:37:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Hm, aceste randuri mi-au trezit curiozitatea, cine ar putea sa abroge acest canon in cazul greco-catolicilor?
Autoritatea competentă în a abroga canoanele care țin de disciplină și de rit în cazul greco-catolicilor este Sfântul Sinod al Bisericii Române Unite (greco-catolice), condus în prezent (și încă pentru scurt timp) de Preafericitul Lucian, arhiepiscop major și mitropolit al Blajului.

Citat:

Care este valoarea acestui canon totusi din moment ce "biserica-sora" ca sa-i zicem asa, romano-catolica nu-l ia in serios?

Sau acolo a fost abrogat, de cine sti cand?

Nu e ciudat ca ceea ce la tine este regula la fratele tau sa fie regula exact..opusul?
Biserica Greco-Catolică este Biserică Particulară sui iuris. Ca să zic așa, este Provincie Autonomă a Bisericii Universale. "Sui-iuris" înseamnă că are propriul ei cod canonic, care poate fi modificat de Sinod și numai de el.

Citat:
Poate e un detaliu minor ai sa-mi zici, dar totusi mi se pare ca un scartzait pe fondul simfoniei fratesti..
Extras din Catehismul de la Baltimore:

129. Î: În ce fel Biserica este una ?

R: Biserica este una întrucât toți membrii ei sunt de acord asupra unei singure credințe, sunt cu toții în aceeași comuniune și sunt toți sub un singur cap.

Sursa: http://www.catehism.ro/cb_Lectia12.htm

Deci, domeniul canonic nu este un aspect al unității Bisericii. Canoanele pot fi și trebuie să fie apanaj al Bisericilor Particulare și nu al nivelului universal al Bisericii, în virtutea principiului subsidiarității.
Vedem acest model aplicat și de statele federale. Spre exemplu, statul Dakota are alte legi decât statul Montana în orice domeniu în care aceasta e posibil, dar nu am observat ca acest lucru să fie "un scârțâit" pe fondul unității statului federal american.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 01.05.2011 at 01:42:05.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 01:50:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Trebuie sa recunosc ca am totusi o perspectiva mai diferita asupra unitatii.

In ceea ce priveste statele americane e cam hilara situatia, daca faci o crima undeva poti primi inchisoare pe viata iar in alta parte esti executat, daca se intampla undeva la granita dintre doua state trebuie stabilit neaparat locul pentru a stabili jurisdictia + alte infractiuni care intr-o parte sunt si intr-o parte nu sunt pedepsite sau sunt pedepsite diferit dar cum ziceam dincolo de aspectul hilar si relativismul legal se intrezareste cel moral si daca in cazul legilor facute de oameni este usor de trecut cu vederea, in ceea ce priveste ceea ce este considerat de inspiratie divina lucrurile nu cred ca pot fi privite cu aceeasi usuratate.

Sau, poate ar trebui sa intelegem ca si canoanele BGC cat si BRC sunt de fapt relative valide datorita faptului ca deriva strict din factorul uman si n-au nici o legatura cu vreo ordine de natura divina?

Sau doar in particular acest canon si eventual altele de acelasi gen, conflictual BGC vs BRC?

Postul in BGC cum a ramas?
Vegetarian ca in BO sau lacto-vegetarian ca in BRC?
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 02:20:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Trebuie sa recunosc ca am totusi o perspectiva mai diferita asupra unitatii.

In ceea ce priveste statele americane e cam hilara situatia, daca faci o crima undeva poti primi inchisoare pe viata iar in alta parte esti executat, daca se intampla undeva la granita dintre doua state trebuie stabilit neaparat locul pentru a stabili jurisdictia + alte infractiuni care intr-o parte sunt si intr-o parte nu sunt pedepsite sau sunt pedepsite diferit
Dacă nu este clar care dintre canoane trebuie aplicat se aplează la arbitrajul CER (Conferința Episcopilor din România, care reunește episcopii catolici de toate riturile) sau la Roma, unde există un tribunal eclezial cu aceste atribuții. Nivelul superior este Papa, ale cărui hotărâri sunt inapelabile.
Un proces eclezial a avut loc asupra unui spațiu din București, vizavi de Ambasada Franței, asupra căruia au ridicat pretenții: un ordin călugăresc (frații Aspumpționiști) și vicariatul de București al BRU. Roma a tranșat cazul, așa cum o făcea și cu 1500 de ani în urmă, când mai mulți pretendenți se credeau îndreptățiți să ocupe scaunul vreunei mitropolii sau patriarhii.

Citat:
dar cum ziceam dincolo de aspectul hilar si relativismul legal se intrezareste cel moral si daca in cazul legilor facute de oameni este usor de trecut cu vederea, in ceea ce priveste ceea ce este considerat de inspiratie divina lucrurile nu cred ca pot fi privite cu aceeasi usuratate.

Sau, poate ar trebui sa intelegem ca si canoanele BGC cat si BRC sunt de fapt relative valide datorita faptului ca deriva strict din factorul uman si n-au nici o legatura cu vreo ordine de natura divina?
Da, noi nu credem că aceste canoane care privesc probleme de disciplină ori de rit sunt divin inspirate. Numai cele ale credinței sunt divin inspirate și numai acelea nu se pot schimba din acest motiv, Dumnezeu fiind negreșelnic. Primele pot fi schimbate: este competența Bisericii, ca Mireasă a lui Cristos. Celelalte nu pot fi schimbate, sunt ale lui Cristos.

Citat:
Postul in BGC cum a ramas?
Vegetarian ca in BO sau lacto-vegetarian ca in BRC?
Postul în BGC s-a modificat recent, în sensul înăspririi lui. Astfel, în Postul Mare, prima și ultima săptămână se mănâncă strict vegetarian, ca în BOR. Spre deosebire de BOR, cele 4 săptămâni din mijlocul postului sunt lacto-vegetariene. Tot spre deosebire de BOR, postul este obligație gravă și nu materie recomandată. Aceasta înseamnă că păcatul încălcării cu intenție a postului necesită spovadă (absolvire sacramentală).

În BRC, regulile alimentare referitoare la post sunt mult atenuate în prezent. Atâtea câte au rămas sunt obligație gravă. Materie recomandată sunt alte practici de credință care au căpătat mai mare importanță, așa cum este Adorația Euharistică.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 08:50:59
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

A fost curiozitate, desi pe percurs si un pic de malitiozitate, OK. Poate si iritarea fata de mediatizarea masiva a unui eveniment, chiar daca acesta este din sfera religioasa. Acum, ca directorii de programe de la televiziuni isi imagineaza ca murim daca nu vedem inmormantrea lady Di/ nunta regala -asta e; dar un lucru cu o incarcatura spirituala asa de mare- retranmis la TV (si duminica dimineata, care este pentru f. multi crestini perioada Liturghiei)parca altereaza ceva din traire, in general!
Parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 09:57:22
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
A fost curiozitate, desi pe percurs si un pic de malitiozitate, OK. Poate si iritarea fata de mediatizarea masiva a unui eveniment, chiar daca acesta este din sfera religioasa. Acum, ca directorii de programe de la televiziuni isi imagineaza ca murim daca nu vedem inmormantrea lady Di/ nunta regala -asta e; dar un lucru cu o incarcatura spirituala asa de mare- retranmis la TV (si duminica dimineata, care este pentru f. multi crestini perioada Liturghiei)parca altereaza ceva din traire, in general!
Parerea mea.
Mediatizarea, chiar masiva, nu are nimic rau. Depinde ce mediatizezi.

Si Trinitas TV transmite Liturghia in direct, in fiecare duminica, si nu v-am vazut comentand acest lucru. Dar deh, cand vine vorba de catolici.....
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 10:03:10
blackswan blackswan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.04.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea va fi ridicat la cinstea altarelor la data de 1 mai 2011, dată la care este Sărbătoarea Dumnezeieștii Îndurări, instituită de el. Miracolul care a făcut posibilă această beatificare a fost, în sfârșit, aprobat: este vorba de vindecarea unei călugărițe care suferea de boala Parkinson, boală de care Ioan Paul însuși suferise, în timpul vieții sale în trup.
Deo gratias !
Aha, dacă a făcut o vindecare miraculoasă, atunci nu mai neg sfințenia papei. Este adevărat a fost un mare om, foarte blând, care a iertat multe și a recunoscut greșelile bisericii sale. A făcut fapte mari. Totuși eu îi găsisem un păcat sau două, nu chiar de lepădat, dar faptele lui mărețe le-au acoperit.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 10:44:21
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de blackswan Vezi mesajul
Aha, dacă a făcut o vindecare miraculoasă, atunci nu mai neg sfințenia papei. Este adevărat a fost un mare om, foarte blând, care a iertat multe și a recunoscut greșelile bisericii sale. A făcut fapte mari. Totuși eu îi găsisem un păcat sau două, nu chiar de lepădat, dar faptele lui mărețe le-au acoperit.
Un pact sau doua sa pot gasi si lui Petru, ba chiar trei.... Ca sa nu mai vorbim de multimea de pacate pe care le putem gasi la noi insine.....
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 10:45:42
Tuty2010's Avatar
Tuty2010 Tuty2010 is offline
Member

Data înregistrării: 20.12.2010
Implicit

Dragi catolici, astazi e o zi mare pentru noi. E in direct acum pe TVR 2 transmisiunea de la Vatican.
Eu o voi vedea in reluare, plec la Biserica acum.

Insa, sa nu uitati de Sarbatoarea de azi, Sarbatoarea Milostivirii Divine, si de indulgenta plenara care se poate obtine daca se indeplinesc conditiile.

”In acesta zi, voi turna un ocean de haruri asupra sufletelor care se apropie de izvorul Milei Mele.Cei ce vor merge la Spovada si vor primi Sfanta Impartasanie vor obtine iertare completa a pacatelor si a pedepsei (Indulgenta Plenara- n. trad.).In acea zi toate portile prin care revars haruri sunt deschise.Nici un suflet sa nu se teama sa se apropie de mine chiar daca are cele mai negre pacate. Mila mea este atat de mare incat nici o minte de om sau de inger nu o poate patrunde toata eternitatea.Dorinta Mea este ca acesta Solemnitate sa fie celebrata in a doua Duminica dupa Pasti.Omenirea nu va gasi pacea pana nu se va intoarce catre izvorul Milei Mele”.

o zi buna, si Laudat sa fie Isus!

Last edited by Tuty2010; 01.05.2011 at 10:48:22.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2011, 10:59:07
blackswan blackswan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.04.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tuty2010 Vezi mesajul
Dragi catolici, astazi e o zi mare pentru noi. E in direct acum pe TVR 2 transmisiunea de la Vatican.
Eu o voi vedea in reluare, plec la Biserica acum.

Insa, sa nu uitati de Sarbatoarea de azi, Sarbatoarea Milostivirii Divine, si de indulgenta plenara care se poate obtine daca se indeplinesc conditiile.

”In acesta zi, voi turna un ocean de haruri asupra sufletelor care se apropie de izvorul Milei Mele.Cei ce vor merge la Spovada si vor primi Sfanta Impartasanie vor obtine iertare completa a pacatelor si a pedepsei (Indulgenta Plenara- n. trad.).In acea zi toate portile prin care revars haruri sunt deschise.Nici un suflet sa nu se teama sa se apropie de mine chiar daca are cele mai negre pacate. Mila mea este atat de mare incat nici o minte de om sau de inger nu o poate patrunde toata eternitatea.Dorinta Mea este ca acesta Solemnitate sa fie celebrata in a doua Duminica dupa Pasti.Omenirea nu va gasi pacea pana nu se va intoarce catre izvorul Milei Mele”.

o zi buna, si Laudat sa fie Isus!
Ce fel de sărbătoare este aceasta?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ioan Paul Al II-lea nsd Biserica Romano-Catolica 3 08.09.2015 20:01:17
Sa-l pomenim in rugaciuni pe Paul cristiboss56 Umanitare 5 28.04.2010 21:45:03
Paul washer - sermon jam cristian24 Pocainta 0 14.11.2009 11:39:14
Patriarhul Bartolomeu si Papa Ioan Paul a IIlea mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 5 22.06.2008 16:16:04