Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.05.2013, 12:15:27
Florin_cj Florin_cj is offline
Member

Data înregistrării: 10.04.2013
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de klamath Vezi mesajul
Da, dar Biblia poate fi interpretata corect doar de catre Biserica Ortodoxa. Daca fiecare interpreteaza Biblia dupa cum crede ai vazut unde se ajunge. Atatea si atatea sexte.
Frate, nu vreau sa te superi, dar daca te vei supara e doar din pricina nepriceperii mele de ati spune. "sexte" Daca esti Ortodox, asa cum spui ca doar religia Ortodoxa interpreteaza corect Biblia, fa-ne cinste si foloseste aceste cuvinte despre fratii nostrii care sunt de o alta parere, cum se cuvine! Nu uita ca noi slujim Cuvantului Lui Dumnezeu, nu il stapanim! Cei care aduc vrajba prin gura lor, se lauda cu Cuvantul, iar noua Cuvantul ne spune sa fim smeriti! Nu vad unde ai gasit tu frate ca acest Cuvant interpretat corect de catre Biserica Ortodoxa te indeamna la Mandrie!
Si iata cum te-am judecat, si aspra va fi pedeapsa mea pentru asta, dar nu am facut decat sa iti amintesc, pentru ca atunci cand voi adormi sa imi amintesti si tu si tare m-as fi bucurat sa pot sa fac asta cu adevarat fara mandrie! De aceea spun, pentru ca vad pe tastatura mea ca "c" este langa "x" si creau sa cred ca este o eroare de editare a mesajului si daca e asa nu pot decat sa imi cer scuze umil fata de tine, Te rog sa ma ierti!

Doamne Ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.05.2013, 12:19:30
klamath klamath is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin_cj Vezi mesajul
Frate, nu vreau sa te superi, dar daca te vei supara e doar din pricina nepriceperii mele de ati spune. "sexte" Daca esti Ortodox, asa cum spui ca doar religia Ortodoxa interpreteaza corect Biblia, fa-ne cinste si foloseste aceste cuvinte despre fratii nostrii care sunt de o alta parere, cum se cuvine! Nu uita ca noi slujim Cuvantului Lui Dumnezeu, nu il stapanim! Cei care aduc vrajba prin gura lor, se lauda cu Cuvantul, iar noua Cuvantul ne spune sa fim smeriti! Nu vad unde ai gasit tu frate ca acest Cuvant interpretat corect de catre Biserica Ortodoxa te indeamna la Mandrie!
Si iata cum te-am judecat, si aspra va fi pedeapsa mea pentru asta, dar nu am facut decat sa iti amintesc, pentru ca atunci cand voi adormi sa imi amintesti si tu si tare m-as fi bucurat sa pot sa fac asta cu adevarat fara mandrie! De aceea spun, pentru ca vad pe tastatura mea ca "c" este langa "x" si creau sa cred ca este o eroare de editare a mesajului si daca e asa nu pot decat sa imi cer scuze umil fata de tine, Te rog sa ma ierti!

Doamne Ajuta!
E o eroare de scriere; am apasat x in loc de c pentru ca e exact langa pe tastatura. Nu fac polemica pe forum si nici nu am intentia sa jignesc pe cineva. Acuma am vazut ca se poate modifica. O sa modific chiar acum si imi cer scuze pentru neplacerile create. Multumesc ca mi-ai atras atentia. Din partea mea sa nu fie nici o pedeapsa pentru tine si nici pentru altcineva. Doar pentru mine! Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.05.2013, 12:24:25
Senior Member

Implicit

Citat:

Doamne Ajuta!
Am modificat. Multumesc ca mi-ai atras atentia!
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 17:32:34
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Fariseii au vazut minunile facute de Hristos si nu au crezut. La ce le-au fost bune dovezile? Ca erau facute chiar in fata lor si tot nu au crezut.
asta spune Biblia.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 17:34:04
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Tu il cauti pe Dumnezeu.
eu caut adevărul, oricare ar fi.
și vreau să știu, nu să cred orbește.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 17:35:13
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sunt multi care se indoiesc si dupa ce minunile sunt facute asupra lor!
de cele mai multe ori, o simplă coincidență este declarată minune.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 17:40:37
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu uita ca noi slujim Cuvantului Lui Dumnezeu, nu il stapanim!
mare cuvânt.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 01:13:14
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adevarul e Hristos, dar exista si adevarul revelat, adica invataturile. Tu daca vezi ca soarele e rotund e un adevar, nu poti spune ca nu stii.
Dezbinarea intre crestini a fost dintotdeauna, pentru ca ingerii cazuti au vrut sa darame Biserica sau macar sa smulga niste credinciosi din ea. in trecut au fost ereziile, acum ingerii cazuti au imaginat ceva mai rau, care sa se infiltreze chiar si in randul credinciosilor: ecumenismul. In zilele noastre aceasta este divergenta intre crestini, pentru ca unii marturisesc ceva diferit de ortodoxie.

Exact asta spuneam ca face ecumenismul, pentru ca ecumenismul propaga umanismul ateu combinat cu protestantismul. O parte din protestanti au adoptat umanismul secular la crestinismul protestant, rezultand protestantii liberali. Acestia au intitiat miscarea ecumenista si au dat si conceptiile lor. Din nefericire chiar unii ortodocsi au adoptat aceste conceptii opuse ortodoxiei, imbinandu-le cu invatatura ortodoxa si crezand ca asa e de fapt ortodoxia.
Chiar in acest pasaj faci acest lucru, spunand ca daca tu sau altii credeti ceva insemna ca si Domnul crede la fel. Trebuie sa intelegem ca noi trebuie sa ne adaptam la ortodoxie, nu ortodoxia trebuie sa se adapteze la rationamentele noastre. Noi trebuie sa ne indumnezeim, nu sa coboram pe Domnul la intelegerea noastra. Domnul ne-a dat prin revelatie invatatura, nu trebuie sa o concepem noi acum dupa rationamentul nostru. Trebuie sa ai si tu grija ca daca o sa devii profesoara de religie ai o responsabilitate mai mare, daca copiii vor intelege ca nu conteaza cultul prea mult la o intamplare oarecare nu se vpr gandi asa mult sa treaca la alt cult (de exemplu in cazul casatoriei, sau merge intr-o alta tara unde un prea sunt biserici ortodoxe, etc.). Si daca unul se converteste la adventisti, de exemplu, e foarte posibil ca si urmasii lor sa ramana in acel cult, asadar e bien ca mai intai sa studiem care e invatatura adevarata, ca sa nu invatam ceva gresit.
Sfantul Ignatie spune despre greseala de a ne baza pe intelepciunea noastra in loc de invatatura ortodoxa: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
Sunt întru totul de acord cu dvs în privința faptului că noi avem datoria de a ne adapta la adevărurile revelate ale Ortodoxiei noastre, nu invers. Această idee am încercat s-o evidențiez și eu atunci când am spus, ironic, că noi Îl considerăm pe Dumnezeu după chipul nostru, în loc ca noi să tindem către îndumnezeire (theosis), către asemănarea cu El. Nu am scris că e bine să-L înțelegem pe Dumnezeu potrivit imaginației noastre (Doamne ferește!), ci am constatat că, uneori, avem această tendință și mă refeream, în contextul discuției de pe topic-ul acesta, la ideea potrivit căreia doar noi, ortodocșii, ne vom mântui, iar ceilalți vor merge în... iad. Această idee, după înțelegerea mea, este omenească și reflectă modul în care noi Îl înțelegem pe Dumnezeu: nu așa cum este El în adevăr (milostiv, iubitor, însetat de mântuirea întregii omeniri), ci așa cum ne comportăm noi, oamenii, unii față de alții. N-am susținut relativismul confesional, ci am mărturisit bunătatea lui Dumnezeu, iubirea Sa "cea mai presus de cunoștință" și atotputernicia Lui de a-i mântui pe toți cei care-L iubesc, chiar dacă, din diverse motive, au ajuns să adopte și anumite învățături inexacte în materie de credință și/ sau morală.
Acum sper că m-am exprimat mai clar. :)
În privința viitorilor mei elevi, da, îmi doresc tare mult să devin profesoară de Religie și, după cum evoluează lucrurile, cred cu tărie că Dumnezeu îmi va încredința această frumoasă misiune. :) Sigur că le voi vorbi elevilor despre frumusețea și adevărul credinței noastre ortodoxe și evident că nu le voi spune că se pot converti fără probleme la nu știu ce alt cult religios.
Îi voi învăța, de asemenea, să fie iubitori și toleranți față de toți semenii, indiferent de credința lor și, în relația cu cei de alte credințe, să fie promotori și misionari ai lui Hristos, apărători ai libertății și bucuriei spirituale specifice creștinismului. Cât privește relația lor cu creștinii din celelalte confesiuni, îi voi sfătui să aibă permanent în vedere faptul că aceia sunt creștini ca și noi, credincioși ai lui Hristos și că nimănui nu-i putem contesta noi demnitatea de fiu al lui Dumnezeu prin har și - Dumnezeu știe - probabil viitor cetățean al Împărăției.
Credință statornică, iubire, respectarea libertății celorlalți - acesta este mesajul pe care-mi doresc să-l pot transmite elevilor în privința relației noastre cu creștinii eterodocși.
Care este opinia dvs?
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 23.05.2013, 08:40:40
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
eu caut adevărul, oricare ar fi.
Se poate afla, dar cel mai probabil nu prin simturile noastre. A ajuns vreun filozof sau om de stiinta la adevar vreodata? Cand zic adevar ma refer la ce e Dumnezeu si viata de dupa moarte.

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
și vreau să știu
Asta nu se va intampla niciodata decat daca crezi prima data. Logic ar fi prima data sa stim si apoi sa credem, dar se pare ca in crestinism se intampla exact invers.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2013, 12:59:48
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Nu am scris că e bine să-L înțelegem pe Dumnezeu potrivit imaginației noastre (Doamne ferește!), ci am constatat că, uneori, avem această tendință și mă refeream, în contextul discuției de pe topic-ul acesta, la ideea potrivit căreia doar noi, ortodocșii, ne vom mântui, iar ceilalți vor merge în... iad. Această idee, după înțelegerea mea, este omenească și reflectă modul în care noi Îl înțelegem pe Dumnezeu: nu așa cum este El în adevăr (milostiv, iubitor, însetat de mântuirea întregii omeniri), ci așa cum ne comportăm noi, oamenii, unii față de alții. N-am susținut relativismul confesional, ci am mărturisit bunătatea lui Dumnezeu, iubirea Sa "cea mai presus de cunoștință" și atotputernicia Lui de a-i mântui pe toți cei care-L iubesc, chiar dacă, din diverse motive, au ajuns să adopte și anumite învățături inexacte în materie de credință și/ sau morală.
Tocmai acestea sunt parerile tale, care tin de intelegerea ta si nu de invatatura revelata. De exemplu Iisus spune ca cine nu se va boteza cu apa si duh si cine nu va manca Trupul si Sangele Lui nu va ajunge in Imparatie. Cine are intelegerea oameneasca, tu sau Iisus? Toti sfintii si catehismul spun ca nu exista mantuire in afara Bisericii, crezi ca s-au inselat?
Eu pana acum ti-am scris multe mesaje in care ti-am explicat ca in unele locuri gresesti si nu sunt conceptii ortodoxe, ci preluate din ecumensim. Inteleg ca ai avut rude catolice, este extraordinar ca tu esti ortodoxa. Si eu am rude care sunt atee, chiar si catolice, dar nu le pot spune ca si ateismul e bun sau ca exista raiul ateilor, doar pentru ca sunt apropiate si se supara. Trebuie sa facem ceva cat sunt pe pamant, sa ii ajutam, dupa ce mor nu prea mai pot face ceva, nu-i ajuta cu nimic ca ii bagam noi in Rai dupa intelegerea noastra. Ba chiar vom neglija sa ne rugam pentru ei, ca vom crede ca oricum a ajuns si ei tot acolo.
Dar nu sunt conceptiile tale, asta tot incerc eu sa spun pe forum, sunt propagate de ecumensim si unii credinciosi si le-au insusit crezand ca sunt ortodoxe.
Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Îi voi învăța, de asemenea, să fie iubitori și toleranți față de toți semenii, indiferent de credința lor și, în relația cu cei de alte credințe, să fie promotori și misionari ai lui Hristos, apărători ai libertății și bucuriei spirituale specifice creștinismului. Cât privește relația lor cu creștinii din celelalte confesiuni, îi voi sfătui să aibă permanent în vedere faptul că aceia sunt creștini ca și noi, credincioși ai lui Hristos și că nimănui nu-i putem contesta noi demnitatea de fiu al lui Dumnezeu prin har și - Dumnezeu știe - probabil viitor cetățean al Împărăției.
E bine si asa trebuie sa-i iubim pe toti cei ce nu sunt ortodocsi, chiar daca sunt pagani, eretici sau atei. Dar in partea a doua nu mai e corect, tu spui ca si cei din alte culte sunt la fel, acele culte sunt la fel de bune ca ortodoxia (sau ca ortodoxia e putin mai buna). Daca ei au credinta, au si har si se si mantuiesc ce rost mai are sa spunem ca ortodoxia e mai buna, doar ca sa ne mandrim. Toata invatatura si toata nevointa are un singur scop: mantuirea. De aceea noi spunem de ortodoxie, iar sfintii au luptat impotriva ereziilor, pentru ca doar asa exista mantuirea. Daca un neoprotestant sau chiar un pagan se mantuieste la fel ca cei din Biserica ce rost mai are sa vorbim noi de ortodoxie, fiecare cu credinta lui si tot acolo se ajunge. Ce rost mai au credinta dreapta, Sfintele Sinoade, Biserica, Botezul, Impartasania, preotii, Sfanta Liturghie?
Laura, pana acum ti-am scris multe mesaje pe tema asta, cum mentionam si pe celalalt topic, din cate imi dau seama, tu crezi ca ecumenismul ar insemna doar un sincretism, o amestecare a invataturii, dar poate doar la inceput s-au gandit si la asta, acum este unitate in diversitate. Adica fiecare cult sa isi pastreze invatatura, dar toate sunt la fel de bune. Sau un ecumenism mai moderat, ca ortodoxia e cea mai buna, dar si celelelalte sunt bune, chiar daca nu la fel ca ortodoxia. La aceste conceptii ma refer cand spun de ecumensim.
Nu sunt conceptiile tale, sunt propagate de ecumenism si unii credinciosi le-au adoptat pentru ca li s-au parut mai apropae de intelegerea omeneasca. Si e firesc, epntru ca tin de umanismul protestant, preluate la randul lor din umanismul ateu.
Nu conteaza doar credinta in Iisus, in Sfanta Scriptura o sa vezi ca nu doar credeau, intotdeauna exista si urmatorul pas, Sfantul Botez, adica intrarea in Safnta Biserica. Chiar si schismaticii, care nu au erezii, sunt considerati in afara Bisericii si rupti de har, asa cum ne arata Sfantul Vasile cel Mare. Botezul si Sfintele taine sunt motivul intruparii Mantuitorului, pentur ca cei din Vechiul Testament chiar daca aveau si credinta dreapta si fapte nu se puteau amntui din cauza pacatului stramosesc, sters prin Botez (de fapt consecintele pacatului stramosesc). Doar asa se poate primi harul Mantuitor.
Sfintele Taine sunt doar in Biserica Ortodoxa, de aceea cei din afara ei nici macar nu sunt botezati. Deci nu pot avea harul pe langa asta au si erezii, care sunt considerate hule, cel mai mare pacat. Chiar daca ei cred ca e bine ce cred, pagani sunt cei ce se inchina la un alt zeu, chair daca ei nu stiu ca nu e bine tot pagani sunt.
Reply With Quote
Răspunde