În prealabil postat de iustin10
Daca te incurajeaza cu ceva ,ca sa nu fii prea mahnita ca esti asa criticata ,si eu cred ca si tine,ca exista o baza comuna a crestinismului si chiar a intregii omenirii,si anume dragostea aratata lumii de Hristos,acesta este Adevarul .Aceasta dragoste ,pe care trebuie sa o aratam si noi unii fata de altii . Acum macar vom imparti suturile in doi :)
Urasc ecumenismul ,daca el inseamna abdicare de la ortodoxie ,fie si in cel mai mic aspect.
Dar a dialoga doar cu ceilalti ,fara a cauta unul sa conviga pe celalalt, nu cred ca poate cumva diminua credinta. E ca si cum am zice ca credinta noastra e ca o frunza in vant,care la auzul unei alte parerei,gata,o ia la vale.
Hrisots cel mai bine se descopera in Ortodoxie. Dar ,pe mine ma fascineaza sa il descopar si in tot restul religiilor si credintelor si al vietii. Daca as fi ecumenic as zice ca exista un dumnezeu oarecare in toate. Dar eu nu zic ca este un dumnezeu oarecare ,ci zic ca Hristos ,cel care a adus Evanghelia pe pamant ,este in toate .
Si atunci cum sa nu avem puncte comune cu protestantii? Si chiar si cu intreaga omenirei?
Avem in comun Adevarul lui Hristos , adica Dumnezeu iubeste lumea ,si ne arata si noua cum sa cunoastem aceasta dragoste.
Acesta este adevarul comun intregii omenirii: dragostea lui Dumnezeu relevata prin Hristos.
Bunul samaritean,apartine intregii omenirii ,nu doar unei anumite religii .Dar nu se poate ajunge la dragostea desavarsita asa usor...
Avem in comun varful muntelui ,iubirea,ca nici ortodoxia nu cauta altceva. Dar sunt diferite cai de a ajunge acolo ,iar ortodoxia este una din cele mai sigure.
Iubirea aceasta este tinta orcarui om nascut pe pamant,este lumina ce il lumineaza.
Daca esti musulman,tot in iubire te ai nascut,la fel si daca esti ortodox. Si fiecare in viata lui extrage cat poate din acest adevar unic :unul mai putin , unul mai mult.
Pentru mine ,nascut ortodox,ea este ca aerul,dar pentru altul ,nascut neortodox,altul este druimul sau. Daca noi doi,atat de diferiti ,ne intalnim pe un drum,credeti ca Dumnezeu se uita la certificatul care il avem in buzunar,de ortodoox? Nu. Ci Dumnezeu se uita la sufletul nostru,cat de patruuns este de iubire ,si cat de mult a invatat sa il cunoasca pe Dumnezeu.
Iar daca sufletul imi este patruns de iubire,voi stii sa il intampin pe fratele meu neortodox ,cu toata dragostea,cand il voi intalni in cale, caci doar asa voi stii ca Hristos salasuieste in mine si in el. Sa il iubesti pe cel neortodox ca pe tine insuti ,aceasta este adevarata credinta.Nu am implinit niumic din poruncile lui Dumnezeu, si sufletul imi este plin inca de patima. Dar intotdeauna voi vedea in celalalt ,ortodox sau nu , un mijloc de a ma indrepta eu insumi,catre dragostea nemarginita a lui Dumnezeu.
Iar daca vorbim desprte asemanari,care nu pot fi decat cuvantul lui Dumnezeu prin Hristos ,atunci putem vorbi in sfarsit si de lucrurile care ne deosebesc. Daca recunosc ca am aceiasi dragoste cu protestantul,cu mult mai mult pot sa ii impartasesc acestuia din bogatia de har care a fost lasata de Duhul pentru desavarsirea noastra . Noi avem Taina impartasaniei cu trupul lui Hristos ,care ei au pierduto . Taina aceasta simpla vine din dragostea Fiului lui Dumnezeu pentru noi,si ,pe cat este de simpla ,pe atat este de mantuitoare. Daca le voi arata ca nu vreau sa ma cert cu ei,ci doar care este sporul de curatenie si har,dobandit gratis prin aceasta Taina ,saminta cea buna,cu timpul ,va rodi in ei. Ca Taina aceasta nu e a noastra,a ortodocsilor,ci este Taina lasata de Hristos. Dar daca fac acestea in duh de cearta , si cu mustrare ,taina aceasta devine o simpla idee a mea, un motiv de intrecere care e mai bun ,si atunci nu voi fi ascultat de celalalt.
Nu conteaza adevarul lucrurilor care il spunem ,ci duhul in care vorbim.Daca vorbim in duh de dragoste,chiar daca gresim vom fi iertati.Dar daca vorbim in duh de superioritate si cearta,de respingere ,incercand sa construim ziduri acolo unde Hristos le-a surpat,atuinci,chiar daca spunem cele mai mari adevaruri ,nu vom fi ascultati ,caci cuvantul este pe buzele noastre,dar nu l-am inteles inca,nu pleaca din noi...
|