![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A cauta calitatea hranei nu are nimic in comun cu imbuibarea, poti manca 2 rosii bio pe zi si-n rest sa postesti, in vreme ce o paine intreaga unsa cu margarina te umple pana la refuz si tot post se cheama c-ai tinut (calitate versus cantitate)... Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]()
inainte sa intru pe forum credeam ca toti ortodocsii au clare niste conditii minime pentru impartisire
post 7 zile (minim 3 in cazuri "de urgenta"), spovedanie obligatorie inainte de fiecare impartasire, ajunare Duminica, pana seara dupa impartasire, rugaciunile inainte si dupa impartasire, plus 3 zile de restrictii dupa impartasire (ultima parte e pentru cine vrea sa jertfesca mai mult) acum vad ca exista si alte pareri rog pe ci care au studii mai avansate sa ne lamureasca si pe noi, cei mai mici, ce spune Biserica ps: stiu ca primii crestini se imparaseau zilnic ... dar avem noi trairea si viata lor? |
|
|||
|
|||
![]()
Avem chiar mult mai multa ferire de pacate prin moralitatea si manifestarea sociala in limitele legii mult mai accentuate ca cei din trecut unde crimele si uciderile din mai nimic erau la ordinea zilei.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]()
poate nu am fost suficient de clar ... nu sunt impotriva impartasirii dese ... sunt impotriva impartasirii fara o temeinica pregatire;
am gasit un text din Parintele Rafail Noica; si el este de acord cu deasa imparatasire ... dar repectand anumite reguli: "Părintele Rafail Noica: Întâi aș vrea să îndemn pe toți frații să nu împărțim Biserica, să nu se “polarizeze” Biserica. Nu trebuie să gândim ca doi poli. Eu aș zice că cel mai drept ar fi să gândim ca școli diferite, pentru nevoi diferite. Eu nu știu de ce este așa, și las în mâinile Domnului, Care Singur știe să mântuiască pe om; dar s-ar putea ca în jurul Părintelui Cleopa Ilie să se mântuiască un anumit fel de om, iar în jurul Părintelui Ioan de la Recea, un alt fel de om – într-adevăr, nevoi diferite! ... Alt gând pe care l-aș împărtăși fără zăbavă este că niciodată, în legătură cu nici un subiect, nu trebuie să uităm contextul deplin din care face parte elementul pe care îl gândim. În cele de mai sus, m-am nevoit să răspund cât de strict la însăși întrebarea pusă; însă nu trebuie uitat tot restul contextului vieții mântuirii în Biserică: rugăciunea, postul, mult-discutata “pregătire,” pocăința, sufletul, vecinicia, Dumnezeu. Cugetul Bisericii este. “întreagă-cugetare,” ; “întreagă” – și în sensul de “sănătoasă” (“întreg la minte”), și în sensul de integritate a viziunii. Fără aceasta, riscăm să ne împărțim în diferite tabere, “mâiniștii” sau “picioriștii,” uitând că este vorba de întregul trup, unde nici mâna, nici piciorul nu pot fi disprețuite. Riscăm să uitam că ce este important, în final, este că toți să ne întâlnim “la Poarta Raiului,” cum ne zicea Părintele Cleopa." |
|
|||
|
|||
![]()
ma doare iara capul...
Acum, dupa mintea mea putina.. ![]() Bun! dezbat subiectul, imi scriu aici parerea dar oare cat conteaza ea? Pentru ca decizia finala o ia duhovnicul! El hotaraste cat de des sau rar ma pot impartasi. Atunci daca decizia nu-i la mine...ce mai conteaza parerea mea? Numa asa sa ne dam cu parerea...nu cred ca-i benefic. Eu una am multe restante de dat la Stapana..ma tem ca voi ramane repetenta...si-i cam degeaba "parerea mea".. ca oricum nu ajung sa ma apropii de Sf. Euharistie.. Eu pot eventual, daca ma cred "in stare" sa dau sfat (celor ce-l cer!) cum sa vietuiasca pentru a "favoriza" impartasania deasa. NU va suparati pe mine, nu fac pe desteapta..dar acum, spuneti si voi.. aceste dezbateri nu fac decat sa duca la topice precum " ce credeti voi despre BOR?" sau "Ce credeti despre preotul cutare"?. Sau poate nu inteleg eu bine rostul lor?.. Eu cred (VREAU SA CRED!!) ca tot ortodoxul stie ca Sfanta Euharistie se primeste in DAR! Nimeni nu-i vrednic de Ea. Dar Domnul ne face partasi de El daca noi avem bunavointa si ne spovedim curat! Nu asteapta Domnul multe de la noi, vrea doar sa fim sinceri. Nu cere sa facem minuni, vrea doar sa fim sinceri acolo la picioarele Lui. Atat! Nu vrea povesti despre pacatele altuia...nu vrea sa stim canoanele...nu vrea sa spunem cat bine am facut...vrea doar sa plecam capul cu inima cu tot si sa stim ca ce primim este IN DAR! Nu plata pentru "bunatatea si virtutea" noastra. Daca simtitm asta cu adevarat sant convinsa ca NU ne va lasa pe afara... De aceea cred din toata fiinta mea, ca: NU e important cat de des ci CUM te impartasesti. Cred ca asa ar trebui sa punem accentul. Din acest punct trebuie plecat.. NU cat ci CUM! Pentru ca spovedania mantuieste iar Sfanta Euharistie desavarseste! |
|
||||
|
||||
![]()
E numai parerea ta, care ii contrazice pe toti Sfintii Parinti care ne-au lasat in Sfanta Traditie canoanele si invataturile. Vezi Canonul 9 apostolic si Canonul 2 de la Antiohia si intelege ca nu este voie sa participi la Sfanta Liturghie fara sa te impartasesti! Afara daca nu ai dezlegare de la duhovnic sau daca ai pacate opritoare.
|
|||
|
|||
![]()
dupa parerea mea personala a unui tanar aflat la inceputul vietii duhovnicesti cred ca impartasirea o decide duhovnicul! daca ar fi sa luam dupa canoane nu stiu cati dintre noi am putem sa ne impartasim fiind cu prinsi de atatea pacate! in rugaciunea care se zice dupa se spune' TRUPUL TAU CEL SFANT DOAMNE SA FIE MIE SPRE IERTAREA PACATELOR" ! si precum zice siSFANTA SCRIPTURA ca IISUS a venit in lume pentru cei pacatosi nu pentru cei drepti! eu nu cred ca e bine sa ajunga cineva sa se considere vrednic de impartasanie! dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim nepasatori! centru biserici e SFANTA IMPARTASANIE ar fi bine ca toti se ne impartasim cat mai multi in fiecare la fiecare SFANTA LITURGHIE! cu frica cu dragoste si cu credinta! ma iertati daca am simtit pe cineva! bunul DUMNEZEU sa ne ajute pe toti sa ajungem la dragostea SA cea mare!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De Sfanta Euharistie trebuie sa ne apropiem cu smerenie, avand constiinta ca este un dar minunat pentru noi.Cati facem asta si cati credem ca ni se cuvine fara nici un efort sau dupa o truda usurateca? Rar facem ceva pentru a rasplati acest dar iar de traire duhovnicesca ortodoxa, in ziua de azi, aproape ca nu se mai poate vorbi decat daca incepem prin a constientiza cat de mult ne-am indepartat de ea. Părintele Arsenie Boca avea mare dreptate cand spunea:,,Creștinismul nu e doar o afacere de duminică, ci e o strădanie de toate zilele".
,,Iar Iisus zicea: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac. Și împărțind hainele Lui, au aruncat sorți."(Sfânta Evanghelie după Luca) Last edited by Patmos; 05.10.2010 at 10:30:41. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|