Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 13:41:31
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Continuam discutia doar daca doriti, ptr ca am observat ca alte persoane de confesiune protestanta refuza inclusiv discutia despre Sf Traditie.
Din moment ce am pus o intrebare, e de la sine inteles ca am dorit o discutie. Nu am de ce sa ma feresc de Sfanta Traditie. Numai ca formularea: "putem scoate un om din iad daca a facut doar pacate usoare dar Dumnezeu stie care sunt acelea" suna putin incert. Din cate cunosc eu BO, ea are dogme bine puse la punct si documentate, dar poate ca dvs nu le-ati studiat prea bine.

Ca sa nu mai spun ca, apropo de ce spuneati dvs mai sus, am aflat de la un preot ca pana si hula impotriva Duhului Sfant poate avea iertare. Drept dovada, ereticii se pot pocai (erezia fiind considerata hula).

In concluzie, problema cu "pacate mari - pacate mici" m-a pus intr-o confuzie totala. Si cred ca si pe multi dintre ortodocsi. :)

Citat:
Daca doriti, va adresez urmatoare intrebare: In baza a ce faceti selectia?
Momentan nu am la dispozitie decat propria minte si propria constiinta, in functie de care voi da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Daca as avea altceva mai bun, va asigur ca as folosi.
Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Atunci poate ar fi mai bine sa cititi telogia dogmatica a Parintelui Staniloae, care e bine structurata pe subiecte si care face trimiteri la scrierile patristice. In vol.3 incepand cu pag.203, dezbate problema sufletelor intre judecata particulara si cea universala. Aici mentioneaza si citate din Filocalie, ce credeau Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa etc. despre rugaciunile pentru morti si multe alte aspecte. Vedeti trimiterea din nota si gasiti mai usor in Filocalie, detaliat. Sfantul Maxim Marturisitorul, analizand Ioan 14:2, fixeaza mai multe gradatii ale fericirii vesnice si progresul nostru in ea.
Acesta da, e un raspuns documentat si la obiect; plus un citat exact. Ramane sa gasesc si eu cartea respectiva. :)
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 19.12.2011 at 13:51:54.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 14:22:40
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
caruia capatana unui preot pagan atinsa de el cu toiagul i-a spus că cel mai greu chin din iad este ca nu vede nimenea fata altuia, decat spatele lui, adica singuratatea în comun. Capatana a adaugat insa: Deci cand te rogi pentru noi, in parte vede cineva fata celuilalt. . Actul de comuniune al celor de pe pamant face sa odrasleasca in aceia radacina pomului comuniunii. Apoi capatana adauga: ”Noi cei ce n-am cunoscut pe Dumnezeu suntem miluiti macar putin, dar cei ce au cunoscut pe Dumnezeu si s-au lepadat de El si n-au facut voia Lui dedesubtul nostru sunt”.
Deci un mare sfant se roaga pentru paganii morti si tot ce obtine este o foarte slaba mangaiere. Eu sunt de acord cu ce spune Sf Macarie cand aude:
" - Vai zilei aceleia in care s-a nascut omul, daca aceasta este mangaierea muncii !"

Cat timp este viata exista imensul har al pocaintei pentru cei ce-l cauta. Dupa moarte, poti doar sa vezi cat de cat fata vecinului; si asta numai daca un mare sfant se roaga si daca nu esti "dedesubt".
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 14:34:51
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Acesta da, e un raspuns documentat si la obiect; plus un citat exact. Ramane sa gasesc si eu cartea respectiva. :)

O puteti descarca de pe internet, sunt 3 vol. le gasiti aici in format pdf:
http://calindragan.wordpress.com/201...1-2-%C8%99i-3/
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 15:23:30
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Din moment ce am pus o intrebare, e de la sine inteles ca am dorit o discutie. Nu am de ce sa ma feresc de Sfanta Traditie. Numai ca formularea: "putem scoate un om din iad daca a facut doar pacate usoare dar Dumnezeu stie care sunt acelea" suna putin incert. Din cate cunosc eu BO, ea are dogme bine puse la punct si documentate, dar poate ca dvs nu le-ati studiat prea bine.
Nu am studiat teologia si nu as putea sa argumentez toate marturisirile de credinta complet si corect. Dar sunt 100% convins de faptul ca aceasta este invatatura pe care o marturisere BO. Si nu e incert. E incert daca acela va fi scos, asta nu o puteam sti noi, o stie doar Dumnezeu si tot el o decide in intelepciunea Lui.

Citat:
Ca sa nu mai spun ca, apropo de ce spuneati dvs mai sus, am aflat de la un preot ca pana si hula impotriva Duhului Sfant poate avea iertare. Drept dovada, ereticii se pot pocai (erezia fiind considerata hula).
Orice pacat savarsit aici pentru care ne pocaim si il marturisim poate fi iertat. Daca nu ar fi asa, spovedania ar fi partial inutila. Si ptr cei care au sa varsit anumite pacate ar fi total inutila. Este vorba de starea in care de afla cand murim. Pacatele pe care le-am luat cu noi, si nu le-am marturisit. Daca tu l-ai hilit pe dumnezeu si ai murit fara sa te pocaiesti nu se mai iarta in veci.

Citat:
In concluzie, problema cu "pacate mari - pacate mici" m-a pus intr-o confuzie totala. Si cred ca si pe multi dintre ortodocsi. :)
Am spus deja, nu exista pacate mici. Doar omul le poate considera mici. La urma urmei ce a facut Adam si a fost izonit din rai? Si nu vorbim de neascultare, caci orice pacat presupune neascultare. A mancat un fruct dintr-un pom. In schimb ceea ce face noi.....

Citat:
Momentan nu am la dispozitie decat propria minte si propria constiinta, in functie de care voi da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Daca as avea altceva mai bun, va asigur ca as folosi.
Si propria minte si propria constiinta cum va pot spune care Traditie e adevarata si care a fost "scornita" de Sf Parinti. Traditia poate si acceptata fie in totalitate fie deloc. Ea a fost "pusa" pe hartie pe baza invataturilor primite si transmise de catre apostoli. Si daca unele ar fi adaigiri ale Sfintilor Parinti nu ati avea dvs cum sa determinati care sunt acestea. Dar argumentul ca nu au fost adeugiri e dat de Pronia lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ar fi lasat sa se piarda credinta Sa. Si sunt 2 biserici care au continuitate, cea Ortodoxa si cea Catolica. Bine sunt si cele orientale, dar au cateva invataturi gresite (mai putine decat catolicii de exemplu). Si luat varianta cu 2 bisericii, cum una a adaugat invataturi si cum la ceva vreme a negat invataturile pe care le acceptasera la Sinoade, nu ramane decat BO.

Citat:
O gasiti pe internet.
Vechi 19.12.2011, 15:49:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Orice pacat savarsit aici pentru care ne pocaim si il marturisim poate fi iertat. Daca nu ar fi asa, spovedania ar fi partial inutila.
Ca sa nu mai spun ca jertfa lui Hristos, pe baza careia ne sunt iertate pacatele, ar deveni inutila. Totusi, nici un pacat nu este iertat fara pocainta si marturisire. Atunci de ce ar face Iisus diferenta intre ele? El spune ca toate vor fi iertate (in urma pocaintei, se intelege) dar ca hula nu va fi iertata (sub nici o forma).

Citat:
Si propria minte si propria constiinta cum va pot spune care Traditie e adevarata si care a fost "scornita" de Sf Parinti.
Exact la fel cum dvs, propria dvs minte si constiinta va spune ca toata Sf Traditie e adevarata. E o alegere de a crede, bazata pe anumite rationamente, validate de mintea dvs ca ar fi bune. Deci, atat timp cat exista om va exista si subiectivitate. Nici mie nu-mi place asta, dar nu am ce face. As vrea sa detin adevarul absolut. :)
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 16:37:37
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ca sa nu mai spun ca jertfa lui Hristos, pe baza careia ne sunt iertate pacatele, ar deveni inutila. Totusi, nici un pacat nu este iertat fara pocainta si marturisire. Atunci de ce ar face Iisus diferenta intre ele? El spune ca toate vor fi iertate (in urma pocaintei, se intelege) dar ca hula nu va fi iertata (sub nici o forma).
Pentru ca hula reprezinta lepadarea de credinta. Indepartarea cu bunastiinta de Dumnezeu. Daca tu il refuzi pe Dumnezeu cu va putea Dumnezeu, care te-a facut liber, sa te forteze sa fii impreuna cu El. De accea spune Hristos ca acest pacat nu se va ierta. Dar tot Hristos supene ca "celor carora le veti ierta pacatele, iertate vor fi".

Citat:
Exact la fel cum dvs, propria dvs minte si constiinta va spune ca toata Sf Traditie e adevarata. E o alegere de a crede, bazata pe anumite rationamente, validate de mintea dvs ca ar fi bune. Deci, atat timp cat exista om va exista si subiectivitate. Nici mie nu-mi place asta, dar nu am ce face. As vrea sa detin adevarul absolut. :)
La mine e vorba de credinta. Nu mintea m-a facut sa cred ca toata Traditia e adevarata si credinta imi da convingerea ca e. Asa eu nu pot sa inteleg cum Hristos era si Dumnezeu si om, si cum Dumnezeu e Atotstiitor stie si ceasul in care va avea loc Sfarsitul lumii, si totusi Hristos ne marturiseste ca doar Tatal. Nu te poti baza mereu pe ratiune.
Dar stiu ca asta v-a naste totusi o alta intrebare: de ce nu e corect la penticostali, la catolici sau la altiica si ei se bazeaza tot pe credinta?
Am spus ca nu te poti baza mereu pe ratiune, nu deloc.
In primul rand pentru ca unele invataturi ale celorlalti contrazic Sf Scriptura sau Sf Treditie. Faptul ca absolut toti si-au schimbat invataturile pe care le-au marturisit. Catolicii pe cele de la Sinoade. Protestantii si neoprotestantii pe cele ale Bisericii Ortodoxe sau Catolice, dupa caz, de care s-au rupt.
Prin faptul ca protestantii si neoprotestantii nu recunosc Traditia, desi este logic faptul ca nu toata invatatura a fost transmisa oe care scrisa. Nu toti au avut acces la cartile NT si totusi credeau.
Ptr ca nu poti sa apari la peste 1500 de ani si sa spui ca toti au gresit si tu ai dreptate cand Hristos a spus ca Biserica Sa nu va putea fi biruita nici de portile iadului.
Ptr ca cei fara continuitate nu au har, desi exista in Sf Scriptuta, nu mai vorbesc de Traditie, exemple clare si invatatura clar ca harul se transmitea prin punerea mainilor.
Ptr ca protestantii si neoprotestantii neaga institutia sacerdotala, desi Hristos a dat puterea de a ierta pacatele doar celor 12 apostoli.
Si multe alte exemple. Ortodoxia este singura care nu contrazice bunul simt.
Vechi 19.12.2011, 16:59:32
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
Ca sa nu mai spun ca jertfa lui Hristos, pe baza careia ne sunt iertate pacatele, ar deveni inutila.
Asta devine o problema aproape minora in contextul general al discutiei :)
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 17:06:02
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Asta devine o problema aproape minora in contextul general al discutiei :)
Care ar fi marea problema atunci?
Vechi 19.12.2011, 17:33:43
Senior Member

Implicit

Citat:
Problema e ca jertfa lui Hristos nu mai este vizibila din cauza prea multor lucruri care vin pe langa ea. Acesta este dezavantajul unei invataturi prea stufoase: te face sa-ti muti privirea de la scop, pierzandu-te printre detalii.

Dar unii ortodocsi reusesc sa vada ce este dincolo de aceste invataturi, anume pe Hristos, Sursa mantuirii noastre, Cel care s-a sacrificat in locul nostru, fiind ucis ca un talhar de rand, care a fost de la inceput si care ramane in veci iubitor de oameni si Mantuitor.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 17:34:17
Scotland The Brave
Guest

Lightbulb Printre altele..

Citat:
,,Tainele nu se aplica decat celor vii, asa ca Dumnezeu ii poate scoate din Iad ptr rugaciunile celor vii, dar nu ii va boteza, spovedei, impartasi sau aplica nici o alta Taina.".Trecem peste faza sesizata si ridic intrebarea:cum iti dai seama ca demersul,de a se muta un suflet din Iad in Rai, a avut efectiv loc?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54