Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2011, 17:21:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Uite aici mai clar din Ridicarea casatoriei la rangul de taina:

• Viața curată a căsătoriei, după cinstea ei de Taină, este aceasta:
1. Binecuvântată este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i în afară de rostul acesta, în privința trupească, este desfrânare și păcat și să nu se mai facă.
2. Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi însă numai dacă soții amândoi sunt învoiți la rostul rodirii de copii.
3. Vremi oprite sunt acestea:
a) Cele patru posturi mari
b) Cele trei zile de post pe săptămână (miercuri și vineri, iar luni numai daca este voință)
c) Sărbătorile și zilele asupra sărbătorilor (inclusiv duminica – ziua Domnului și sâmbăta)
d) Vremea necurăției
e) Vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soți
f) Vremile de tulburări și războaie precum și oarecare vreme după acestea, pentru cei care au luat parte la ele
g) Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum și vremea alăptării.
Necasatorit, ai?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 17:22:38
sunsray
Guest

Implicit ..

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Asta nu inseamna ca scopul unirii trupesti e doar nasterea de prunci.
Dar care mai este altul, te rog..?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 17:23:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Nu are motivatie pur endocrina. Respectand regulile BO, adica a nu recurge la diferite metode contraceptive (de exemplu medicamente), completarea endocrina tocmai te indeamna la procreere.
Uite aici un rapsuns concis:
•“Iată din tainele prostatei: aceasta sintetizează săruri ale acidului glutamic, care sunt substanțe absolut necesare sistemului nervos, atât bărbatului, cât și al femeii, dar nu le prepară decât bărbatul. Aici e explicația fundamnetal biologică, în temeiul căreia femeia este atârnătoare de bărbat”.
Sunt parerile unui om, Biserica n-a batut niciodata in cuie regulile astea.

Desi in unele cazuri poate ar fi trebuit sa fie mai explicita de ex. prin a condamna explicit anumite metode anticonceptionale cel putin..

Iar partea cu explicatiile "medicinale" nu..nu sunt deloc stiintifice, s-a mai discutat despre asta.
Ca sa nu mai vorbim ca daca ar fi valid ce ar scrie acolo, calugaritele ar trebui sa o ia razna fara sarurile alea, nu?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 17:54:48
OmuBun
Guest

Implicit

Desi imi propusesem sa renunt, fiindca nu stiu cat de ziditoare este disputa noastra, o sa mai fac o incercare.

Citat:
Uite aici mai clar din Ridicarea casatoriei la rangul de taina:

Viața curată a căsătoriei, după cinstea ei de Taină, este aceasta:
1. Binecuvântată este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i în afară de rostul acesta, în privința trupească, este desfrânare și păcat și să nu se mai facă.
Cunoastem bine ceea ce este binecuvantat de Dumnezeu, dar eu vorbesc de starea de pacatosenie, mai ales la o varsta cand clocoteste dorinta in om. SA NU SE MAI FACA! Deci in primul rand admitem ca daca s-a facut, poate fi dezlegat, iar in al doilea rand, de cate ori ne sunt interzise unele fapte si totusi nu ne putem stapani. Cand stai departe, de voie de nevoie, poti sa te stapanesti, dar cand iti privesti consoarta in ochi, fara meschinarie si ipocrizie, ci sincer, te mai poti gandi ca nu ai voie fiindca risti sa devii tatic mai des decat s-ar cadea sa fii? Eu vreau "sa nu mai fac", dar momentul acela unic e greu de stapanit. Nu cred ca este duhovnic care sa nu inteleaga acest lucru, chiar daca nu a cunoscut vreodata personal starea respectiva.

Citat:
2. Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi însă numai dacă soții amândoi sunt învoiți la rostul rodirii de copii.
Nu am nimic impotriva acestor oranduieli, iar ele trebuiesc tinute cu sfintenie. Cat despre invoirea dintre cei doi, oare cine spunea altceva?
Citat:
3. Vremi oprite sunt acestea:
a) Cele patru posturi mari
De acord!
Citat:
b) Cele trei zile de post pe săptămână (miercuri și vineri, iar luni numai daca este voință)
De acord
Citat:
c) Sărbătorile și zilele asupra sărbătorilor (inclusiv duminica – ziua Domnului și sâmbăta)
Aici parerile sunt impartite, iar duhovnicul stie cel mai bine cand sa-ti dea "dezlegare" Uneori sunt niste exceptii pe care duhovnicul are dreptul sa le faca, fara a incalca vreun canon. Nu comentez care sunt exceptiile, dar stiu bine ca sunt.
Citat:
d) Vremea necurăției
De acord
Citat:
e) Vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soți
Acest punct nici nu cred ca mai trebuia specificat, dar probabil ca sunt si persoane pentru care trebuie scris negru pe alb ca altfel se poate scuza
Citat:
f) Vremile de tulburări și războaie precum și oarecare vreme după acestea, pentru cei care au luat parte la ele
Ei, aici mi se pare chiar caraghios. Vine omu' din razboiul de o suta de ani, si mai asteapta 50 ca sa se adapteze...
Citat:
g) Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum și vremea alăptării.
Oprita o fi, dar spune-le asta tinerelor cupluri. Si-atunci revin si zic: eu stiu ca e pacat si cat ni se ingaduie, dar tocmai neputinta de a ne putea retine, trebuie sa ne smereasca si sa ne dea certitudinea ca suntem nevrednici. Incercand sa facem totul dupa cum ni se ingaduie, putem lesne sa cadem in acea mandrie ca meritam slava lui Dumnezeu si ca suntem cu mult deasupra celorlalti care nu sunt capabili de ceea ce suntem noi!
Citat:
Te intreb pe perioada sarcinii si a alaptarii copilului ce sfaturi ai da unui cuplu proaspat casatorit?...ma refer la impreunarea dintre soti.
Daca as fi duhovnic, nu stiu: probabil as insista pentru o lamurire din partea sinodului. Ca om care am trecut prin acea perioada, nu pot spune decat atat: Dumnezeu sa ne ierte si sa ne dea tarie, rabdare si infranare, si sa nu facem din micile alunecari un "derdelus" pe care sa ne dam cu sania!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 20:38:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Canon Sf. Timotei al Alexandriei:

Intrebare. Celor insotiti cu impreunarea nuntii, in care zile ale saptamanii trebuie a li se propune sa se fereasca de impreunare unul cu altul, si in care au voie? Raspuns. Cele ce le-am spus mai inainte le spun si acum. Apostolul zice Sa nu va lipsiti unul de altul decat numai prin intelegere la timp numit, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea, si iarasi sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra (I Cor. 7, 5). De nevoie insa trebuie a se feri sambata si duminica, pentru ca in acestea se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca.

(Pentru acelasi motiv nu se fac nunti in zile de sarbatoare)

Canonul 69 Apostolic: “Daca vreun episcop, prezbiter, diacon, citet sau cantaret nu posteste Sfantul si Marele Post al Pastilor sau miercurea si vinerea, sa se cateriseasca, afara de cazul cand este impiedicat de slabiciunea trupeasca, iar de va fi laic, sa se afuriseasca”.

(Postul nu este numai de bucate.. )

Laodiceea 52: nu se tin nunti sau zile de nastere in Patruzecime.

etc etc etc...
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 21:29:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Necasatorit, ai?
Nu, casatorit.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 21:39:11
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sunt parerile unui om, Biserica n-a batut niciodata in cuie regulile astea.

Iar partea cu explicatiile "medicinale" nu..nu sunt deloc stiintifice, s-a mai discutat despre asta.
Ca sa nu mai vorbim ca daca ar fi valid ce ar scrie acolo, calugaritele ar trebui sa o ia razna fara sarurile alea, nu?
Da da, au fost scrise de un om, dar care a fost inca de pe pamant Sfant.

Taina calugariei este o alta mancare de peste si nu se referea acest text la calugarite. Este extras din Tinerii, Familia si copiii nascuti in lanturi...DECI fac referire la FAMILIE...deci afirmatia ramane in picioare.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 22:09:02
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Desi imi propusesem sa renunt, fiindca nu stiu cat de ziditoare este disputa noastra, o sa mai fac o incercare.

Cunoastem bine ceea ce este binecuvantat de Dumnezeu, dar eu vorbesc de starea de pacatosenie, mai ales la o varsta cand clocoteste dorinta in om. SA NU SE MAI FACA! Deci in primul rand admitem ca daca s-a facut, poate fi dezlegat, iar in al doilea rand, de cate ori ne sunt interzise unele fapte si totusi nu ne putem stapani. Cand stai departe, de voie de nevoie, poti sa te stapanesti, dar cand iti privesti consoarta in ochi, fara meschinarie si ipocrizie, ci sincer, te mai poti gandi ca nu ai voie fiindca risti sa devii tatic mai des decat s-ar cadea sa fii? Eu vreau "sa nu mai fac", dar momentul acela unic e greu de stapanit. Nu cred ca este duhovnic care sa nu inteleaga acest lucru, chiar daca nu a cunoscut vreodata personal starea respectiva.
Of, of...si ce ar trebui sa promovam starea ta de pacatosenie? Sau ceea ce ne zideste, ceea ce nu alunga Duhul Sfant? Cum ne facem noi biserica Duhului Sfant?

Citat:
Aici parerile sunt impartite, iar duhovnicul stie cel mai bine cand sa-ti dea "dezlegare" Uneori sunt niste exceptii pe care duhovnicul are dreptul sa le faca, fara a incalca vreun canon. Nu comentez care sunt exceptiile, dar stiu bine ca sunt.
Cand parintele sune ca sunt interezise cu asprime aceste zile...stie de ce spune aceste lucruri...daca ar fi fost si alte varinate sunt sigur ca le-ar fi precizat. Faptul ca sunt cazuri speciale si cuplul are nevoie nu zic nu...dar asta este in cazuri probabil foarte restranse.

Citat:
Ei, aici mi se pare chiar caraghios. Vine omu' din razboiul de o suta de ani, si mai asteapta 50 ca sa se adapteze..
Unde scrie 50 de ani?...nu stiu ce ti se pare caraghios...parintele spune "oarecare vreme după aceste"...se pare ca tu le stii mai bine...ma inclin.

Citat:
Oprita o fi, dar spune-le asta tinerelor cupluri. Si-atunci revin si zic: eu stiu ca e pacat si cat ni se ingaduie, dar tocmai neputinta de a ne putea retine, trebuie sa ne smereasca si sa ne dea certitudinea ca suntem nevrednici. Incercand sa facem totul dupa cum ni se ingaduie, putem lesne sa cadem in acea mandrie ca meritam slava lui Dumnezeu si ca suntem cu mult deasupra celorlalti care nu sunt capabili de ceea ce suntem noi!
Si ce ar trebui sa le spunem tinerelor cupluri? Desfranati fratilor, nu va nevoiti putin trupurile ca sunteti tineri si voi meritati tot ceea ce e mai bun, traiti-va viata, apoi spargeti-va capul ca e timp si de mantuire la batranete? Te-ai intrebat de ce bisericile sunt pline de batrani (daca nu cumva sunt goale) si tineri vezi foarte putini (si acestia majotitatea vin deja cu capul spart)?

Citat:
Daca as fi duhovnic, nu stiu: probabil as insista pentru o lamurire din partea sinodului. Ca om care am trecut prin acea perioada, nu pot spune decat atat: Dumnezeu sa ne ierte si sa ne dea tarie, rabdare si infranare, si sa nu facem din micile alunecari un "derdelus" pe care sa ne dam cu sania!
Pai ce de ce lamuriri mai clare ai nevoie. Fiecare trebuie sa luptam cu propiile noastre neputinte (dar asta nu insemna ca trebuie cultivate, din contra tinele penru tine, nu mai sminti si pe altii).
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 23:02:36
sunsray
Guest

Implicit ..

ca sfat general
Incercati va rog sa nu iesiti din subiectul principal al temei topicului, pentru a oferi un material (informativ) cursiv si consistent, usor de pacurs.
Sigur ,. nu poti opri pe nimeni de la a spune si lucruri care nu au legatura cu esenta topicului, Insa Macar , sa ne straduim sa nu raspundem provocarilor.
Unele forumuri au optiunea "Raportare continut inadecvat" , iar aici intra "cuvinte depreciative, provocatoare sau insulte, sau afirmatii care nu au legatura cu suvbiectul etc."
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 23:33:01
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sunsray Vezi mesajul
Dar care mai este altul, te rog..?
Sunsray, numai in VT procrearea e singurul scop al casniciei.
In NT, casatoria e cruce, e o cale de mantuire in doi, asta, in primul rand. E iubire, e jertfa, e comuniune, e intrajutorare. Nu e redusa numai la sex, la prezenta sau la lipsa sa. Gandeste-te, Cununia e Taina, precum Botezul, Mirungerea, precum Spovedania, Impartasania... nu e curvie legalizata!

Uite aici un articol -
http://www.crestinortodox.ro/morala/...nei-70836.html

Uite ce zice si par. Cleopa -
129. Care este scopul evanghelic al nuntii crestine ?

Scopul principal al nuntii crestine, dupa porunca lui Dumnezeu ( Facere 1, 28; 2, 18-24 ) si dupa invatatura Bisericii Ortodoxe, este unirea prin iubire a celor doi soti in numele Domnului pentru nasterea de copii, spre inmultirea neamului omenesc. Apoi, ajutorarea sotilor intre ei, pentru usurarea vietii; infranarea trupeasca si evitarea desfraului si a imoralitatii in lume. Toate aceste scopuri sa fie spre preamarirea lui Dumnezeu ( Ivatatura de Credinta Crestina Ortodoxa, pag. 487; Dictionarul Teologic, Pr. I. Bria, 1981, pag. 95-96 )

Daca vei cauta in arhiva forumului,vei gasi multe postari referitoare la acest subiect.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Bucuria crestina NECTARIE Generalitati 8 06.01.2011 18:54:50
Iubirea crestina Rodica50 Intrebari utilizatori 0 03.12.2010 21:12:14
Credinta crestina si musulmanii ana macovei Intrebari utilizatori 4 07.09.2010 00:21:26
eu crestina el musulman Carine Generalitati 60 03.08.2010 22:06:28
HOMO-sexualitatea si bolile contagioase cozia Homosexualitatea 31 15.05.2007 20:40:05