Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.11.2009, 02:34:05
Miha-anca
Guest

Implicit

Omul se sfinteste, adica scapa de pacate; acesta este cazul celor multi. Dar unii oameni se indumnezeiesc; aici ajung doar f putini. Acestia sunt adevaratii sfinti: stalpi de foc, precum Sf. Vasile. Oare i-am putea gasi greseli Sfantului Vasile? Ma indoiesc.
Am citit ca Sf. Isaac Sirul a facut greseli; dar acele greseli nu constituie invatatura Bisericii, fiind considerate erori personale. Dar de aici si pana la a generaliza ca Sfintii Parinti nu sunt, citez: "infailibili", e cale lunga. A-i relativiza pe Sfintii Parinti este egal cu a relativiza credinta noastra ortodoxa. Cine doreste asa ceva?!?
Reply With Quote
Vechi 29.11.2009, 18:14:00
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit Semne

Stie cineva ce sunt cele doua FIARE?
Cred ca toate semnele despre Apocalipsa nu trebuie sa ne sperie,
ci doar sa ne puna in garda. Planul Lui Dumnezeu trebuie sa se
implineasca si nu putem noi sa ne impotrivim. E nevoie de trezvie.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2009, 18:26:00
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ortodox4life Vezi mesajul
Imparatul pamantesc al evreilor

(Nu va pacaliti,acesta din poza nu este Hristos,ci cel care il va imita pe Hristos si va face multe minuni spre smintirea oamenilor,lucifer incarnat,antihristul!)
tu vb serios?ce dovada ai?sau e doar o presupunere?aceastsa poza se gaseste de cumparat ca si chipul lui Hristos. de unde ai venit cu aceasta afirmatie?te-as ruga un argument
Vechi 29.11.2009, 18:45:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Omul se sfinteste, adica scapa de pacate; acesta este cazul celor multi. Dar unii oameni se indumnezeiesc; aici ajung doar f putini. Acestia sunt adevaratii sfinti: stalpi de foc, precum Sf. Vasile. Oare i-am putea gasi greseli Sfantului Vasile? Ma indoiesc.
Am citit ca Sf. Isaac Sirul a facut greseli; dar acele greseli nu constituie invatatura Bisericii, fiind considerate erori personale. Dar de aici si pana la a generaliza ca Sfintii Parinti nu sunt, citez: "infailibili", e cale lunga. A-i relativiza pe Sfintii Parinti este egal cu a relativiza credinta noastra ortodoxa. Cine doreste asa ceva?!?
Nu este acelasi lucru cu a relativiza credinta ortodoxa.
Credinta ortodoxa este fixata in sinoade. Fiecare sfant in parte a putut avea si erori personale, cum spui si tu.
De ex. Sf Ioan Gura de Aur spune undeva ca Maica Domnului a mai avut pacate personale - ca a gresit in nu stiu ce situatie. Or, nu asa este credinta ortodoxa stabilita de sinoade. Dupa credinta ortodoxa, Maica Domnului a fost singurul om fara pacate personale.

Intre infailibil si cu unele greseli exista o mica diferenta dar ea este totusi esentiala. Nu inseamna ca vom spune ca sunt plini de greseli si trebuie sa punem la indoiala tot ce au zis, dar inseamna ca este loc si pentru nitel simt critic, pentru dreapta socotinta de a cerceta traditia si scrierile si de a le compara cu intregul, pentru a vedea care este traditia cea mai pura si cea mai conforma cu credinta apostolica fixata verbal de sinoduri.
Vechi 29.11.2009, 18:48:53
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Fani, poti sa ne dai cateva exemple de greseli strecurate in ortodoxie? Te rog f mult sa vii cu aceste exemple, caci as vrea sa inteleg la ce te referi.
Ce-i drept, noi nu folosim termenul de "infailibilitate" decat in legatura cu papa; dar tu il folosesti aici legat de sfinti, ori se stie ca prin sfinti a vorbit Duhul Sfant. Chiar este cazul sa-i relativizam pe Sfintii Parinti? Ma cutremura acest gand.
Un exemplu l-am dat mai sus, dar nu este vorba de greseli 'strecurate in ortodoxie', ci in cuvintele unui sfant.
Au fost si sfinti care au avut pareri diferite si s-au contrazis chiar in timpul vietii.
Termenul infaibilitate insemana ce inseamna, adica fara posibilitate de greseala. (Nici macar papa nu e infailibil mereu, dupa catolici, ci numai cand vorbeste ex cathedra.) Deci, daca cineva spune ca nici un sfant nu a putut vreodata gresi, atunci se cheama ca il numeste infailibil, nu?
Vechi 29.11.2009, 19:00:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Un exemplu l-am dat mai sus, dar nu este vorba de greseli 'strecurate in ortodoxie', ci in cuvintele unui sfant.
Au fost si sfinti care au avut pareri diferite si s-au contrazis chiar in timpul vietii.
Termenul infaibilitate insemana ce inseamna, adica fara posibilitate de greseala. (Nici macar papa nu e infailibil mereu, dupa catolici, ci numai cand vorbeste ex cathedra.) Deci, daca cineva spune ca nici un sfant nu a putut vreodata gresi, atunci se cheama ca il numeste infailibil, nu?
Am o mare rugaminte , sa nu mai dai tot timpul exemplul cu papa , caci chiar nu "miroase " a bine . Ma cam lasa rece exemplul asta dat de tine mai mereu ! DA, SFINTII SUNT INFAILIBILI , PENTRU CA ALTFEL NU AR MAI FI SFINTI ! ! !
Vechi 29.11.2009, 19:34:48
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Stie cineva ce sunt cele doua FIARE?
Cred ca toate semnele despre Apocalipsa nu trebuie sa ne sperie,
ci doar sa ne puna in garda. Planul Lui Dumnezeu trebuie sa se
implineasca si nu putem noi sa ne impotrivim. E nevoie de trezvie.
Fiara cea dintai, care iese din mare, si cu zece coarne si sapte capete ne duce la cele patru fiare din viziunea lui Daniel.Fiecare dintre ele reprezinta Imperii mari.Prima fiara cea in forma de leu caruia i-a cazut aripile reprezinta Babylonul, cea de a doua, Ursul care sta intr-o rana Medo-Persia, al treilea Imperiul Greciei(lui Alexandru cel Mare) , iar a patra fiara din Daniel reprezinta Imperiul Roman.Ultimile trei sunt legate intre ele.Imperiul Medo-Persic(imens la vremea aceia) a fost cucerit de Alexandru cel Mare, iar Imperiul lui Alexandru cel Mare s-a impartit in patru , iar din unul dintre aceste patru Imperii care au iesit din Imperiul Grecesc este Imperiul Roman.Cele 10 coarne sunt identificate de parintii bisericesti , ca popoare(imparatii) ale Imperiului Roman, iar al 11-lea corn reprezinta pe Antihrist si o noua Imparatie tot din Imperiul Roman.Asadar ultima fiara din Daniel si ultimul corn reprezinta o imparatie care va iesi din Imperiul Roman si pe Antihrist.

8. Fiara pe care ai văzut-o era și nu este și va să se ridice din adânc și să meargă spre pieire. Și se vor mira cei ce locuiesc pe pământ ale căror nume nu sunt scrise de la întemeierea lumii în cartea vieții, văzând pe fiară că era și nu este, dar se va arăta.
9. Aici trebuie minte care are înțelepciune. Cele șapte capete sunt șapte munți deasupra cărora șade femeia.
10. Dar sunt și șapte împărați: cinci au căzut, unul mai este, celălalt încă nu a venit, iar când va veni are de stat puțină vreme.
11. Și fiara care era și nu mai este - este al optulea împărat și este dintre cei șapte și merge spre pieire.
12. Și cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împărați, care încă n-au luat împărăția, dar care vor lua stăpânire de împărați, un ceas, împreună cu fiara.
13. Aceștia au un singur cuget și puterea și stăpânirea lor o dau fiarei.

Uite ce zic doi din parintii bisericesti(este in engleza daca nu intelegi sa-mi spui):

"This fourth beast, according to St. Hippolytus, is the Roman empire (the
first three beasts are the Babylonian, Medo-Persian and Greek empires,
respectively). So the ten horns are offshoots of the Roman empire, perhaps ten
states that come into being on its territory or from its peoples. Hippolytus
goes on to identify these ten horns of Daniel 7 with the ten toes of the image
in Daniel 2 (33,41-43), and says that they are "the same number of democracies,
kingdoms which are still to come". The eleventh, or little horn, which is also
the eighth head, is the Antichrist, or the Jewish state that he will rule."

St. Cyril of Jerusalem writes: "The Antichrist is to come when the times of
the Roman empire shall have been fulfilled, and the end of the world is
drawing near. There shall rise up together ten kings of the Romans, reigning
in different parts perhaps, but all about the same time. And after these an
eleventh, the Antichrist, who by his magical craft shall seize upon the Roman
power; and of the kings who reigned before him three shall he subdue
(Daniel 7.24), and the remaining seven he shall keep in subjection to himself...
It is plain that by subduing three of these ten, he will become the eighth king;
and he shall speak words against the Most High (Daniel 7.25). A blasphemer
the man is and lawless, not having received the kingdom from his fathers, but
having usurped the power by means of sorcery."365

363 Fr. (now Bishop) Victor Pivovarov, “The Life of the Catacomb Ascetic Jacob Fyodorovich

364 St. Hippolytus, Treatise on Christ and Antichrist, 27.

Uite ce zice si Irineu al Lionului :

"But, knowing the sure number declared by Scripture, that is, six hundred sixty and six, let them await, in the first place, the division of the kingdom into ten; then, in the next place, when these kings are reigning, and beginning to set their affairs in order, and advance their kingdom, [let them learn] to acknowledge that he who shall come claiming the kingdom for himself, and shall terrify those men of whom we have been speaking, having a name containing the aforesaid number, is truly the abomination of desolation. This, too, the apostle affirms: “When they shall say, Peace and safety, then sudden destruction shall come upon them.”

Asadar coarnele cele 10 reprezinta 10 imparatii care descind din Imperiul Roman, nu Imperiul Roman, iar capul al 8-lea reprezinta Imparatia lui Antihrist si cornul al 11-lea pe Antichrist.

10. Dar sunt și șapte împărați: cinci au căzut, unul mai este, celălalt încă nu a venit, iar când va veni are de stat puțină vreme.

Sapte imparati, inseamna si sapte imparatii.Cinci au cazut , imparatia care era in momentul primirii Apocalipsei este a Imperiului Roman(cel care "mai este").A saptea imparatie este cea ce "inca nu a venit" care se trage din a sasea(adica Imperiul Roman)cu cele zece coarne , iar ultima Imparatie , Imparatia lui Antihrist este din a saptea si din cei 10 si merge spre pieire.Aceste cinci Imparatii care au fost, sunt:Babylon, Egypt , Asiria , Medo-Persia , Grecia.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2009, 20:26:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Am o mare rugaminte , sa nu mai dai tot timpul exemplul cu papa , caci chiar nu "miroase " a bine . Ma cam lasa rece exemplul asta dat de tine mai mereu ! DA, SFINTII SUNT INFAILIBILI , PENTRU CA ALTFEL NU AR MAI FI SFINTI ! ! !
Imi pare rau, dar il voi da, pentru ca eu consider ca este foarte important sa se inteleaga acest lucru si sa evitam integrismul si gandirea in sabloane.
de altfel orice om care gandeste (si tu faci parte dintre acestia) nu reuseste sa mentina ideea ca nici un sfant niciodata nu a emis o idee gresita, fara sa devina schizofrenic
Definitia unui sfant nu este perfectiunea absoluta. Poti sa te uiti in orice catehism...
Vechi 29.11.2009, 21:32:19
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Imi pare rau, dar il voi da, pentru ca eu consider ca este foarte important sa se inteleaga acest lucru si sa evitam integrismul si gandirea in sabloane.
de altfel orice om care gandeste (si tu faci parte dintre acestia) nu reuseste sa mentina ideea ca nici un sfant niciodata nu a emis o idee gresita, fara sa devina schizofrenic
Definitia unui sfant nu este perfectiunea absoluta. Poti sa te uiti in orice catehism...
Pana la urma , mai Fani , teoria ta ma ( ne ) avantajeaza la Judecata in fata lui Dumnezeu , pentru ca daca si Sfintii au greseli , noua ni se iarta din start orice ! Nu ?
Vechi 29.11.2009, 21:55:22
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Nu este acelasi lucru cu a relativiza credinta ortodoxa.
Credinta ortodoxa este fixata in sinoade. Fiecare sfant in parte a putut avea si erori personale, cum spui si tu.
De ex. Sf Ioan Gura de Aur spune undeva ca Maica Domnului a mai avut pacate personale - ca a gresit in nu stiu ce situatie. Or, nu asa este credinta ortodoxa stabilita de sinoade. Dupa credinta ortodoxa, Maica Domnului a fost singurul om fara pacate personale.

Intre infailibil si cu unele greseli exista o mica diferenta dar ea este totusi esentiala. Nu inseamna ca vom spune ca sunt plini de greseli si trebuie sa punem la indoiala tot ce au zis, dar inseamna ca este loc si pentru nitel simt critic, pentru dreapta socotinta de a cerceta traditia si scrierile si de a le compara cu intregul, pentru a vedea care este traditia cea mai pura si cea mai conforma cu credinta apostolica fixata verbal de sinoduri.
Fani, cand facem asemenea afirmatii, dupa parerea mea grave, ar trebui sa ne sustinem punctul de vedere cu citate, ca sa nu credem ca este un punct de vedere personal. Deci unde, in ce lucrare a facut Sf. Ioan Gura de Aur afirmatia ca Maica Domnului a avut pacate personale?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IPS Teofan un antihrist? mihailt Biserica Ortodoxa Romana 29 04.08.2014 16:25:08
Unii din cei mai mari sfinti ai timpurilor noastre -carte audio bin000 Resurse ortodoxe on-line 1 12.11.2011 16:39:14
Inaintemergatorii lui antihrist anna21 Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 39 25.12.2010 02:29:15
Cuvânt despre venirea lui Antihrist și pentru sfârșitul lumii clujeanul33 Generalitati 14 07.05.2010 23:38:20
Cel mai mare roman al tuturor timpurilor Dodi Generalitati 5 12.09.2006 19:04:14