Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.09.2012, 18:32:08
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
...
Subscriu la ce ai scris! Din pacate sunt multi cu mintea in evul mediu!

Last edited by UNNOOM; 28.09.2012 at 18:34:42.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2012, 19:56:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu am zis ca manualele ar fi rele in sine, ci ca este mare pericolul sa se strecoare lucruri gresite si deformate in ele. Este mai mare pericolul ca la alte materii, as zice.
Apoi, un manual are greutate. Este luat in serios, este citat, poate fi usor criticat de neaveniti. Putem sminti mai usor lumea.
Daca profesorul se foloseste de diverse materiale pe foi, atunci ambele pericole exista dar sunt mai mici. Depinde atunci de nivelul profesorului calitatea dsi alegerea lor.
Vechi 28.09.2012, 20:03:55
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Părerea mea, dacă tot ne dăm aiurea cu părerea, e că la nici o materie nu trebuie manuale. Auzi tu: manual la religie! După ureche tăticu, după ureche, așa cam cum e credința noastră.
Cum să-i spui copilului de iad? Rămâne cu sechele mititelul! Să nu-i spunem atunci nici să nu bage mâna-n ochiul aprins al aragazului, ca nu cumva să nu facă pipi pe el când aude că se arde!
Reply With Quote
Vechi 28.09.2012, 20:11:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Părerea mea, dacă tot ne dăm aiurea cu părerea, e că la nici o materie nu trebuie manuale. Auzi tu: manual la religie! După ureche tăticu, după ureche, așa cam cum e credința noastră.
Cum să-i spui copilului de iad? Rămâne cu sechele mititelul! Să nu-i spunem atunci nici să nu bage mâna-n ochiul aprins al aragazului, ca nu cumva să nu facă pipi pe el când aude că se arde!
Dragos, tie iti place sa iei toata lumea in raspar. Adesea o nimeresti, dar Dar uneori te cam grabesti.
Eu vorbesc oarecum din experienta, pentru ca predau religia, ce-i drept, nu in Romania. Imi amintesc ca unul din sfaturile inspectorulul nostru (care are multa intelepciune si este serios) a fost sa ne creem singuri materiale, sa nu folosim materiale imprumutate, fara sa le adaptam.
Eu nu am zis sa predam orice si oricum, ci cu materiale serioase, create de noi.
Nu sunt nici impotriva predarii despre iad (chiar astazi s-a intamplat sa zic ceva la scoala despre existenta iadului, de altfel). Dar sunt si eu impotriva ideii de a prezenta iadul ca pe o pedeapsa sau in mod naiv.
Vechi 28.09.2012, 20:16:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Iadul nu e o pedeapsă, si nici nu e prezentat așa.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2012, 20:18:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Iadul nu e o pedeapsă, si nici nu e prezentat așa.
Cu atat mai bine.
Vechi 28.09.2012, 21:02:09
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bluester Vezi mesajul
Inca un lucru in plus care sa-mi provoace sila cand aud cuvantul "asur".
Dar facand o paralela la ce prostii vorbesc astia - ma gandesc ce simt acei copii de 10-11 ani care li se explica modalitatile contraceptive (avortul steriletul etc) si sexualitatea.
Imi este greu sa mai comentez , avand in vedere ca explicatiile acestora sunt exagerate si lipsite de arugumente... ca sa nu mai adaug superficialitatea acestor indivizi.
Sincer, ASUR-ul vorbeste frumos, dar nu face asa mult pe cat zice. Singurul subiect pe care l-am vazut pe site-ul lor era despre cum Catedrala e pe bani publici(cam asta e tot ce ne reproseaza organizatiile atee in general, ca in rest nu prea au ce zica in partea asta din lume). Ma rog, cica ar ajuta scolile, cei drept cu nu stiu ce cretinatati de concursuri cu evolutionismul. Iar in privinta AUR-ului lui Cernea, aia sunt mai tacaniti ca astia(la inceput erau o singura organizatie).

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu sunt cam impotriva ideii de manual de religie. Nu mi-ar place sa am manuale de-a gata (eu predau in Belgia) desi poate ar fi mai usor din anumite puncte de vedere.
Si, alt punct de vedere: daca am avea manuale, cred ca am fi si mai mult tinta atacurilor atee. Si asa nu ne este prea usor sa predam religia in scolile laice.
ora de religie se face in Belgia?
Vechi 28.09.2012, 22:38:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Sunt de acord cu Fany ca la materia numita religie, in scoala, nu trebuie sa se foloseasca un manual.
Nu-mi dau seama ce ar trebui sa contina asa un manual.
Daca tu nu iti dai seama de ceva, nu inseamna ca nu exista.

Citat:
Cred ca cel mai bine se preda liber, in functie de varsta: la cei mici sub forma de povesti, carti cu poze eventual, la cei mai mari sub forma de predici, pe marginea carora sa se poata discuta liber.
Sigur ca trebuie sa existe un manual, sa lasi la inspiratia fiecarui profesor crezand ca automat va fi pe un drum bun e o mare greseala.

Citat:
Problema cu raiul si iadul mie mi se pare in sine cam spinoasa.
Nici adultii nu au clar ce inseamna. Preotii au viziuni diferite asupra iadului si a raului. Unii spun ca Dumnezeu le-a creat, altii ca sunt o alta forta...Nu stiu.
Iarasi, nu fa din ignoranta ta norma.
Pentru cine chiar vrea sa stie ce si cum lucrurile sunt destul de clare desi poate adevarul la care ajuns la un moment dat exprima pe undeva si nivelul sau de intelegere la acel moment.

Dar sunt unii care prefera mai degraba sa fie confuzi, chipurile sa aiba (probabil) scuze mai tarziu.

Citat:
Eu am mai citit undeva, despre o alta problema a predarii religiei in scoli: li se spune copiilor ca Dumnezeu pedepseste daca ai facut o prostie. Si se ajunge sa se faca din El un bau-bau. Tot felul de povesti cu scene oribile: boli, moartea unui copil pentru ca a facut nu stiu ce, sau a catelului, sau lucruri din astea.
In felul asta copiii vor capata frica de Dumnezeu si de religie.
"Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii; cei fără minte disprețuiesc înțelepciunea și stăpânirea de sine" (Pilde 1:7)

Citat:
Discutia despre bine si rau ar fi buna daca s-ar defini mai intai. Ca si aici sunt pareri diferite. Sia iarasi...nu ca pe un bau-bau.
La fel ca mai sus.

Citat:
Si asa cum unii au probleme cu religia si biserica din cauza vreunui preot sau a unei intamplari neplacute, asa se poate intampla si la ora de religie daca profesorul nu stie sa le faca materia placuta si pe Dumnezeu.
Nu despre asta era vorba pe acest topic.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2012, 22:44:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu nu am zis ca manualele ar fi rele in sine, ci ca este mare pericolul sa se strecoare lucruri gresite si deformate in ele. Este mai mare pericolul ca la alte materii, as zice.
Apoi, un manual are greutate. Este luat in serios, este citat, poate fi usor criticat de neaveniti. Putem sminti mai usor lumea.
Daca profesorul se foloseste de diverse materiale pe foi, atunci ambele pericole exista dar sunt mai mici. Depinde atunci de nivelul profesorului calitatea dsi alegerea lor.
Chiar nu inteleg.

Un manual nu apare asa cu una cu doua, trece printr-o comisie, sunt oameni cu cap acolo, daca lor le-a scapat ceva atunci cu atat mai mari sunt sansele celor care sunt sub nivelul lor sa faca lucruri penibile crezand ca "libera" inspiratie poate fi ghidul absolut.

Iar daca sa zicem ca un profesor are atata discernamant si gaseste o greseala, poate sa predea ocolind-o si pastrand restul de 99% corect, nu sa se apuce sa re-inventeze roata.

Pentru ca poti fi sigura ca daca ai sa le dai la cateva mii de oameni sa faca o roata, nu foarte multi o vor scoate perfect rotunda.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2012, 22:48:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dragos, tie iti place sa iei toata lumea in raspar. Adesea o nimeresti, dar Dar uneori te cam grabesti.
Eu vorbesc oarecum din experienta, pentru ca predau religia, ce-i drept, nu in Romania. Imi amintesc ca unul din sfaturile inspectorulul nostru (care are multa intelepciune si este serios) a fost sa ne creem singuri materiale, sa nu folosim materiale imprumutate, fara sa le adaptam.
Intelept, serios, dar credincios?
Inteleg ca vrea sa va stimuleze creativitatea, dar cum ramane cu bietii copiii?
Masa de manevra (exercitiu)?

Citat:
Eu nu am zis sa predam orice si oricum, ci cu materiale serioase, create de noi.
Are mare incredere in voi, fara exceptie sau nu-l prea intereseaza cum se reflecta handicapurile de intelegere a fiecarui profesor in ceea ce primeste efectiv utilizatorul final (copilul?).

Sau poate doar vrea sa justifice lipsa unui manual, pedaland pe partea cu creativitatea profesorilor?

Citat:
Nu sunt nici impotriva predarii despre iad (chiar astazi s-a intamplat sa zic ceva la scoala despre existenta iadului, de altfel).

Citat:
Dar sunt si eu impotriva ideii de a prezenta iadul ca pe o pedeapsa sau in mod naiv.
Pe mine m-ai facut curios.
Cum l-ai prezenta, facand apel la indemnurile de "free thinking" care ziceai ca le-ai primit?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tradatorii lui Hristos - cei care-si abandoneaza copiii sau parintii! laurastifter Morala Crestina 62 05.12.2012 12:41:00
Copiii care nasc copii anastasia2008 Generalitati 22 23.03.2012 04:57:30
Dumnezeu a dorit o singura religie care sa uneasca toate popoarele lumii... mehiel Despre Biserica Ortodoxa in general 22 01.09.2009 17:58:48
CUNUNIA RELIGIOASA carmenpenzes Nunta 4 06.04.2008 15:22:55
intoleranta. Glamorous_witch Generalitati 5 17.12.2007 11:50:41