![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totuși trebuie să ținem cont de efervescența produsă de predicile lui Miller, de zecile de mii (unii vorbesc de 500.000 de convertiri în doar câțiva ani) de creștini din toate cofesiunile care-i împărtășeau opiniile, de semnele premergătoare evenimentului 1844, precum și de convingerea că începuse deja "timpul sfârșitului" - timp în care cartea lui Daniel urma să fie "desigilată" și după care nu mai exista o perioadă profetică ce putea fi măsurată. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat, mai puțin evenimentul revenirii Domnului care a fost greșit interpretat. |
|
|||
|
|||
![]()
Desigur.
Nici o comunitate crestina nu poate rezista in timp daca isi propune sa foloseasca doar forme care pot fi gasite in Biblie. Din simplul motiv ca Biblia vorbeste putin despre forme si mult despre functii. Sa dau o definitie a termenilor: *Functia - esența sau substanța ireductibilă a unui adevăr, indiferent de epoca istorică sau de cultură,. Aceste principii supra temporale și supra culturale sunt stabilite prin Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia Ele cuprind porunci, legi, instrucțiuni, orânduiri și principii, interdicții și adevăruri atemporale, date de Dumnezeu pentru Biserica Sa. Exemple: închinarea, comuniunea, împărtășirea, rugăciunea, evanghelizarea si misiunea. Forma - Forma cuprinde toate structurile, tradițiile și procedurile bisericii dintr o anumită cultură, într o anumita perioadă istorică. Formele iau naștere pentru a da expresie functiei. Ele constituie mijloacele prin intermediul cărora se materializează esența și misiunea bisericii. Exemple: muzica folosita in inchinare, pozitia corpului in timpul rugaciunii: in picioare sau in genunchi samd. Ilustratie din viata de zi cu zi: Funcția: transportul Forma: pe jos, bicicleta, metroul, autoturismul, trăsura, avionul, vaporul sau rolele Neoprotestantii au ca norma de credinta Scriptura. Dar in Scriptura cel mai adesea sunt subliniate functiile. Formele pe care le imbraca o biserica locala sunt influentate de contextul cultural in care aceasta isi desfasoara activitatea. Biblia nu ne spune de cate ori sa ne adunam intr-o saptamana. Biblia nu ne spune cat timp sa dureze predica. Biblia nu ne spune daca sa folosim sau nu instrumente in inchinare. Biblia nu ne spune nici macar ce formule sa folosim la botez. Toate acestea tin de forme, de traditia bisericii locale. Insa, atentie: tot ce tine de forma, de traditie, poate si uneori trebuie sa fie schimbat. Cand si cu ce? Forma, traditia trebuie schimbata atunci cand nu mai slujeste functia. Cand o forma pe care o practicam face ca functia sa nu isi mai atinga scopul, ea trebuie schimbata. Daca noi folosim anumite forme in inchinare dar de fapt nu ajungem sa ne inchinam, ci doar folosim o forma, aceasta forma trebuie schimbata. Cu ce? Cu o forma prin care vom reusi sa ne inchinam. Cu o forma care va sluji functia. In general, in 2000 de ani de crestinism crestinii nu s-au certat de la functiile bisericii ci din pricina formelor. Dar formele, traditia, exista in fiecare biserica. Nu se poate fara ea. *adaptare dupa http://www.sallee.info/uploads/omega1_rom_v4.pdf pag. 83 Last edited by penticostalul; 06.02.2012 at 15:20:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Profetul de carton; 06.02.2012 at 15:37:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ne putem imagina că la fel se va întâmpla când pe pe pământ vor începe teribilele crize al căror slab prolog este actuala criză financiară și când oamenii de groază vor promite marea cu sarea pocăinței (Luca 21,26). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu, sa fiu in locul d-voastra, stiind tot ce stiu, nu as putea sa mai stau intr-o biserica in care s-au intamplat aceste lucruri, mi-as pune niste semne de intrebare, oare nu este credinta mea gresita. Nu inteleg cum de au putut atatia oameni sa creada in acest fermier, serif, mason devenit pastor baptist, chiar nu exista nici o limita? In ziua de azi dupa cum observ poate oricine sa isi infiinteze biserica, in special in America, vine un fermier ca si isi face biserica si toata lumea il crede, pe ce baza? Eu am zis si mai demult ca nu vad nici o diferenta intre Desanca, acea asa zisa vindecatoare si celelalte religii neoprotestante, la subiect, si acest Miller, care este diferenta? Asa pot si eu maine sa imi fac o biserica ca e la moda..... In loc sa ne uitam in istorie sa vedem cine are traditia cea mai indelungata ca biserica, care biserica este cel mai aproape de timpul cand a venit Hristos pentru a putea sa intelegem credinta intr-un mod corect si drept, noi ne uitam la oricine, un simplu om care isi face biserica si il mai si credem. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Nu știu doamnă, ar trebui întrebați respectivii. Dar să știți că așa se întâmplă și în sânul ortodoxiei. Apar fel de fel de secte ortodoxe ce nu duc lipsă de simpatizanți. Motivele sunt atât de diverse, încât nu-i putem judeca, căci nici măcar motivația n-o putem judeca... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
March 21, 1844 passed without incident, but the majority of Millerites maintained their faith. Further discussion and study resulted in the brief adoption of a new date—April 18, 1844—one based on the Karaite Jewish calendar (as opposed to the Rabbinic calendar).[2] Like the previous date, April 18 passed without Christ's return. De asemenea, The true Millerites prepared with their usual thoroughness. Many families bought ascension robes (sold by Miller) and waited in carefully dug family graves. Aceste informatii le-am gasit intr-o varientate de surse,nu pot verifica autenticitatea lor, dar faptul ca exista,cu o referinta(putin vaga) si intr-unul din ziarele vremii, eu cred ca e posibil sa fie adevarat. Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Protestantii sau ''pocaitii'' | Templier Knight | Secte si culte | 21 | 01.02.2015 21:20:51 |
Ingerii pot face voia lor proprie? | sergiu | Din Noul Testament | 23 | 03.08.2012 16:12:03 |
neoprotestantii.o problema? | iulyaan | Secte si culte | 209 | 11.12.2009 21:38:31 |
Cum ne influenteaza credinta,viata proprie? | ory | Generalitati | 29 | 06.05.2009 10:25:14 |
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii | PadreCory | Secte si culte | 0 | 20.06.2008 23:42:10 |
|