Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.08.2009, 07:15:14
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
9. De cand la noi la ortodocsi au voie femeile sau fetele sa citeasca Apostolul la Liturghie? E prima data cand vad asa ceva, s-a intamplat acum, in postul Sfintei Maria.

Din cate stiu, Pavel ne spune clar la 1 Corinteni 14, 34:

"Ca în toate Bisericile sfinților, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice și Legea."

http://www.crestinortodox.ro/editori...i-in-societate
am citit si eu o data Apostolul la Sf. Liturghie, intr-o sambata... m-a pus parintele, pentru ca toti barbatii de la strana lipseau la apel !!
Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 07:23:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
am citit si eu o data Apostolul la Sf. Liturghie, intr-o sambata... m-a pus parintele, pentru ca toti barbatii de la strana lipseau la apel !!
...cu intonatiile de rigoare?... Bravo!

Eu nu vorbesc aici de cazurile exceptionale, ci de un fapt deliberat care se vede ca a fost aranjat din timp - biserica era plina, coristii erau prezenti, tipul care conduce corul a terminat Teologia anul asta...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 07:40:54
mirelat
Guest

Implicit

eh, cu intonatii !! am citit pur si simplu, n-am cantat.

dar la voi, cine era doamna in cauza, de ce crezi ca s-a "aranjat" treaba asta, la ce bun?
Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 07:46:55
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
eh, cu intonatii !! am citit pur si simplu, n-am cantat.

dar la voi, cine era doamna in cauza, de ce crezi ca s-a "aranjat" treaba asta, la ce bun?
Doamna este de fapt o tanara care dupa cum arata are maxim 18 ani. Habar nu am de ce a citit ea, ma gandeam ca poate e vreun obicei prin anumite locuri ca in postul Sfintei Fecioare sa citeasca Apostolul o fata de varsta frageda... Nu stiu, dar nici n-am intrebat, ca ma grabeam sa ajung acasa ca eram de serviciu (trebuia sa raspund la telefon in caz ca suna in acel weekend).

Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 09:26:18
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Domnilor dragi, e simplu:

este defapt o stare paradoxala de mirare shi smerenie iubitoare cand faptura lui Dumnezeu, adica omul impreuna cu ingerul sau cred, vad, realizeaza ca nu omul are dreptate, ca nu el omul shtie mai bine, cand realizeaza ca shtiintza omului este defapt desertaciune shi ratacire, ca defapt setea sa de cunoshtere il ducea pe calea trufiei, a inchipuirii shi ratzionalitatzii, a obrazniciei shi minciunii shi inshelarii, shi realizeaza astfel intr-o clipa paradoxala, sublima shi incantatoare, starea sa jalnica de nimicnicie proprie shi personala simtzind shi vazand focul duhovnicesc al slavei lui Dumnezeu dară simtzindu-L shi gustandu-L spre Euharistie adica din darul credintzei shi nu spre osanda iar Acesta il ia cu Sine intr-o stare de fericire copleshitoare shi atunci omul se regaseshte strigand Marire Slavei lui Dumnezeu, Slava lui Dumnezeu, Marire lui Dumnezeu, slava Sfintei Treimi adica abandonandu-shi slava de sine proprie shi personala omul din libertatea lui se trezeshte inchinandu-se fara obligatzie inaintea Domnului laudand atoateshtiintza shi atoateputernicia shi sfintzenia shi credintza lui Dumnezeu adica fericindu-se propriu shi personal pentru Darul lui Dumnezeu pentru oameni caci nadajduieshte in Mare mila Sa shtiind shi crezand in bunatatea Lui Dumnezeu Carele intotdeauna a iertat shi a impartashit Imparatzia Cerurilor cu oamenii... cu totzi cei care s-au pocait de orbirea shi cerbicia lor shi invartosharea lor shi s-au intors Astazi la starea lor demna shi nepacatoasa shi nedecazuta... prin rabdare shi ashteptare sfanta intru credincioshie.

Deci Slava lui Dumnezeu este sfintzenia Lui shi Calea dreapta shi fara pata pe obrazul Sau in Calea Sa, Imparateasca, Necunoscuta, Neluata in seama, neshtiuta de cei puternici, nevazuta de cei curioshi shi rai, Calea multincercata shi prin care dovedeshte Adevarul plinindu-L... iar Marirea lui Dumnezeu este defapt conshtientizarea viabilitatzii shi veshniciei fericite a tot Cuvantului Sau shi a toate poruncile Sale shi a toate randuielile curate spre Mantuirea shi spre fericirea sfanta a omului Sau... in veshnicie, caci "Rasplata Mea este cu Mine".

Florin-Ionut:
"1. Cum vine asta "a da slava sau marire lui Dumnezeu"? Inteleg sa-I multumesc, sa-L laud sau sa-I cer ceva, dar cum se potriveste aceasta slava sau marire sau binecuvantare sau glorie care pleaca de la noi spre El ca lauda adusa Lui?

2. Este "Aliluia" singurul cuvant pe care il stim ca apartinand limbii ingerilor? "

1. inseamna a-L asculta, te hotarashti sa faci cum a zis El, cu smerenie shi multzumire pentru toate.
2. inseamna : Adevarul se afla in liturgie in inegerashii sau oamenii sfintzitzi traitori plinitori, induhovnicitzi, dreptslavitori, buni samariteni, omenoshi, sinceri, cinstitzi, buni, curatzi, credincioshi, ravnitori, in cei asemenea lui Emanuil, Gavriil, Mihail, Rafail... in cei ai lui Dumnezeu shi ca adevarul nu se afla in iubirea de sine a adevarului propriu care uita mereu de Dumnezeu shi de povetzele sfinte ale Sale pentru ca sa-shi implineasca toate poftele poftite din gLumea cea rea incepand cu tzigara, injuratura, cafea... shi sfarshind prin blestem, viclenie shi setea de ispite.

Last edited by vsovi; 05.08.2009 at 09:47:37.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 10:20:18
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi Vezi mesajul
Deci Slava lui Dumnezeu este sfintzenia Lui shi Calea dreapta shi fara pata pe obrazul Sau in Calea Sa, Imparateasca, Necunoscuta, Neluata in seama, neshtiuta de cei puternici, nevazuta de cei curioshi shi rai, Calea multincercata shi prin care dovedeshte Adevarul plinindu-L... iar Marirea lui Dumnezeu este defapt conshtientizarea viabilitatzii shi veshniciei fericite a tot Cuvantului Sau shi a toate poruncile Sale shi a toate randuielile curate spre Mantuirea shi spre fericirea sfanta a omului Sau... in veshnicie, caci "Rasplata Mea este cu Mine".

1. inseamna a-L asculta, te hotarashti sa faci cum a zis El, cu smerenie shi multzumire pentru toate.
Intru totul de acord. Mai ales dupa ce am inteles ce inseamna "sfinteasca-Se Numele Tau", adica sa ne sfintim noi de fapt, pentru ca slava Lui sa se arate lumii prin noi, asa cum era intentia initiala, sa fim purtatori de Duh Sfant, adica Sfinti inaintea Tatalui... De inteles: "sfinteasca-Se Numele Tau in noi". Este evident ca Dumnezeu este Sfant, noi suntem cei care avem nevoie sa fim sfintiti intru Numele Sau.

"Cela ce binecuvintezi pe cei ce te binecuvinteaza..."
"Binecuvintarea Domnului peste voi toti cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni..."

Binecuvantat esti Doamne, in tot locul stapanirii Lui binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul. Binecuvintati pe Domnul toti ingerii Lui cei puternici la virtute. Fie Numele Domnului binecuvintat de acum si pana-n veac!

Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 12:28:40
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Florin-Ionut

De ce sa nu citeasca si femeile? Doar nu intra in altar pentru asta!
Si la noi este o fata care a fost invatata sa citeasca (de fapt ea chiar canta sau cum se numeste cand citesti muzical) si citeste atunci cand nu e cine.
Acum se intampla mai rar, dar o mai face.
Eu am mai spus: barbati sunt tot mai putin in biserica, pentru ca sunt la munca, si atunci mai fac femeile ce trebuie, ca sa functioneze slujba.
Nu e bine sa existe astfel de prejudecati.
Eu am intrebat si pe forumuri, pentru ca si eu eram nelamurita cine are voie sa citeasca in biserica Apostolul si alte lucruri, cine are voie sa coaca prescura etc.
Si mie imi place sa citesc in biserica si imi doresc sa citesc si din Apostol. Asta n-am facut-o inca, in rest mai citesc impreuna cu fata aceea. Stiu ca pentru Apostol nu sunt eu in masura (ca sunt femeie si maritata), desi se spune ca nu exista asa conditii aspre, ca are voie sa citeasca cam oricine.
La Apostol am o problema, pentru ca acolo trebuie intonat muzical si se aude mai bine o voce smerita de barbat.
In rest si suna f.bine si este potrivit sa citeasca femeile.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2009, 17:13:04
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

10. Pot ingerii sa se inmulteasca?! Eu credeam ca numarul lor este mereu constant de cand au fost creati.

De ce intreb:

Dumnezeu intoarce totdeauna raul spre bine. Dumnezeu a intors spre-bine rautatea diavolului, pe aceea a lui Iuda si pacatul lui Adam. Pacatul stramosesc - zice Sf. Grigore de Nisa, reproducand o ipoteza - a servit la inmultirea neamului omenesc. Fara acest pacat, neamul omenesc ar fi ramas la perechea umana de la inceput, fiindca lipsa de teama mortii n-ar fi impins aceasta pereche sa se reproduca. Casatoria primei perechi a ferit umanitatea de pieire. Aceasta explicatie nu are valoare demonstrativa, ci e numai o obiectie a adversarilor, caci Episcopul Nisei admite ca, in cazul lipsei de pacat, oamenii s-ar fi putut inmulti dupa modul inmultirii ingerilor. Daca in paganism, raul era socotit mai totdeauna ca avand un caracter vindecativ sau fatal, in crestinism el este, cel mai adesea, un instrument pedagogic de indreptare a oamenilor.

http://www.crestinortodox.ro/morala/...utor-al-raului

Reply With Quote
Vechi 14.09.2009, 17:51:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Si eu sunt de parere ca daca omul nu ar fi cazut in pacat s-ar fi inmultit altfel. Lucru aratat si in nasterea lui Hristos.

Ma voi intersa, nu am intalnit aceasta afirmatie "ingerii se inmultesc". Poate se vorbea de faptul ca cei ce implinesc voia Domnului devin ingeri, asa cum si Ioan Botezatorul este numit un "inger in trup".
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 12:57:58
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

In cartea Tobit din Sfanta Scriptura descoperim urmatoarele cuvinte adresate de inger lui Tobit: "Eu duceam pomenirea rugaciunii voastre inaintea Celui Sfant. Eu sunt Rafael, unul din cei sapte sfinti ingeri, care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui Sfant" (capitolul 12). Oare de ce este nevoie ca ingerul sa inalte rugaciunile sfintilor catre Dumnezeu? Nu este Dumnezeu atoatestiutor? Sigur ca este. Eu inteleg din acest verset ca ingerul nu se roage singur, ci ii aduce lui Dumnezeu rugaciunea sa impreuna cu cea a sfintilor. In apocalipsa se spune: "Si a venit un alt inger si a stat la altar, avand cadelnita de aur, si i s-a dat lui tamaie multa, ca s-o aduca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor, pe altarul de aur dinaintea tronului. Si fumul tamaiei s-a suit, din mana ingerului, inaintea lui Dumnezeu, impreuna cu rugaciunile sfintilor" (versetele 3 si 4). Daca ati gasit si alte talcuiri, va rog sa le postati.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
intrebari... victortiti89 Din Noul Testament 7 17.12.2011 17:39:11
Intrebari sebastian1988 Homosexualitatea 7 01.06.2011 19:21:23
Intrebari mihai.radulescu2003 Generalitati 13 14.04.2011 13:37:38
intrebari catalinabalhui Nunta 4 26.03.2009 19:38:37