![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
e clar ca parerile sunt impartite ... ce incerc sa aflu eu este daca exista o pregatire "minima" inainte de te impartasi si am aflat cu surprindere ca exista oameni care se impartasesc fara a se spovedi; la catolici am inteles ca e o regula ... dar la ortodocsi?!!! cum sa te impartasesti fara spovedanie? sau sa te spovedesti astazi si te impartasesti si peste 1 luna? nu faci pacate in acest interval? "Sfanta Impartasanie nu iarta pacatele. Sfanta Impartasanie desavarseste. Iertarea pacatelor o primim in Taina Pocaintei: "...te iert si te dezleg...". Deci nu se poate fara mergerea inainte la dezlegarea pacatelor, pentru ca Sfanta Impartasanie poate sa fie foc, sa te arda. " Last edited by daniil96; 05.10.2010 at 14:10:34. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
... S-a discutat foarte mult in lumea traitorilor, a oamenilor de credinta si a duhovnicilor, cand sa te impartasesti. Unii spun ca la patruzeci de zile. Dar nu timpul decide, ci pregatirea ta interioara, pentru ca la un eveniment asa de mare, ca sa-L iei pe Dumnezeu, cu adevarat iti trebuie o pregatire. " Parintele Arsenie - http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...nie-68442.html |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfantul Nicolae Cabasila spune asa: Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tai*nic al Său –, în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos). Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iu*birea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adul*ter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăco*mia, za*vistia și lenevirea spre faptele cele bune.[62] La acestea se ada*ugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, des*cântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea sa*mo*vol*nică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniu*nea eu*ha*ris*tică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bi*se*ri*cești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea exis*tenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.)[63]. Toate aceste păcate (și altele înrudite cu ele) sunt grave sau de*o*sebit de grave și de aceea nici un duhovnic nu le poate dez*le*ga fără a da vreun canon (epitimie), cât de mic, dar și în aceste cazuri se pot admite și excepții.Iar creștinii care au fă*cut măcar unul dintre aceste păcate (indi*ferent de treapta ie*rar*hi*că) trebuie să meargă neapărat la du*hovnic să se spove*deas*că, să‑și facă canonul și abia după aceea să îndrăznească să se apropie de Sfintele Taine. Citat:
Sper ca stii care este diferenta intre pacate (voluntare, premeditate) si greseli (din neatentie, involuntare, omenesti).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si daca NU ai cainta, te rogi pentru ea, marturisesti la duhovnic ca nu o ai si asa mai departe.. ca si cainta este cu ajutorul lui Dumnezeu. Deci chiar daca crestinul s-ar spovedi saptamanal.. daca o face cu in inima impietrita, daca nu si-a plans acele pacate, daca starea lui nu-l doare, NU SE VA CURATA DE PATIMI. Eu asa stiu. Pentru toate pacatele (cu voie sau fara, mari, mici sau cum le mai imparti).. trebuie sa te doara inima, sa le plangi, sa stii ca esti vrednic de iad pentru ele. Eu nu vad cum fara postire, fara oprire de la relatii conjugale etc.. ar putea omul sa-si planga pacatul. Pe mine cu greu ma misca o saptamana de post spre pocainta. De aceea mi se par foarte bune regulile bisericii noastre pe care le-a mentionat daniil96 anterior (referitoare la zilele e post inainte/dupa spovedanie si impartasanie). Ca unele pacate sunt prea mici pentru a fi spovedite.. cred ca este o mare greseala! Cainta "temeinica" care ni se cere este impletita cu smerenia.. este sa ne vedem asa cum suntem: vrednici de iad. Nu vezi iadul deschis inaintea ta? Inseamna ca nu ai cainta cat trebuie, ca aceea este masura. Nu te amagi, Florin Ionut ca unele pacate sunt mici ca spre osanda te vei impartasi. Ma doare sufletul sa vad cum ai ajuns sa te joci cu sfanta impartasanie. |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Florin, va citez:
Sfantul Nicolae Cabasila spune asa: "Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: -trufia, -iubirea de argint, -desfrânarea , -mânia și răzbunarea, -lăcomia, -zavistia -lenevirea spre faptele cele bune." Eu am o foarte mare problema cu aceste pacate pentru ca sunt cele mai frecvente si IN TOT TIMPUL si IN TOATA VREMEA le infaptuiesc. De fiecare data cand ma spovedesc sunt ferm convinsa ca parintele duhovnic ma v-a opri de la Sf. Impartasanie si uimirea si bucuria si recunostinta mea sunt fara margini cand primesc dezlegare. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La spovedanie e evident ca poti sa le spui pe toate, insa nu pentru orice greseala sau pacat minor trebuie sa deranjam preotul (spre exemplu, zilnic gresim cu cuvantul). Te tot bati cu pumni-n piept ca tu crezi in Sfanta Traditie, insa de fapt te limitezi la lucrurile superficiale. Ignori esenta lucrurilor, ii ignori pe marii Sfinti Parinti. Nu vrei sa citesti si sa inveti, deci vei da socoteala pentru ignoranta. Sfintii spun in cor ca este foarte riscant sa stai departe de Sfanta Impartasanie si tu ne dai lectii despre plangerea pacatelor. Pai fara a te impartasi NU poti sa ajungi la pocainta autentica! Este o conditie fara de care risti ca cazi de unde esti in cele mai de jos. Oare nu este de ajuns parerea de rau pentru pacate? Vrei lacrimi de pocainta? O sa ti se dea, dar nu cand vrei tu si, iarasi, acestea NU sunt o conditie pentru a te impartasi. Eu nu ma joc de-a credinta ortodoxa. Ultima oara m-am impartasit pe 26 septembrie pentru ca am fost plecat din tara si, dupa ce m-am intors, nu l-am gasit imediat pe parintele meu duhovnic. Maine ma voi spovedi, deci sa nu ai impresia ca ma duc oricum la Liturghie sa primesc Sfintele Taine. Dar tu si voi ceilalti, ce faceti? Cat de des cautati sa va apropiati cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste la indemnul preotului? Ati ramas la stadiul de frica si aveti senzatia ca asa este si normal. De canoanele ortodoxe nici ca va pasa. Sunt expirate sau ce?! Vorba Sfantului Ioan Gura de Aur: cine este nevrednic sa se impartaseasca des nu este vrednic sa o faca nici rar. Cautati si documentati-va din Sfintii Parinti, nu va amagiti ca nu e de gluma!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca esti pur si simplu oprit de canoane! (Ai uitat ca esti initiatorul acelui thread in care cautai sfat pt asta?) (ca sa nu mai amintesc chestia cu extraterestrii, evolutionism si alte abureli ce am citit la tine) Frica versus curaj in ortodoxie: frica de pacat.. curajul de a te lepada de lume si a duce crucea. Nu am auzit de curajul de a te aropia de Sf. Impartasanie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
nu exista "pacate mici" si daca sunt crestini care reusesc sa se pazeasca o luna fara a face pacate de moarte ... tot respectul eu sigur ma lenevesc, ma manii si altele din aceeasi categorie |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Chiar aduni bani la saltea, ti se intuneca mintea cand vezi euroii? In ce fel te desfranezi zilnic? Cu gandul poate sau cum? Chiar cauti cu orice prilej sa le faci rau celor care ti-au gresit? Iti sare tandara atat de usor? Atat de mult mananci? Pana nu mai poti? Le doresti rau celor carora le e bine? Si chiar lasi sa treaca ziua fara sa spui o rugaciune, fara sa dai un ban saracului pe langa care treci, fara sa sfatuiesti pe cineva? Vezi tu, Gabriela, ca nu prea te cred. :) Daca tu si Ana asteptati sa ajungeti la nepatimire si la desavarsire si abia apoi sa-L primiti pe Hristos, va inselati. Pentru ca El ni Se da in dar, nu pentru meritele noastre. Si a venit si vine inca pentru a-i ajuta pe cei pacatosi si cazuti sa se ridice, nu a venit pentru cei drepti. Stii bine asta, nu?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|