Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2012, 15:45:07
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Asa am ajuns sa citesc Biblia - bineinteles ortodoxa. Numai ca ceea ce citeam acolo se regasea mai mult in expunerile lor pasnice decat in argumentatiile mele vehemente. Apoi am inceput sa ma rog si sa cer de la Dumnezeu sprijin, lumina, intelepciune. Asa a devenit cititul Sf.Scripturi o placere... O nevoie launtrica ma impingea sa citesc mai mult si mai mult in Noul Testament iar intalnirile noastre se transfosmasera din discutii aprinse si ironice in sfaturi pline de intelepciune Biblica. Ca si confirmare aveam aceasta certitudine - Biblia ortodoxa cu care verificam in detaliu orice subiect.
Frate, e trist, într-adevăr, faptul că până la acea vârstă nu L-ai cunoscut pe Hristos, deși erai botezat. E dureros că foarte mulți dintre ortodocși trăiesc așa, cei mai sinceri dintre ei numindu-se „creștin cu numele”, neavând treabă cu Biserica.
Dar, odată ce ai ajuns să te bucuri de cunoașterea Evangheliei, nu te-ai gândit că frații tăi ortodocși sunt și ei flămânzi cum erai tu, și că ai putea să le descoperi și lor ceea ce ți s-a descoperit ție, fără a-i rupe de Biserica în care s-au născut? Ai gustat, cu adevărat, și ai văzut „că bun este Domnul”, căci te-ai împărtășit din cuvintele vieții celei adevărate. Însă împărtășirea de Hristos nu se rezumă la cuvintele Evangheliei, ea fiind deplină în Biserică. Gustând din Cuvânt ai lăsat deoparte, ignorându-le, Tainele prin care harul mântuitor se dăruiește celor ce cred în El.
Vechi 11.06.2012, 17:17:00
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Frate (...) dar, odată ce ai ajuns să te bucuri de cunoașterea Evangheliei, nu te-ai gândit că frații tăi ortodocși sunt și ei flămânzi cum erai tu, și că ai putea să le descoperi și lor ceea ce ți s-a descoperit ție, fără a-i rupe de Biserica în care s-au născut?
Ei bine, asa este frate. Raspunsul meu este unul, fara echivoc. Ba da, si asta si fac.

Asa procedez, cu parintii mei, pe care cu greu i-am convins sa citeasca (pentru prima oara in viata lor) Biblia.

Acum ma bucur nespus cand o vad pe mama mea cum marturiseste ea bucuroasa ca ceea ce a citit "in Carte", aude pe preot in biserica...

Fratilor... voi sunteti scoliti, cititi, multi dintre voi chiar eruditi in ale Scripturilor, insa ce sa te faci cu omul de rand care nu stie mai mult de "lasa ca ne-a zi noua popa, sa nu cetim din `Vanghelie, ce nu-i de noi..."

Aici e de voi si de noi, cei ce am inteles si am primit mesajul Evangheliei lui Hristos.

Sunt parintii si "bunii" nostri, si vrem pentru ei tot ceea ce e mai bun. Pavel avea aceasta ravna de vestire a Evangheliei alor sai:

"...mare-mi este întristarea și necurmată durerea inimii; căci aș fi dorit ca eu însumi să fiu anatema de la Hristos, de dragul fraților mei cei de un neam cu mine după trup."

Asadar, draga frate, nu aducerea lumii la penticostali este of-ul meu, ci aducerea lumii la Cuvantul scris, Biblia, si prin ea la Hristos.

Si apoi, cata vreme este cineva in Hristos, poate sa tina orisice traditie.
Vechi 11.06.2012, 17:20:48
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Asadar, draga frate, nu aducerea lumii la penticostali este of-ul meu, ci aducerea lumii la Cuvantul scris, Biblia, si prin ea la Hristos.

Si apoi, cata vreme este cineva in Hristos, poate sa tina orisice traditie.
Si credeti ca sunteti d-voastra indreptatit sa aduceti omul la Cuvantul biblic? Cum puteti domnule ucenic sa spuneti "poate tine orice traditie" cand tot ce ati facut pe acest forum a fost sa blamati traditia ortdoxa? :)

Cum de n-ati despartit-o inca pe mama d-voastra de Biserica Ortodoxa? Banuiesc ca i-ati explicat ce credeti despre icoane, despre rugaciunile adresate Fecioare Maria, despre parastase etc.

Last edited by ioanna; 11.06.2012 at 17:22:59.
Vechi 11.06.2012, 17:28:15
ucenic ucenic is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Cum puteti domnule ucenic sa spuneti "poate tine orice traditie" cand tot ce ati facut pe acest forum a fost sa blamati traditia ortdoxa? :)
Simplu, foarte simplu.

Cata vreme omul este cu adevarat in Hristos, poate sa tina orice. Dar sa fie cu adevarat in Hristos si in Cuvantul Lui.

N-ati citi despre Pavel? Ce cutremur a fost in biserica primara din Ierusalim cu privire la tinerea a "ceva" sau "a altceva"?

Si ca sa nu mai obosesc audienta cu citate biblice, vin cu unul dinpre zona cvasi-traditionala.

Parca Fericitul Augustin spunea "Iubeste pe Dumnezeu, si poti sa faci orice."...
Vechi 11.06.2012, 17:37:29
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cata vreme omul este cu adevarat in Hristos, poate sa tina orice. Dar sa fie cu adevarat in Hristos si in Cuvantul Lui.
De ce nu aduceti la Cuvantul scris pe fratii d-voastra penticostali, de ce ati ales comunitatea crestin-ortodoxa? Credeti ca ei sunt o comunitate desavarsita ce n-are nevoie de d-voastra?
Vechi 11.06.2012, 17:38:19
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Parca Fericitul Augustin spunea "Iubeste pe Dumnezeu, si poti sa faci orice."...
Sper că nu citești și Biblia așa lăutărește cum l-ai reprodus pe Augustin.

Formularea corectă este: ”Iubește și fă ce ți-ai propus”.
Vechi 11.06.2012, 19:32:09
ucenic ucenic is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Sper că nu citești și Biblia așa lăutărește cum l-ai reprodus pe Augustin.

Formularea corectă este: ”Iubește și fă ce ți-ai propus”.
O hermeneutica corecta ma face sa-l reproduc pe Fericitul Augustin astfel: "Iubeste pe Dumnezeu si poti sa faci ce vrei."

Ce ar intelege vecinul meu, din expresia "Iubește și fă ce ți-ai propus." care ultima oara cand a fost la biserica era in cristelnita?

Acum, ma va judeca oare Domnul, pentru ca L-am introdus intr-o expresie unde oricum isi are locul? Nu cred, vad insa ca a facut-o altcineva inaintea Lui.

...

Dar ca sa nu fiu o pricina de sminteala cu postarile mele ma vad nevoit sa aduc aici contextul respectiv.

„Intr-un cuvant, primeste aceasta scurta porunca: iubeste si fa ce vrei! Daca pastrezi tacerea, sa fie din iubire; daca strigi sa fie din iubire; daca indrepti, indreapta din iubire; daca ierti, iarta din iubire. Radacina interioara sa fie cea a iubirii, din aceasta radacina nu poate iesi decat bine.”

sursa:
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...si-fa-ce-vrei/
Vechi 11.06.2012, 22:19:35
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
O hermeneutica corecta ma face sa-l reproduc pe Fericitul Augustin astfel: "Iubeste pe Dumnezeu si poti sa faci ce vrei."

Ce ar intelege vecinul meu, din expresia "Iubește și fă ce ți-ai propus." care ultima oara cand a fost la biserica era in cristelnita?

Acum, ma va judeca oare Domnul, pentru ca L-am introdus intr-o expresie unde oricum isi are locul? Nu cred, vad insa ca a facut-o altcineva inaintea Lui.

...

Dar ca sa nu fiu o pricina de sminteala cu postarile mele ma vad nevoit sa aduc aici contextul respectiv.

„Intr-un cuvant, primeste aceasta scurta porunca: iubeste si fa ce vrei! Daca pastrezi tacerea, sa fie din iubire; daca strigi sa fie din iubire; daca indrepti, indreapta din iubire; daca ierti, iarta din iubire. Radacina interioara sa fie cea a iubirii, din aceasta radacina nu poate iesi decat bine.”

sursa:
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...si-fa-ce-vrei/
E o traducere eronată care a contaminat tot internetul (și nu numai). Și eu credeam cu ani în urmă în formula ”iubește și fă ce vrei”, până am fost corectat de către un călugăr catolic augustinian, latinolog competent și traducător a numeroase scrieri a episcopului de Hippona, printre care și celebrele ”Confesiuni”.
Vechi 11.06.2012, 17:28:24
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Si credeti ca sunteti d-voastra indreptatit sa aduceti omul la Cuvantul biblic? Cum puteti domnule ucenic sa spuneti "poate tine orice traditie" cand tot ce ati facut pe acest forum a fost sa blamati traditia ortdoxa? :)

Cum de n-ati despartit-o inca pe mama d-voastra de Biserica Ortodoxa? Banuiesc ca i-ati explicat ce credeti despre icoane, despre rugaciunile adresate Fecioare Maria, despre parastase etc.
Oare de ce omul cum trece la penticostali se crede mare "profet", mare intelept, atotcunoscator si apt pentru evanghelizare? Dintr-o data spune "nu ascultati de preoti, ascultati ce va zic eu, ca stiu mai bine" :) In loc sa se considere invatacel si sa-si aprofundeze credinta, dintr-o data face pe invatatorul pentru altii.

Last edited by ioanna; 11.06.2012 at 17:30:55.
Vechi 11.06.2012, 17:46:39
ucenic ucenic is offline
Banned

Implicit

Citat:
Oare de ce omul cum trece la penticostali se crede mare "profet", mare intelept, atotcunoscator si apt pentru evanghelizare? Dintr-o data spune "nu ascultati de preoti, ascultati ce va zic eu, ca stiu mai bine" :) In loc sa se considere invatacel si sa-si aprofundeze credinta, dintr-o data face pe invatatorul pentru altii.
Daca acela care zice multe dar face putine se aseamana cu vecina de la trei care se tine scai de tine: "Vecina, dute la molu` ala de unde am luat io, ca acolo e mai bune. Da` auzi, i-a d-astea de care-ti zic io ca i-am luat si lu` cumnata-mea, si lu` soacra-mea... da auzi vecina., vecina..." si tie iti vine sa te duci, sa nu te mai intorci.

Dar daca in viata aceluia vezi Cuvantul viu, daca el insusi a devenit un alt om, daca in casa lui si intre prieteni, la serviciu sau pe strada el umbla ca unul "schimbat" de Cuvantul pe care il predica, ei bine Ioana, pe acela sa te duci sa-l asculti.

Intr-unul ca acela se implineste ceea ce este scris:

"Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii.(Evr.4:12)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09