Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2010, 12:41:57
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Evreulcelales Vezi mesajul
Biblia a fost scrisa de intelepti evrei anonimi care au scris numai credinta si traditile care pana atuncia au fost transmise din generatie in generatie prin povestiri .Biblia a fost la inceput scrisa in Ebraica. Si NT a fost scris cam 300 de ani dupa rastignire,si el ca si VT,de fapt a fost scris ce s-a povestit din generatie la generatie inainte.Daca nu gresesc,NT a fost scris original pe latina.

Daca a fost scrisa de intelepti evrei,nu inteleg de ce ceasta prapastie intre iudaism si crestinism.Cum de nu au gasit o forma de unire a celor doua religii,caci din lipsa de inteligenta nu se poate spune.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 13:38:16
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Daca a fost scrisa de intelepti evrei,nu inteleg de ce ceasta prapastie intre iudaism si crestinism.Cum de nu au gasit o forma de unire a celor doua religii,caci din lipsa de inteligenta nu se poate spune.
Eu cred ca este pentru ca modul in care fiecare il cinsteste pe Dumnezeu este diferit. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne desconsideram unii pe altii, ci sa ne respectam, pentru ca fiecare in credinta lui este fidel lui Dumnezeu si buna intelegere si pacea sunt placute lui Dumnezeu, nu luptele interminabile. Mai departe sa avem incredere Deplina ca Dumnezeu ne va duce acolo unde trebuie pe toti, pana la urma.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 14:02:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Biblia a fost scrisa de intelepti evrei anonimi care au scris numai credinta si traditile care pana atuncia au fost transmise din generatie in generatie prin povestiri .Biblia a fost la inceput scrisa in Ebraica. Si NT a fost scris cam 300 de ani dupa rastignire,si el ca si VT,de fapt a fost scris ce s-a povestit din generatie la generatie inainte.Daca nu gresesc,NT a fost scris original pe latina.
Cred ca faci o confuzie, de atunci dateaza cel mai vechi exemplar scris al NT care s-a pastrat pana in zilele noastre.

NT nu s-a transmis oral pana in "varianta" care o avem scrisa.

Si aveam impresia ca totusi evreii stiu cu certitudine cine a scris cartile VT, adica cel putin autorii lor au niste nume. Sau faceti parte din evreii care vad in NT doar o poveste interesanta, a unor vremuri trecute, cu valente istorice si cam atat..?

Sunteti un evreu ortodox? Adica cam care din regulile iudaismului "traditional" le respectati?

Last edited by AlinB; 01.01.2010 at 14:05:20.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 18:19:51
Evreulcelales's Avatar
Evreulcelales Evreulcelales is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.07.2009
Locație: Israel-Ierusalim
Implicit

Citat:
Daca intrebi din punct de vedere religios,nu cred deloc ca este "prapastie" intre Judaism si Crestinism. Judaismul este de fapt radacina Crestinismului care s-a desvoltat, ca si Islamul din Judaism. Problema este ca fiecare pretinde ca el are dreptate si in materia asta este imposibil sa convingi pe altii ca tu ai dreptate si nu ei. Ce ne ramane, ca oameni civilizati este sa onoram religile altora si sa nu-i impiedicam sa creada in ce doresc.Totul, bineinteles fara sa te jeneze pe tine sa crezi in ce crezi.
Vechi 01.01.2010, 22:40:28
Langu Langu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Eu cred ca este pentru ca modul in care fiecare il cinsteste pe Dumnezeu este diferit. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne desconsideram unii pe altii, ci sa ne respectam, pentru ca fiecare in credinta lui este fidel lui Dumnezeu si buna intelegere si pacea sunt placute lui Dumnezeu, nu luptele interminabile. Mai departe sa avem incredere Deplina ca Dumnezeu ne va duce acolo unde trebuie pe toti, pana la urma.
Sunt de acord cu dumneavoastra,eu am un mare respect fata de poporul evreu si fata de toate popoarele in general,insa tinand seama ca religia crestina este continuitate,sa spun asa,a religiei care a stat la baza formarii poporului evreu,aceast "ruptura "intre cele doua cred ca ar fi trebuit evitata.Este surprinzator cum marii intelepti nu au gasit o forma de a evita aceasta.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 22:55:59
Langu Langu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Daca intrebi din punct de vedere religios,nu cred deloc ca este "prapastie" intre Judaism si Crestinism. Judaismul este de fapt radacina Crestinismului care s-a desvoltat, ca si Islamul din Judaism. Problema este ca fiecare pretinde ca el are dreptate si in materia asta este imposibil sa convingi pe altii ca tu ai dreptate si nu ei. Ce ne ramane, ca oameni civilizati este sa onoram religile altora si sa nu-i impiedicam sa creada in ce doresc.Totul, bineinteles fara sa te jeneze pe tine sa crezi in ce crezi.
Sincer sa fiu,din cate am citit in forum...Bine,sunt puncte de vedere,fiecare cu ideile sale.In privinta comportamentului sunt pe deplin de acord cu dumneata.Daca imi permiteti,o alta intrebare,am inteles ca locuiti in Israel,ultraortodoxii pastreaza ad literam invataturile originale?
Reply With Quote
Vechi 02.01.2010, 12:09:55
Evreulcelales's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sincer sa fiu,din cate am citit in forum...Bine,sunt puncte de vedere,fiecare cu ideile sale.In privinta comportamentului sunt pe deplin de acord cu dumneata.Daca imi permiteti,o alta intrebare,am inteles ca locuiti in Israel,ultraortodoxii pastreaza ad literam invataturile originale?
Din intamplare, azi am raspuns la asa o intrebare lui Fani pe alt topic. Iata ce am scris:
Te-ai intrebat vre-o data cum se face ca poporul evreu a reusit sa existe timp de mii de ani pe cand alte popoare au disparut asimilandu-se cu alte popoare care au disparut la randul lor samd? La baza supravietuiiri se afla religia Judaica,asta o spun eu evreul cu toate ca nu sunt deloc religios.
Religia Judaica se opune la toate schimbarile ,mari si mici in scrisele si legile Judaismului.
Traditia face parte din religie si nimic nu este schimbat,sters sau adougat. Cand se scrie o carte de Tora,se scrie de mana pe piele prelucrata in anumit fel,cusuta si cu cerneala anumita. Nu este permisa nici o gresala si lipsa unei litere sau adougarea unei litere provoc la anularea cartii.
613 legi diferite sunt la baza Judaismului si nu exista finta care are imputernicirea a adapta , sa spunem,o lege "invechita" la viata moderna.
Sa-ti dau exemplu:Evreii cred Sambata ca zi sfanta dedicata odihnei si rugaciunii. Sambata,evreii (religiosi) nu au voie sa actioneze lucruri electrice deoarece asta se crede ca munca ,lucru oprit Sambata.
Cand un evreu religios locuieste la etajul 8,cum sa se urce si sa coboare fara ascensor? Este un ascensor de sambata care se urca incontinu si se coboara oprind la fiecare etaj, automat,planificat dinainte. Asa se ocolesc si alte legi,fara sa fiu abolite. Asa se pastreaza poporul evreu ca popor in lungul istoriei.
Vechi 02.01.2010, 13:43:21
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Cand un evreu religios locuieste la etajul 8,cum sa se urce si sa coboare fara ascensor? Este un ascensor de sambata care se urca incontinu si se coboara oprind la fiecare etaj, automat,planificat dinainte. Asa se ocolesc si alte legi,fara sa fiu abolite. Asa se pastreaza poporul evreu ca popor in lungul istoriei.
Am auzit si eu ca pana astazi, chiar si intr-o cladire publica, ascensorul urca si coboara automat, ca sa nu fie obligati evreii sa incalce legea Sabatului. Asta in timp ce la ortodocsii din Romania, se dezbate puternic scoaterea religiei din scoli si a icoanelor din spatiul public... asa se pastreaza la noi religia ortodoxa. este doar o remarca.
Vechi 02.01.2010, 15:39:15
Evreulcelales's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Am auzit si eu ca pana astazi, chiar si intr-o cladire publica, ascensorul urca si coboara automat, ca sa nu fie obligati evreii sa incalce legea Sabatului. Asta in timp ce la ortodocsii din Romania, se dezbate puternic scoaterea religiei din scoli si a icoanelor din spatiul public... asa se pastreaza la noi religia ortodoxa. este doar o remarca.
Sa nu aveti gresala.Si la noi sunt oameni care nu li se potriveste cum este amestecata religia cu statul. Ka noi, contrar la ce se intampla in apus si in SUA avem 3 partide religioase la care idealul lor este ca Israelul sa fie un stat condus de religie. Deocamdata laici sunt majoritatea in politica asa ca puterea religiosilor este controlata dar cine stie care va fi situatia in vitor ca familole religioase au de la 7 copii in sus si laicii au 2-3 copii si un caine,cum spun religiosii in bataie de joc. Si noi avem nu putine necazuri din cauza asta dar totus, si laici nu ar prefera sa treaca la alta religie.
Vechi 04.01.2010, 16:51:30
Langu Langu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Din intamplare, azi am raspuns la asa o intrebare lui Fani pe alt topic. Iata ce am scris:
Te-ai intrebat vre-o data cum se face ca poporul evreu a reusit sa existe timp de mii de ani pe cand alte popoare au disparut asimilandu-se cu alte popoare care au disparut la randul lor samd? La baza supravietuiiri se afla religia Judaica,asta o spun eu evreul cu toate ca nu sunt deloc religios.
Religia Judaica se opune la toate schimbarile ,mari si mici in scrisele si legile Judaismului.
Traditia face parte din religie si nimic nu este schimbat,sters sau adougat. Cand se scrie o carte de Tora,se scrie de mana pe piele prelucrata in anumit fel,cusuta si cu cerneala anumita. Nu este permisa nici o gresala si lipsa unei litere sau adougarea unei litere provoc la anularea cartii.
613 legi diferite sunt la baza Judaismului si nu exista finta care are imputernicirea a adapta , sa spunem,o lege "invechita" la viata moderna.
Sa-ti dau exemplu:Evreii cred Sambata ca zi sfanta dedicata odihnei si rugaciunii. Sambata,evreii (religiosi) nu au voie sa actioneze lucruri electrice deoarece asta se crede ca munca ,lucru oprit Sambata.
Inteleg ca toti evreii religiosi respecta ad-literam scrierile,atunci de ce sunt numiti ultra-ortodoxi.Ma refer la cei ce se poarta in negru,tin parul intr-un anume fel,ma rog par mai diferiti...Exista Tora in limba romana?Cat despre cum au rezistat de-a lungul istoriei,sunt convins ca printr-o credinta de nestramutat.Este de admirat de asemenea si impactul produs de minoritatile evreiesti in toate tarile,implicarea in societate in situatii cand nu depaseau 10%din populatie.Admirabil,intr-adevar!

Last edited by Langu; 04.01.2010 at 17:00:10.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Numele copilului casiana Botezul 184 23.11.2013 02:04:06
Numele de botez anisoara Generalitati 18 03.08.2012 11:04:28
NUMELE LUI maria55 Exorcismul 47 29.01.2011 20:26:25
Numele Domnului Mikhael Biserica Ortodoxa Romana 31 25.06.2010 14:08:02
Crestini cu numele bmd Generalitati 9 22.07.2009 13:18:58