![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici e aceeasi situatie, nu oricand apare scris numele Sf. Petru sau lauda cineva pe Sf. Petru e vorba de primat. Despre ceea ce scrie aici am vorbit pana acum la subiectul cu "mantuirea numai la ortodocsi", e vorba de botezarea sutasului Corneliu: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1150 De aceea spune Sf. Petru despre faptul ca prin gura lui au auzit neamurile Evanghelia. Doar cu cateva capitole mai inainte se descrie convertirea sutasului, in capitolul 10. Iar in capitolul 11 Sf. Petru explica celor ce il mustrau. Uite, de fapt ai gasit inca o dovada despre inexistenta unui primat: "2.Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau, 3.Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei." In alte Biblii scrie "mustrau", in Fapte, cap.11 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Haideti sa-l ascultam pe Sfantul Ioan Gura de Aur in aceasta privinta: Eu de aceea iubesc si Roma, desi am cuvinte de a o lauda si pentru altele, ca de pilda pentru maretia, pentru vechimea, pentru frumusetea ei, pentru multimea poporului de acolo, pentru ordinea ei împarateasca, pentru bogatia si pentru izbânzile romanilor în razboaie, dar lasând la o parte toate celelalte, zic, eu de aceea o fericesc, pentru ca si traind el le-a scris si-i iubea atât de mult pe romani, si fiind printre dânsii, le vorbea si-i încuraja, si chiar viata acolo si-a sfârsit-o! De aceea si este renumita acea cetate mai cu seama pentru acest fapt decât pentru celelalte. Dupa cum trupul are doi ochi, tot asa si Roma are ca si doi ochi ce stralucesc: trupurile acestor sfinti [Petru si Pavel]. Nu este atât de stralucit cerul, când soarele îsi revarsa razele sale, pe cât de stralucita este cetatea romanilor, care revarsa din ea lumina cea nestinsa a acestor doua faclii si o trimite sa stralumineze pâna la marginile lumii. De acolo are sa fie rapit la cer Pavel, de acolo Petru. Judecati voi însiva si înfricosati-va, ce fel de priveliste va vedea atunci batrâna Roma! Va vedea pe Pavel deodata sculat din sicriul acela împreuna cu Petru, înaltându-se în vazduh, întru întâmpinarea Domnului. Ce minunate raze trimite lui Hristos cetatea Romei! Cu ce splendide cununi este ea împodobita! Cu ce lanturi de aur este încinsa si ce izvoare fara seaman are! De aceea admir eu cetatea aceasta, iar nu pentru aurul ei cel mult, nu pentru coloanele ei cele frumoase, nu pentru celelalte fantezii ce se gasesc acolo, ci pentru acesti doi stâlpi neclintiti ai Bisericii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfantul Petru ca si toti ceilati sfinti Apostoli sunt nimic fara Hristos. Ei toti au cautat slava lui Hristos si a Sfintei Sale Biserici. Va reamintesc ce spune Sfanta Scriptura, mai exact Duhul Sfant prin gura Sfantului Pavel: "10. Vă îndemn, fraților, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toți să vorbiți la fel și să nu fie dezbinări între voi; ci să fiți cu totul uniți în același cuget și în aceeași înțelegere. 11. Căci, frații mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit știre că la voi sunt certuri; 12. Și spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos! 13. Oare s-a împărțit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-ați botezați în numele lui Pavel? " I corinteni cap 1 "3. Fiindcă sunteți tot trupești. Câtă vreme este între voi pizmă și ceartă și dezbinări, nu sunteți, oare, trupești și nu după firea omenească umblați? 4. Căci, când zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteți oameni trupești? 5. Dar ce este Apollo? Și ce este Pavel? Slujitori prin care ați crezut voi și după cum i-a dat Domnul fiecăruia. 6. Eu am sădit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească. 7. Astfel nici cel ce sădește nu e ceva, nici cel ce udă, ci numai Dumnezeu care face să crească. 8. Cel care sădește și cel care udă sunt una și fiecare își va lua plata după osteneala sa. 9. Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu. 10. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește; 11. Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. " I corinteni cap 3 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand si unde a sustinut Biserica Catolica ca Petru, sau Papa, ar fi ceva fara Cristos ?!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar citatul pe care mi l-ati dat n-are nici asta nici o relevanta:da, credinciosii taiati imprejur SE IMPOTRIVEAU. Dar la final, lucrurile au ramas asa cum au fost decise de sfintul apostol Petru, la inspiratia Duhului Sfint. Ce a hotarit Petru a ramas asa pina in ziua de astazi in Biserica Catolica: noi, crestinii catolici, nu avem nici o teama sau mustrare sa mincam din orice bucate, sau sa intram la cei care nu sint de o credinta cu noi. Asa a facut apostolul Petru acum 2000 de ani (chiar daca unii SE IMPOTRIVEAU), asa facem si noi. |
|
||||
|
||||
![]()
.
Și astăzi știu credincioși creștini care se împotrivesc lui Petru. Ei se socotesc a fi buricul pământului. Născuți creștini, și nu creștinați, ca alte popoare. Ca ungurii, de exemplu. Ei se socotesc păstrători ai adevăratei credințe. Ei au o misiune specială în această lume, pe care niciun alt popor nu o are. Țara lor, ei cred că va fi înconjurată cu zid de foc. Ei nu ascultă de păstorii lor rânduiți, zicând că sunt mai dreptcredincioși ca aceia, care s-ar fi dat cu dușmanul și s-ar fi rupt de tradiția Sfinților Părinți. Când le arăți ce au scris exact acei Sfinți Părinți, ei spun că sunt citate scoase din cotext și corupte. Când le arăți întregul context, desigur incorupt, fotografiind după cărți apărute chiar la ei în mănăstiri, ei vin și zic că acelea sunt păreri particulare și nu consensul Sfinților Părinți. Aceștia, cred eu, sunt credincioșii creștini tăiați împrejur din zilele noastre, care îl mustră pe Petru și i se împotrivesc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand, nu am spus ca si la Sf. Grigorie e acelasi citat, ci ca atunci cand s-a dat citatul din Sf. Grigorie ati gasit un pasaj care parea sa confirme primatul (despre papa Pelagius II). Iar apoi am aratat ca de fapt Sf. Grigorie infirma primatul in alt pasaj. Iar la citatul din Faptele Apostolilor capitolul 15, cred ca nu ati inteles, am explicat ca era vorba de convertirea sutasului, de aceea spunea Sf. Petru ca neamurile au auzit cuvantul din gura lui. In caz ca sunt cuvinte neintelese, neamurile erau cei care nu sunt iudei. La inceput Apostolii propovaduiau doar iudeilor, nu stiau ca si cei care nu sunt iudei (neamuri) vor fi adusi la credinta. Iar asta s-a intamplat apoi dupa viziunea Sf. Pavel. Prin faptul ca se impotriveau sau il mustrau cred ca sunteti de acord ca nu e deloc un argument ca era un primat. Sa spunem ca nu ar fi nici un argument ca nu ar fi fost (sa spunem ca se impotriveau ei), dar unde e acel argument, ca gasim doar contrariul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La fel si in ortodoxie, acesti sfinti sunt cinstiti in mod deosebit fata de restul Apostolilor, se apropie sarbatoarea in curand. Asta nu inseamna ca ii consideram mai presus de alti Apostoli. Era vorba de faptul ca Sf. Petru nu a fost doar in Roma, cum spunea si Sf. Grigorie cel Mare, si scaunele Alexandriei si Antiohiei sunt urmasele sf. Petru, de aceeasi cinstire cu urmasul in Roma. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci iarasi ne aduceti citate care ne arata ca credinciosii catolici pot ramine linistiti: Biserica Catolica urmeaza invataturile lasate de sfintii apostoli. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu i-am raspuns domnului Eugen7 care a vorbit despre Faptele Apostolilor.
|
|