Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2016, 13:41:46
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jennyy Vezi mesajul
Din experienta proprie:

Psihologul, imi spune. Doamna, boala dar si medicamentul se afla in mintea d.vstra. Trebuie sa ganditi pozitiv. Trebuie sa va concentrati si sa spuneti in gand, eu sant bine..eu sant bine..
Eu ii raspund: Doamna, eu nu pot gandi pozitiv pentru ca Raiul se castiga nu cu ganduri pozitive ci cu jertfa. Eu nu doresc sa ma fac bine decat daca voia Lui Dumnezeu este sa ma fac bine. Caci ce folos aduce un trup sanatos cu un sufletul bolnav? Hristos a primit Crucea nu a "pasat-o" cu ganduri pozitive.
Despre gândirea pozitivă s-au spus multe, vrute și nevrute, după cum a înțeles fiecare...
În ce mă privește, înțeleg prin gândirea pozitivă mai întâi acea cugetare orientată spre fapte (positivae, în latină, înseamnă faptă), spre acțiuni folositoare într-o situație dată. Deci înțeleg o gândire care caută soluții, rezolvări ale unei situații problematice, ieșirea dintr-un impas. O astfel de cugetare mobilizează și adună laolaltă resursele noastre sanogene. Ea participă la viață, urmărește rodirea, este stenică și optimistă, arată și sprijină nădejdea omului în depășirea impasurilor. Cu atât mai mult ea este pozitivă (faptă încununată de succes) când omul își pune nădejdea și în Dumnezeu, în puterea Lui nesfârșită și blândă, în Pronie.
În al doilea rând, gândirea este pozitivă atunci când măcinăm la moara ei gânduri bune și ne ferim să hrănim răul. A da atenție neajunsurilor și neplăcerilor în mod constant, mai degrabă decât a ne centra ochii minții pe resurse și pe recunoștință, este dăunător pentru noi și pentru cei cu care conviețuim.
Iată, este cu adevărat gândire pozitivă aceea care nădăjduiește la ajutorul lui Dumnezeu, mai degrabă la nepăsarea sau ostilitatea Lui. Este pozitivă gândirea care ne spune să facem răbdare și să ne vedem de treabă, în timp ce ne și rugăm cu tărie unui sfânt sau Preasfintei Născătoare. Este pozitivă gândirea care ne îndrumă să avem încredere în oameni chiar dacă uneori ne mai rănim între noi. Este pozitivă cugetarea care ne însoțește pentru a dezvolta abilități noi decât jelanie tristă și neputincioasă.
Avm atât de multe motive să dăm mulțumită lui Dumnezeu pentru toate! Este pozitivă gândirea noastră când se pune la treabă pentru a descoperi aceste motive și când ne însoțește în cultivarea concretă a recunoștinței, prin fapte bineplăcute Domnului.

Iarăși este pozitivă, acea gândire care ne îndrumă în acțiunile care ni se par jertfelnice. Discernământul, consultarea cu un om de încredere (de exemplu duhovnicul) atunci când traversăm actul jertfei nu înseamnă altceva decât gândire pozitivă.
Gândirea pozitivă este constructivă. De aceea, chiar în situații dificile, ea este însoțită de un sentiment plăcut al sensului, al lucrului bine făcut, al satisfacției vieții și al bucuriei că suntem robii lui Dumnezeu.

Chiar dacă trupul nostru este bolnav, gândirea pozitivă gasește semnificațiile valoroase ale acestui fapt și face, într-un fel tainic și minunat, să primim boala ca binecuvântare. Devenim mai înțelepți, atunci, adică mai puțin dispuși să luăm totul ca lejer sau în răspăr sau în alte forme de ușurătate. Ne putem scruta cu mai multă pătrundere viața, comportamentul, atitudinile, credința. Ne putem descoperi greșelile, autoînșelările, micile sau marile trădări față de noi, de semeni, de Dumnezeu. Devenim mai lucizi, mai puțin dispuși la autosabotare, mai curajoși. Într-un anumit sens, ne voim curățiți și îndreptați.
Iată, aceasta este o gândire pozitivă, slujitoare a însănătoșirii noastre sufletești, mai întâi, și care ne apropie de Gândul lui Dumnezeu.

Vă mulțumesc, soră, că mi-ați prilejuit aceste reflecții. Deie Domnul să ne fie de folos amândorura și, poate, altora care au prilejul să mediteze la aceste lucruri și să înmulțească dialogul nostru cu roade încă mai bune.
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 24.11.2016, 14:02:18
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crincrin Vezi mesajul
Si eu sunt de acord cu Ioan67.
Adica sufletul se simte acasa in biserica, nu in cabinetul psihologului! In biserica el este intampinat de Hristos, de Preacurata Sa Maica, de sfinti, acolo se linisteste cu harul lui Dumnezeu, e bucuros de efectul tamaduitor al Sfintele Taine savarsite de catre preot asupra lui, tot acolo este hranit, odihnit, mantuit etc. In biserica, prin preot!

Imitatiile omenesti sunt de evitat!
Este un fapt banal, cunoscut de toți cei care au traversat o experiență terapeutică încununată cu succes (de pildă, clientul a depășit tracul de examen și multele îndoieli de sine și a reușit să învețe materia, s-a prezentat la examen, l-a trecut cu bine), că sufletul se simte acasă și în cabinetul psihologului...:) După cum sunt momente când, tot acolo, se poate simți ca în iad (întrucât se înfruntă în el forțele vieții cu forțe demoniace, morbide...).
O relație terapeutică bună construiește mereu acel "acasă", desigur la nivel microscopic față de Marele Acasă, prin următorii 3 P: Protecție, Permisiune, Putere terapeutică.
Iar dacă psihologul este și om credincios și le vede pe toate cu gândul la Dumnezeu, atunci un client binecredincios va avea cu atât mai mult simțământul că este "acasă".
Reply With Quote
Vechi 24.11.2016, 14:21:45
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
In aceste vremuri in care traim, psihologul este mai mult decat necesar.Poate sa faca bine omului, dar poate sa faca si mult rau. Depinde de psiholog. Dar acest lucru este valabil si pentru preot. Si el poate sa faca mult bine, dar poate sa faca si mult rau. Imaginati-va cat rau poate sa faca un preot care este vazut iesind beat dintr-o crâsmă sau dimineata de la tanti Maricica (persoana cu renumele de femeie de moravuri usoare). Cata sminteala.
Aș propune să vedem relația la ambele capete. Clientul sau credinciosul din biserică nu sunt inerți ori pasivi și nu sunt piese mecanice pe care se imprimă automat mesajul taumaturgului.
Ci ei sunt oameni vii, activi, care preiau mesajul și îl folosesc în sens personal.

Să încerc un exemplu, două:
Psihologul recomandă clientului anxios și stresat să evite seara, înainte de culcare, discuțiile în contradictoriu și mai degrabă să își facă liniștit programul de seară, să asculte puțină muzică odihnitoare și să își facă rugăciunea, apoi să meargă la culcare. În ciuda acestui sfat binevoitor și cu șanse de a fi folositor, clientul se ia la harță cu unul din familie, își face griji că mâine va ploua, se enervează că nimic nu-i merge bine și, ca să se "liniștească", iese la o plimbare mică... Pe drum se întâlnește cu un vecin căruia îi reproșează că a spart pereții cu pikamerul tocmai în timpul programului de odihnă de la amiază, se ia la harță cu acesta apoi, de nervi, se duce să bea "una mică" la buticul din colț. Apoi vine amețit acasă, se trâtește în pat înjurînd de mama focului și adoarme buștean. Dar se trezește după câteva ore pe urma unui coșmar, în care visează că psihologul spărgea cu pikamerul pereții tocmai în timpul programului de odihnă...:)
Acuma zi și tu, Florine, ce vină are bietul psiholog aici?...:) (iar astea sunt chestii ușoare, să știi; de multe ori se petrec lucruri mult mai fioroase, în ciuda muncii psihologului sau a psihiatrului... întrucât unii, din nefericire, amestecă de pildă diazepamul cu vodka...)

Alt exemplu: Vasile se spovedește, primește canon/îndrumare de la duhovnic, participă la Sfânta Liturghie, iese mulțumit de acolo, cu sufletul curat și gata de fapte bune.
Simțindu-se minunat, își zice că ar fi bine să treacă pe la crâșmă, să bea un "digestiv" înainte de masă și să împărtășească din minunata lui stare de bine, cu prietenii. Se întoarce seara acasă, mort de beat și cu datorii măricele...
Ce-i de făcut? Ce vină poartă preotul aici?
Reply With Quote
Vechi 24.11.2016, 15:56:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Nu, se referea la cazurile in care si preotii si psihologii pot da sfaturi neinspirate sau fara valoare terapeutica.

In plus, preotul poate face ceea ce nu poate face nici un psiholog: se poate ruga (cu putere de sus) pentru sufletul "clientului" sau.
Asta nu de putine ori face mai mult decat 1000 sfaturi, fie ele intelepte si pozitive.

Preotul poate compensa, prin har, ceea ce "pacientului" ii lipseste ca vointa sau luminare - fara a incalca, desigur, libertatea acestuia.

Psihologul in schimb, lucreaza cu materialul clientului, daca a mai ramas din el o batista, categoric nu o sa-i poata face costum din ea.

Last edited by AlinB; 24.11.2016 at 15:59:20.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2016, 16:46:17
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Pentru Stefan (si nu numai) - cred ca se persista in confuzia dintre psiholog si psihoterapeut.
Criticat este aici psihoterapeutul - el lucreaza cu oameni bolnavi (sufleteste) si nu psihologul.
S-a nimerit insa ca Ioan este psiholog, dar a si tratat oameni, e de amandoua, deci.
Problema mare este cu oamenii care gasesc sau nu ceva bun in psihoterapie.
Din cate stiu, in tara profesia asta este rau famata din cauza unor greseli din trecut si din cauza unor nestiinte. Oameni care se duc la terapie, sunt etichetati ca fiind nebuni neaparat. Suferinta sufloeteasca nu este cunoscuta si recunoscuta in Romania.
In alte tari oamenii se duc la terapeut cand se simt rau, exista si cure in sanatorii. Nu ajung terapeutii, nu gasesti loc la terapie. Fiindca sunt mult prea multi oameni bolnavi sufleteste.
De ce : somaj, saracie, suprasolicitare (inainte se chema in limba romana astenie psihica), traume diverse, sterilitate etc.
In tara omul prefera sa cada, sau sa-si ia viata, dar nu se duce la o terapie, ca este rau famat. Imi scapa acum termenul betjocoritor folosit pentru psihoterapeut.

Cred ca aici trebuie lucrat in tara. Sunt lucruri care se pot repara daca oamenii se lasa tratati.

Pt. Ioan - exemplele tale sunt foarte simpliste. Un psihoterapeut nu se rezuma la a da un sfat pentru ianinte de culcare. Trebuie sa stie ce este cu omul, ce probleme are, de ce este nervos, iritabil.
Teorie stie si pacientul. El nu stie niste cum sa-si canalizeze nemultumiri, spaime, traume.
Daca el are o astenie si vecinul ala tot ii ciocaneste in cap cand il apuca, omul va dezvolta o aversiune cronica fata de vecin.
De multe ori trebuie sa o iei de jos de tot, sa vezi ce este cu omul si ce il chinuie, ce-i face rau.
De multe ori este necesar chiar sa scoti omul macar o vreme din mediul care ii face rau. In fine, sunt multe de spus.
Si psihoterapeutul este vinovat daca nu lucreaza cum trebuie cu omul.
Si trebuie sa se potriveasca. Incerci 1, 2 sau 3 pana vezi ca poti sa conlucrezi cu terapeutul.

Chestia asta cu gandirea pozitiva si vina e numai la tine si alte stereotipuri din astea sunt foarte periculoase. Sunt oameni care nu mai au puterea sa gandeasca pozitiv. Adica pana la urma cat sa gandesti pozitiv? De ex. esti somer sau nu poti avea copil, ti se spune "pai tu esti vinovat sau gandeste pozitiv".
Si te stradui 1, 2, 3 ani, faci tot ce poti si...nimic. Unde este limita?
Intre timp iti perzi si curajul, viata ta se schimba radical, din rau in mai rau. Sarac, datorii, singuratate, divort, etc.

Dar poti sa-i ajuti totusi, sa-l prinzi la timp si in loc sa-l arunci in disperare cu formule din astea, incepi sa lucrezi cu el sa-i dai putere, curaj, sa poata vedea si solutii.

Pentru Jennyy - asa ai spus la psiholog? N-am cuvinte.
Poate asa ai invatat tu de la preot, sau asa ai inteles din credinta. Nu este corect totusi.
Aici este nevoie intr-adevar de o discutie intre psiholg si preot. Eu cred ca amandoi vor fi foarte surprinsi.

Pentru crincrin - nu este asa. Un suflet bolnav poate pe de o parte sa aibe nevoie de mai mult decat de biserica, iar pe de alta chiar sa-i faca rau biserica, daca preotul si oamenii de acolo gresesc.
Tocmai asta este un subiect de discutie foarte important.
Sunt cazuri in care din cauza unor greseli se pierd oameni dintr-o biserica si chiar din credinta.

AlinB - in principiu imi place ultimul tau mesaj. Doar ca preotul poate si trebuie sa faca mai mult. Daca vrea si este construit astfel. Parintele Galeriu era asa. Nu se rezuma la rugaciune, te ajuta si practic in problema respectiva.
Vechi 24.11.2016, 16:58:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Care-i diferența dintre psiholog și psihoterapeut?
Primul îți zice că ești diliu în timp ce al doilea ar încerca să te și repare?

Atunci eu sunt psiholog. Mare di tăt, chiar.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2016, 01:36:55
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Psihologul in schimb, lucreaza cu materialul clientului, daca a mai ramas din el o batista, categoric nu o sa-i poata face costum din ea.
Mă tem că și Bunul Dumnezeu lucrează tot cu materialul clientului.
Ar putea lucra cu altceva sau împotriva acestuia?
Reply With Quote
Vechi 25.11.2016, 01:53:39
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Pt. Ioan - exemplele tale sunt foarte simpliste.
Sigur că sunt. Nu m-am concentrat pe forța exemplelor, ci pe ideea că relația e activă la ambele capete. Tocmai de aceea am ales exemple simple, chiar simpliste, nebănuind că tu vei pierde ideea în detrimentul exemplelor...

Citat:
Un psihoterapeut nu se rezuma la a da un sfat pentru ianinte de culcare. Trebuie sa stie ce este cu omul, ce probleme are, de ce este nervos, iritabil.
Sophia, îți mulțumesc că mi-ai adus la cunoștință.
Totuși, uneori, terapeuții dau câte un sfat extrem de simplu, unul de bun simț. Printre altele, pentru a odihni pe client sau pentru a-i testa reacția etc....

Citat:
Teorie stie si pacientul.
De obicei nu știe. Și nici nu are nevoie de prea multă, chiar dacă ar ști.

Citat:
El nu stie niste cum sa-si canalizeze nemultumiri, spaime, traume.
Adevărat.

Citat:
De multe ori trebuie sa o iei de jos de tot, sa vezi ce este cu omul si ce il chinuie, ce-i face rau.
Hîm... Uneori da.

Citat:
De multe ori este necesar chiar sa scoti omul macar o vreme din mediul care ii face rau.
Asta e foarte adevărat! Uneori e de-a dreptul vital.

Citat:
In fine, sunt multe de spus.
Păi da...:)

Citat:
Si psihoterapeutul este vinovat daca nu lucreaza cum trebuie cu omul.
Si trebuie sa se potriveasca. Incerci 1, 2 sau 3 pana vezi ca poti sa conlucrezi cu terapeutul.
E just ce spui. E chiar recomandat!
Dar costă... Emoțional etc.

Citat:
Sunt oameni care nu mai au puterea sa gandeasca pozitiv.
Într-adevăr. De aceea trebuie ajutați în felurite moduri.

Citat:
De ex. esti somer sau nu poti avea copil, ti se spune "pai tu esti vinovat sau gandeste pozitiv".
Asta e într-adevăr o prostie... Nu așa se face, desigur.

Citat:
Si te stradui 1, 2, 3 ani, faci tot ce poti si...nimic. Unde este limita?
Intre timp iti perzi si curajul, viata ta se schimba radical, din rau in mai rau. Sarac, datorii, singuratate, divort, etc.
Just. Tocmai din acest motiv sunt importante comunitatea, asistența socială etc.

Citat:
Dar poti sa-i ajuti totusi, sa-l prinzi la timp si in loc sa-l arunci in disperare cu formule din astea, incepi sa lucrezi cu el sa-i dai putere, curaj, sa poata vedea si solutii.
Întocmai! Nu e nevoie să folosești formule, gândirea pozitivă nu e o formulă (ci un mod de a cugeta și o deprindere care se poate dobândi lesne, dacă voiește omul să se lepede de patima gândirii negative, sterile) și nici măcar nu e nevoie să fie pomenită. Pur și simplu o practici cu clientul, chiar fără să știe cum se numește. În definitiv, denumirea e necesară pentru discursul teoretic, nu neapărat pentru practica din teren, cum zici tu.

Mulțumesc foarte mult pentru comentarii, Sophia..:) Le găsesc pline de miez, chiar și acolo unde am glumit nițel...
Toate cele bune!

P.S. Sophia, ce anume din postarea 61 ți se pare greu de acceptat?

Last edited by ioan67; 25.11.2016 at 02:06:00.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2016, 11:41:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Nu am nici o problema cu postarea nr. 61.
Gandirea pozitiva mi se pare de altfel foarte buna si necesara.
Am probleme insa cu ideea "tu insuti esti vinovat/vina este la tine" in toate. Mi se pare foarte periculoasa.
Eu sunt de parere ca intotdeauna, inclusiv in credinta, exista in conflict cel putin doua persoane. Asa trebuie vazut.
M-a socat postarea lui Jennyy, la care faci tu referire acolo, dar n-am inteles pozitia ta vis-a-vis de ea.

Mi se confirma inca o data ce diferenta exista intre oameni in a intelege credinta. Si nu stiu daca este normal, sau daca este un semnal de alarma, daca nu cumva diferenta asta apare din modul in care ne este "predata" credinta.
Dar asta este alt subiect de discutie. Mie mi se pare totusi alarmanta situatia.

Am si o intrebare : in tara sunt acoperite de casa de sanatate terapiile psihologice? Daca da, cate sedinte se acopera?
Vechi 25.11.2016, 11:44:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Mă tem că și Bunul Dumnezeu lucrează tot cu materialul clientului.
Ar putea lucra cu altceva sau împotriva acestuia?
Impotriva nu, dar mai pune de la El.
Ti-am explicat si cum.

Psihologul in schimb, nu prea are de unde.

In plus, in crestinism abordarile sunt si ele destul de paradoxale.

Nu de putine ori ti se poate cere sa tolerezi o persoana intolerabila in numele formarii propriului caracter, in acord cu cerintele Evangheliei, psihologul nu o sa-ti ceara asta, ca n-are decat cel mult, codul bunelor maniere.

Last edited by AlinB; 25.11.2016 at 11:47:22.
Reply With Quote
Răspunde