Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.11.2012, 03:18:34
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ți-am cerut o o poză cu întreg Pământul din care să reiese teoria PP, cee ce ai postat tu sunt doar niște speculații, frânturi din Pământ. De asemnea mai aștept o tâlcuire a unui Sfânt la ceea tu ai adus ca argument biblic în favoarea teoriei PP.

ps: pe pagina 86 la postul cu nr 858, mi-ai rămas dator, eu încă mai aștept.
Si tu acum, tot nu te-ai convins si nu crezi ca gLumea ne minte? Ce ceri atatea dovezi? Iude nerecunoscatoare ce suntem

Totusi, am concluzionat ca nu merita sa ma agit. Si stiti de ce? Stiinta a evoluat si evolueaza intr-un ritm foarte rapid, ceea ce inseamna ca in cativa ani nu va mai fi un lucru iesit din comun sa ajungem in stratosfera sau in spatiu. Asadar se vor convinge cu totii ca pamantul e sferic.

Sau... vor invoca alte motive, cum ca de acolo ni se vor arata niste holograme care sa ne induca in eroare si sa credem ca pamantul e asa cum il credem noi, nu?

@vsovivivi & @Florin, de ce nu ma duceti si pe mine pana la marginea pamantului? Platesc eu drumul! Nu aveti chef de o excursie?
Vechi 10.11.2012, 08:11:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Argumente biblice:
VT
Soarele se oprește și luna se oprește la rugăciunea lui Iosua: "Și s-a oprit soarele și luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmașilor lor." Ceea ce lasă de înțeles că:
- fie Pămîntul e plat și aștrii se rotesc deasupra lui
- fie Pămîntul e un geoid static, iar soarele și luna împreună cu toate stelele și planetele se învîrt în jurul său după modelul prezentat pe http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...stronomie.html .

Nicidecum nu poate fi vorba despre ceea ce ne învață azi la școală.
“S-a oprit soarele si luna a stat” de ce te duce cu gandul la forma pamantului si nu la o iesire din timp,la oprirea timpului, lupta aceea fiind o secventa din transcendent? Tu care spui ca esti credincios Bibliei, nu ca altii pe care-i vezi credinciosi stiintei, de ce deviezi intotdeauna spre stiinta si cauti explicatii stiintifice?

"Soarele a stat în mijlocul cerului și nu s-a grăbit către asfințit aproape toată ziua". Cei angrenati in lupta din nisipurile desertice n-au avut masura timpului, ziua le-a aparut lunga. Descrierea din Josua e din perspectiva celor care au experimentat lupta, asa cum acestia au marturisit si s-a transmis mai departe. Spune Biblia adevarul? Da, asa au perceput acei oameni lupta.Trebuie sa ne pierdem iarasi in explicatii stiintifice ? Subscriu celor spuse de Theodor de Mopsuestia.

Ideea de a elimina taina si a reduce crestinismul la ceva apropiat de stiinta marginita e specifica protestantilor (in special americani).Ei sunt in stare sa caute diverse justificari stiintifice pentru a explica ca “soarele a stat in loc” in acea zi istorica, iar Catalin a dat un exemplu elocvent in acest sens:
Citat:
Cred că unul din cele mai uimitoare lucruri pe care le are Dumnezeu pentru noi azi, s-a petrecut recent cu astronauții și bărbații de știință spațială la Green Belt, Maryland. Ei controlează cum va fi poziția soarelui, a lunii, a planetelor în spațiu peste o sută de ani, peste o mie de ani. Noi trebuie să cunoaștem aceste date, ca să nu lansăm un satelit și să se izbească de ceva și astfel să fie scos din orbită. Noi trebuie să fixăm orbita în funcție de viața satelitului și de poziția planetelor, ca să nu fie dată peste cap lucrarea. Cu ajutorul calculatorului electronic măsurau veacurile înainte și înapoi. Deodată s-au oprit. Calculatorul a stopat și a dat un semnal roșu, ceea ce însemna că e o greșală, ori la informațiile introduse în el, ori la rezultatele comparate cu standardele. Au fost chemați specialiștii să vadă dacă e bun calculatorul. Aceștia l-au controlat și au spus: “E perfect”. Șeful operațiunilor I.B.M. a întrebat: “Care-i necazul?” – “Am găsit că e o zi lipsă în scurgerea vremii”. Toți au dat din cap. Tăcere.

Citat:
NT:
Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor".
Dacă ar fi vorba de o alegorie sau de o vedere "în duh", atunci nu ar mai fi fost nevoie ca Hristos Omul să privească TOATE împărățiile lumii de pe acel munte foarte înalt.
Ispitirea (Matei 4: 2,11) are loc la nivelul constiintei, pe durata celor 40 de zile petrecute in desert, pana cand Iisus pleaca in Galilea (Matei 4:12). Contemplarea de la inaltime (Matei 4:8,9), imaginea templului (Matei 4:5) e ceea ce i-a aparut omului Iisus in elementul imaginatiei.

Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor
Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie. (Matei 4:8,9)

Orice perceptie a vizibilului e insotita de una a invizibilului. O carte pe masa nu o vezi in totalitatea ei, dar totusi spui ca e o carte. Realitatea vizibila te conduce la cea invizibila. Cele doua versete ne arata cat de convingatoare s-a dorit a fi momeala diavolului, din moment ce a ales o perspectiva vizuala ampla asupra lumii ( munte foarte inalt) pe care i-a aratat-o omului Iisus. Tie insa nu ti s-a aratat asta, ci ti s-a aratat o explicatie stiintifica, pentru ca asa cum am spus anterior, tu deviezi intotdeauna spre stiinta (planeta e sigur plata, din moment ce de la inaltime o vezi pe toata), cauti explicatii stiintifice, nu primeaza sensul duhovnicesc.

Last edited by ioanna; 10.11.2012 at 11:49:18.
Vechi 10.11.2012, 13:03:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Bine, oamenii aceia, sunt in general din rasa spalacita, indeobste americani si/sau englezi, si evident in mare parte probabil neoprotestanti. Dupa unii ca ei, biblia explica orice...iar biblia insasi se explica cu...biblia. Sa mori de ras. Noi, cei din Bisericile Traditionale, nu trebuie sa plecam urechile la aiurelile lor mistic-paranoic-paseiste.
Mda...scoala duminicala si aiurelile invatate acolo...
Probabil ca de acolo sunt informatiile, dar sunt informatii stiintifice, nu consideratii ale unor protestanti. Daca tu vrei sa ajungi in Sofia, nestiind unde e, iar un adventist iti spune ca e in Bulgaria, iar un ortodox ca e in Mongolia cine a spus adevarul?
Observi ca sunt si date istorice, si stiintifice, si astronomice.
Nu nu avem treaba cu controversa protestantilor liberali si a celor fundamnetalisti cu privire la crestinism si la Biblie, pentru noi Sfanta Scriptura nu e Sola Scriptura, este ceva cu mult mai mult, e sfanta. Credinciosii secularizati din vest (care se regasesc si in curentul protestantilor liberali) s-au gandit ca Biblia e doar o culegere de mituri, de texte alegorice. E problema lor.
Vechi 10.11.2012, 13:18:53
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
"Soarele a stat în mijlocul cerului și nu s-a grăbit către asfințit aproape toată ziua". Cei angrenati in lupta din nisipurile desertice n-au avut masura timpului, ziua le-a aparut lunga. Descrierea din Josua e din perspectiva celor care au experimentat lupta, asa cum acestia au marturisit si s-a transmis mai departe. Spune Biblia adevarul? Da, asa au perceput acei oameni lupta.
Noi nu interpretam doar alegoric Sfanta Scriptura, pentru ca nici nu avem voie sa o talcuim cum vrem noi. La credinciosii secularizati din vest si protestantii liberali este aceasta interpretare, care nu ami cred nici in minuni si revelatie, crestinismul fiind o conceptie doar filozofica. Faptele si datele din Sfanta Scriptura noi le credem ca fiind reale, chiar daca oamenii de stiinta ar spune de exemplu ca evreii nu au fost in robia egipteana. Nu de multe ori s-a intamplat ca sa existe o suspiciune, dar s-a descoperit ca in Sfanta Scriptura era scris adevarul.
Cand citim ca ziau a fost mai lunga intelegem exact ca ziua a fost mai lunga, nu ca li s-a parut lor, ca aveau o halucinatie. Mai ales ca acum sunt si date istorice si stiintifice ca asa a fost.
Vechi 10.11.2012, 14:38:44
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Probabil ca de acolo sunt informatiile, dar sunt informatii stiintifice, nu consideratii ale unor protestanti. Daca tu vrei sa ajungi in Sofia, nestiind unde e, iar un adventist iti spune ca e in Bulgaria, iar un ortodox ca e in Mongolia cine a spus adevarul?
Observi ca sunt si date istorice, si stiintifice, si astronomice.
Nu nu avem treaba cu controversa protestantilor liberali si a celor fundamnetalisti cu privire la crestinism si la Biblie, pentru noi Sfanta Scriptura nu e Sola Scriptura, este ceva cu mult mai mult, e sfanta. Credinciosii secularizati din vest (care se regasesc si in curentul protestantilor liberali) s-au gandit ca Biblia e doar o culegere de mituri, de texte alegorice. E problema lor.
Frate, informatiile pot fi manipulate tendentios si subiectiv: pot fi puse intr-un fals lant al cauzalitatii, functie de cine manuieste discursiv problema. Adica, traim vremuri triste, cand informatia stintfica, pertineta per se, este rapid ideologizata. Sa fim lucizi: omul este o fiinta subiectiva; obiectivitatea, de care eu si alti visatori facem atata caz, este last stand al umanitatii rationale. Ca intelectual, crezi in rezultatele fizicii si embriologiei, just? Bun, imagineaza-ti ca naturalistul spalacit de Haeckel a facut FALSURI, folisind ca temelie informatii stiintifice, intru entuziasmul sau subiectiv ateist militant. Pricepi fara indoiala unde bat.
Nepeii: "Frate, cat de adevarata e Biblia. Isus a murit pentru tine, si pamantul e plat si in centru. Cum, nu crezi? Hai la adunare sa iti arat in Biblie" Etc., etc. Bleah! Cu exceptia penti, care au ca dogma centrala tocmai un miracol din NT, anume miracolul nasterii Bisericii, nepeii sunt obsedati de o veterotestamentolatrie care ii arunca intr-un ridicol mixaj de caricaturizare deopotriva a iudaismului si crestinismului. Si, ca sa fie tabloul de un penibil total, nu ies din litera, facand din ea un idol, si alungand duhul. De la ei ne vin, si la "noi" si la "voi", "bucuriile" gen "geocentrism", "creationism stiintific", "pamantoplatism", etc.
Vechi 10.11.2012, 14:39:36
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
“S-a oprit soarele si luna a stat” de ce te duce cu gandul la forma pamantului si nu la o iesire din timp,la oprirea timpului, lupta aceea fiind o secventa din transcendent? Tu care spui ca esti credincios Bibliei, nu ca altii pe care-i vezi credinciosi stiintei, de ce deviezi intotdeauna spre stiinta si cauti explicatii stiintifice?
De ce, știința nu-și are locul pe un Pămînt plat? :)

Tipmul este o măsură a evenimentelor care succed. Înaintea apariției Cosmosului nu putem vorbi despre timp, cel puțin nu așa cum îl înțelegem noi. Ieșirea din timp la care te gîndești tu nu este posibilă într-o lume în mișcare, într-un război de cîteva zile, într-un complex șir de acțiuni.

Citat:
"Soarele a stat în mijlocul cerului și nu s-a grăbit către asfințit aproape toată ziua". Cei angrenati in lupta din nisipurile desertice n-au avut masura timpului, ziua le-a aparut lunga. Descrierea din Josua e din perspectiva celor care au experimentat lupta, asa cum acestia au marturisit si s-a transmis mai departe. Spune Biblia adevarul? Da, asa au perceput acei oameni lupta.Trebuie sa ne pierdem iarasi in explicatii stiintifice ? Subscriu celor spuse de Theodor de Mopsuestia.

Ideea de a elimina taina si a reduce crestinismul la ceva apropiat de stiinta marginita e specifica protestantilor (in special americani).Ei sunt in stare sa caute diverse justificari stiintifice pentru a explica ca “soarele a stat in loc” in acea zi istorica, iar Catalin a dat un exemplu elocvent in acest sens:

Nu li s-a părut, Ioana, ție ți s-a părut. Citește cu atenție:

1. În ziua aceea în care Dumnezeu a dat pe Amorei în mâinile lui Israel și când i-a bătut la Ghibeon și au fost zdrobiți înaintea feței fiilor lui Israel, a strigat Iosua către Domnul și a zis înaintea Israeliților: "Stai, soare, deasupra Ghibeonului, și tu, lună, oprește-te deasupra văii Aialon!"
  2. Și s-a oprit soarele și luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmașilor lor. Oare nu de aceea se scrie în Cartea Dreptului: "Soarele a stat în mijlocul cerului și nu s-a grăbit către asfințit aproape toată ziua".
  3. Și n-a mai fost nici înainte, nici după aceea, o astfel de zi în care Domnul să asculte așa glasul omului; că Domnul lupta pentru Israel.
Eu nu-i mai citesc pe Theodor și pe Raoul de la o vreme încoace, așa cum am promis.

Citat:
Ispitirea (Matei 4: 2,11) are loc la nivelul constiintei, pe durata celor 40 de zile petrecute in desert, pana cand Iisus pleaca in Galilea (Matei 4:12). Contemplarea de la inaltime (Matei 4:8,9), imaginea templului (Matei 4:5) e ceea ce i-a aparut omului Iisus in elementul imaginatiei.

Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor
Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie. (Matei 4:8,9)

Orice perceptie a vizibilului e insotita de una a invizibilului. O carte pe masa nu o vezi in totalitatea ei, dar totusi spui ca e o carte. Realitatea vizibila te conduce la cea invizibila. Cele doua versete ne arata cat de convingatoare s-a dorit a fi momeala diavolului, din moment ce a ales o perspectiva vizuala ampla asupra lumii ( munte foarte inalt) pe care i-a aratat-o omului Iisus. Tie insa nu ti s-a aratat asta, ci ti s-a aratat o explicatie stiintifica, pentru ca asa cum am spus anterior, tu deviezi intotdeauna spre stiinta (planeta e sigur plata, din moment ce de la inaltime o vezi pe toata), cauti explicatii stiintifice, nu primeaza sensul duhovnicesc.

Dacă vei interpreta toată Biblia după bunul plac, metaforizînd-o și alegorizînd-o, vei sfîrși prin a nu mai crede sau prin a avea o credință alterată, ceea ce nu e de dorit.

Apropo, planeta nu e sigur plată, nu are nimeni certitudinea asta. Totuși e mai prudent a crede că poate să fie plată, decît a fi 400% siguri că e geoidală.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 10.11.2012, 17:39:12
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
@vsovivivi & @Florin, de ce nu ma duceti si pe mine pana la marginea pamantului? Platesc eu drumul! Nu aveti chef de o excursie?
mă bag și eu . plătesc un avans pe loc :D
Vechi 10.11.2012, 19:10:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Apropo, planeta nu e sigur plată, nu are nimeni certitudinea asta. Totuși e mai prudent a crede că poate să fie plată, decît a fi 400% siguri că e geoidală.
E mai prudent a crede ca poate fi sferica, decat a sustine ipoteza ca e plata, atata timp cat argumentele pentru ipoteza sferica sunt mai fondate decat celelalte,care introduc si "conspiratia" ca mijloc de justificare.

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
mă bag și eu . plătesc un avans pe loc :D
Daca pamantul e un sombrero mexican, cum sustin unii, atunci am putea fora in ocean si ajunge lejer pe partea cealalta. Voi vreti sa ajungeti la marginea lui, in zona ghetarilor, eu vreau sa fiu pe partea cealalta.

Last edited by ioanna; 10.11.2012 at 19:53:49.
Vechi 10.11.2012, 19:51:48
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

E rotund sau așa, mai spre elipsa?
Vechi 10.11.2012, 19:54:04
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
E rotund sau așa, mai spre elipsa?
Ozene, Dragos, ozene. Da' ozene static. (!!!!!)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Curcubeu sferic la mormant la Pr. Arsenie Boca au_relian Pelerinaje la locuri Sfinte 26 30.12.2011 21:17:05
Rugaciune pentru bolnavul care nu poate dormi bettykalazar Intrebari utilizatori 3 25.06.2011 10:42:05
Pentru cei sau cele care poate sunt pe aici si vor alecsandru Stiri, actualitati, anunturi 2 09.04.2009 10:36:14
Cum pot demonstra altora existenta lui Dumnezeu ? question Generalitati 27 09.08.2008 17:24:43