![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar ce înseamnă pocăința ne învață Biserica, unde aflăm, totodată, și harul fără de care înnoirea firii nu e cu putință. Iar Biserica ne învață ce este postul și cum să-l practicăm, cum și când să ne rugăm, cum să ne ferim de păcat (care este moartea sufletului) și cum să primim iertare (care este vindecare). Ea întâi oferă bogăție de har prin Sfintele Taine, prin toate binecuvântările și rugăciunile, ne dă și ne tâlcuiește Evanghelia, ca apoi să ne cheme și pe noi să conlucrăm cu harul, lepădându-ne de păcate, biruind patimile (care sunt clar definite de Sfinții Părinți) și devenind, încet, încet, lucrători ai virtuților și roditori în Duhul Sfânt. Cred, deci, că știm ce avem de făcut; știm care sunt pașii: Apropierea de Biserică (să iubiți Biserica - era unul din „canoanele” pe care le dădea părintele Galeriu), duhovnicul (sfat, spovedanie, canon), post (cu minte, suflet și trup) și rugăciune (cu gura și cu inima) - toate acestea urmând să aducă roade duhovnicești (vizibile în fapte), dintre care cel mai mare este iubirea. Important este ca în aceste practici pe care le-a rânduit de veacuri Biserica să nu rămânem doar trup, să nu uităm niciodată că beneficiarul lor este sufletul, și, deci, participarea noastră să fie integrală. Last edited by N.Priceputu; 12.07.2012 at 15:30:21. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
![]() Ideile acestea le aveam inainte de a sti ca sunt ortodoxe, dar teologii le exprima mult mai bine decat mine. Oricum, am si destule idei neortodoxe, doar ca nu le expun prea des. Eugen, N.Pricceputu, va multumesc pentru clarificari.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]()
Legat de afirmatia:
"Daca "murim pentru ca pacatuim" asa cum sustine teologia romano-catolica si cea protestanta atunci omul pacatos este cel care merita moartea." Apostolul Pavel este cel care sustine ca plata pacatului este moartea. Si nu este deloc contradictoriu cu ceea ce ati afirmat apoi dvs. legat de moarte: cauzeaza apoi pacatul. Ambele sunt adevarate si nu se exclud una pe alta ci se completeaza, pacatul duce la moarte iar moartea la pacat, si asa apare cercul vicios impotriva caruia trebuie luptat din ambele parti: trebuie combatuta atat moartea cat si pacatul prin cele pe care le-ati scris foarte bine apoi. Cu o exceptie: antibioticele ucid bacteriile, este singurul lor rol, iar bacteriile invata sa capete rezistenta la antibiotice daca nu sunt utilizate cum trebuie. Comparatiile cu medicina ar trebui lasate celor care cunosc medicina, altfel risca sa fie false. Argumentul pe care il dati dvs. cu scopul de a contrazice ceea ce Ap. Pavel a spus: "plata pacatului este moartea" este urmatorul: "Pacatosul este privit ca un condamnat, ca unul care nu a respectat legea desi putea face acest lucru. Astfel el este dispretuit." Aceasta idee nu are nici un fundament biblic in sensul ca dispretuirea pacatosului nu este un lucru normal izvorat din faptul ca plata pacatului este moartea ci este o prejudecata umana izvorata din inimile fara iubire, inimile fariseice, iar fariseul isi ia rasplata. Faptul ca exista farisei nu anuleaza un adevar biblic: plata pacatului ramane moartea asa cum spune Biblia si cum se vede pe viu in jurul nostru. Si nu este de dispretuit ci de plans. Apoi spuneti: "Conform acestei interpretari juridice a mantuirii, demonii au un rol important: acela de a fi calai, implinitori ai sentitei divine si provocatori ai durerilor specifice mortii ca urmare a pcatelor. Astfel satana si demonii sunt de temut, li se acorda o putere pe care evident nu o au. Frica de moarte si de demoni este folosita pentru "indreptarea" omului la viata virtuoasa. Demonologia apuseana este dovada inechivoca a afirmatiilor de mai sus." De asa ceva nu am auzit niciodata in Apus (in zilele noastre) dimpotriva, este exact diferenta care m-a izbit in Apus fata de Ortodoxia traita in Romania: in Apus totul este centrat de Iisus si de iubirea acestuia pentru om si iubirea pe care o cere de la om de aceea pentru multi diavolul nici nu este o entitate spirituala aparte ci diavolul este pur si simplu rautatea umana si ca atare nimeni nu se concentreaza pe ideea de diavol si cu atat mai putin sa fie careva speriat. Au ajuns exact in extrema cealalta, sa creada ca Dumnezeu este atat de bun incat ii ia pe toti oamenii in Rai, in timp ce Iadul nici nu exista. Aceste idei le-am auzit la multi catolici (apuseni) cu exceptia unei fete catolice carismatice aflata in China si care mi-a spus la un moment dat ca a fost atacata de diavol printr-o boala din cauza rugaciunilor facute pentru altii dar din fericire textul primit a fost Daniel 3:44. In Biserica Ortodoxa dimpotriva, nu numai ca predicile in Biserica aduc adesea in discutie diavolul si sperie cu acesta, dar o sora mai mica de-a mea a trebuit sa asculte la o ora de religie in scoala (in gimnaziu) o caseta cu oameni demonizati... Cand responsabilul de la Facultatea de Teologie Ortodoxa pe care am inceput sa o urmez anul asta ne-a intrebat ce ne incanta la catolici, eu asta i-as fi raspuns: faptul ca viata lor spirituala graviteaza in jurul Domnului Iisus si nu il baga in seama pe diavol. Dar am tacut, am lasat pe altii sa vorbeasca si singura persoana care a raspuns a zis acelasi lucru: faptul ca toti oamenii din Biserica iau Sfanta Impartasanie in fiecare duminica... Last edited by Adrianna; 12.07.2012 at 21:29:41. |
|
|||
|
|||
![]()
Despre Galateni cap. 3:
Despre ce Lege vorbeste Ap. Pavel avand in vedere ca galatenii erau razboinici celti veniti din regiunea Galilor si amestecati apoi cu grecii, devenind galo-greci? |
|
|||
|
|||
![]()
Adrianna, îmi permit să-ți atrag și eu atenția, după ce au mai făcut-o și alții, cu speranța că nu mi-o vei lua în nume de rău, și că poate îți va fi cândva de folos. Cu greu m-am încumetat, știindu-mă bolnav de aceeași patimă cu privire la care vreau să te atenționez: mândria. Sper însă să o fentezi un pic și să reușești să iei aminte la tine însăți.
Te văd un suflet tare neliniștit și incapabil să vadă adevărul, frumusețea și profunzimea ortodoxiei, deși ți s-a argumentat în fel și chip cu argumente care mai de care mai frumoase, documentate, gândite, simțite. Faptul că rămâi în continuare atât de critică indică o gravă opacitate din partea ta. Pur și simplu nu vrei să vezi. Iar teologia ortodoxă îmi pare că o studiezi doar pentru a-i căuta eventualele puncte slabe ca să o ataci mai bine. Ai grijă de sufletul tău, căci te pierzi! Nu ai nevoie de mulțime de cunoștințe și de studiu amănunțit, ci de pocăință și smerenie. Mă rog ca Domnul să-Și sporească harul, dându-ți puterea de a te smulge din această stare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar ceea ce enumeri mai sus, nu tin de Legea Veche, chiar atata ignoranta domnule? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
A avea o gandire critica nu este sinonim cu mandria, cu atat mai mult cu cat nu este o critica (acuza) adusa cuiva ci este o analiza la rece a informatiilor primite. Si nu putine din informatiile pe care le vad aici sunt critici (in sensul de acuze) aduse altora, deci nu vad de ce ar trebui trecute cu vederea atunci cand sunt false, si nu putine idei sunt in contradictie cu Biblia si iarasi nu vad de ce ar trebui trecute cu vederea doar pentru ca sunt date ca ortodoxe. Tot ceea ce este considerat ortodox trebuie sa fie in acord cu Biblia, iar asta nu este nici mandrie nici anti-Ortodoxie. Daca insa imi sugerati ca in Ortodoxie trebuie sa accept idei care contrazic Biblia, atunci tac si nu mai zic nimic. Daca insa sunteti deacord ca Ortodoxia trebuie sa respecte Biblia pana in cel mai mic detaliu, pai atunci aratati-mi unde nu este corect din ceea ce spun. Si daca este nevoie sa imi aratati de o mie de ori si in o mie de feluri ca sa ajung sa pricep si eu o data, pai atunci puneti in aplicare virtutea rabdare si dati-mi raspunsurile cu pricina, va rog frumos.
Va multumesc! Last edited by Adrianna; 12.07.2012 at 22:35:45. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ori, tie cine iti confera aceasta certitudine? Citat:
Nu este decat incredere de sine care e vecina buna cu fudulia (daca te-ai saturat de cuvantul mandrie). Faptul ca stii sa citesti din Biblie e certitudinea intelegerii ei corecte? Sa fim seriosi. Asta ar fi mers pe vremea lui Luther cand pentru un taran, a fi in stare sa citeasca din Biblie era pentru el echivalentul a unei facultati de teologie + 2 masterate. Si era cam jenant sa recunoasca ca nu pricepe mare lucru pe alocuri, asa ca ceea ce ii spunea dl. Luther sa priceapa era fara doar si poate "lumina divina". Iar analiza lingivestica si de text si alte minuni ale rationalismului modern, mai ales de factura protestanta nu iti ofera nici macar un avantaj in plus fatza de tzranul in cauza, atat timp cat premizele tale sunt gresite si viata ta spirituala e varza. Citat:
Citat:
Daca ai fi stiut intr-adevar Biblia cum pretinzi, ai fi stiut ca "o mie de ori si o mie de feluri" nu se regasesc in Biblie ci dimpotriva: "De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." (Tit 3:10,11) "De-ți va greși ție fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine și el singur. Și de te va asculta, ai câștigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Și de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș." (Matei 18:15-17) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! | laurastifter | Alte Religii | 24 | 05.04.2013 14:10:48 |
De ce romanii nu mai fac filme istorice. | Theodor_de_Mopsuestia | Generalitati | 22 | 27.03.2012 17:53:00 |
Bisericile din Apocalipsa | joseph_ben_iacob | Secte si culte | 36 | 01.01.2011 14:38:29 |
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? | mihailt | Generalitati | 45 | 12.11.2010 18:46:27 |
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? | irina1f | Umanitare | 3 | 24.12.2008 08:47:09 |
|